Kripto para madenciliği, tükettiği enerjinin fazlalığı ve doğaya zararı nedeniyle her zaman tartışma konusu oldu. Devletler kripto para madenciliği konusuna temkinli yaklaşırken, Çin’in öncülük ettiği yasaklamalara da başvurdular. Kripto para madenciliğine bir yasak da Kosova’dan geldi.
Kosova’daki kripto para madencileri, ülkede yaşanan ciddi bir enerji krizi sebebiyle hükümet tarafından geçici bir yasakla karşı karşıya. Hükümet, enerji tüketiminin azaltılması için çeşitli önlemlere başvuruyor. Kripto para madenciliği alanı da bunlardan biri.
Ülke, üretim kesintileri kaynaklı olarak son 10 yılın en kötü enerji krizinin yaşandığını bildirdi. Ekonomi ve Enerji Bakanı Artane Rizvanolli yaptığı açıklamada, “Tüm kolluk kuvvetleri, kripto para üretiminin olduğu yerleri belirleyecek, diğer ilgili kurumlarla işbirliği içinde bu faaliyetin üretimini durduracaktır.” ifadelerini kullandı. Rizvanolli, 31 Aralık 2021’de bir dizi yardım önleminin bir parçası olarak Enerji Tedarikinde Acil Durum Önlemleri Teknik Komitesi’nin tavsiyesi üzerine harekete geçti.
Enerji sorunu ve yasaklardan önce Kosova, ülkede enerji fiyatlarının ucuz olması sebebiyle ülkedeki kripto para madenciliğine yönelen gençlerin sayısında artış yaşadı. Ancak yetkililer, geçen ay kömürle çalışan santral kesintileri ve yüksek ithalat fiyatları nedeniyle elektrik kesintisi yapmak zorunda kaldı.
40 GPU’ya sahip ve adının açıklanmasını istemeyen bir kripto para madencisi, Reuters’e verdiği bir röportajda elektrik için ayda yaklaşık 170 avro ödediğini ve madencilikten ayda yaklaşık 2.400 avro kâr elde ettiğini söyledi.
Gazeta Express tarafından yayınlanan bir rapora göre, hükümet Aralık ayında 60 gün sürecek olağanüstü hal ilan ederek, enerji ithalatına daha fazla para ayırmasına ve elektrik kesintisi uygulamasına izin verdi.
Kripto paraların son zamanlarda kazandığı değerler ve aynı dönemlerde ekonomik sorunlar ile boğuşan halklar, kişileri kripto para yatırımı yapmaya veya kripto para madenciliğine yönelmeye itmişti. Avrupa’da elektriği en ucuza tüketen ülkelerden biri olan Kosova’da da kripto para madenciliği tavan yapmıştı. Cambridge Üniversitesi’nin çalışmasına göre Kosova, toplam hash rate’in %0.01’ini oluşturuyor.
1,8 milyon nüfusa sahip olan ülke, kış aylarında tükettiği enerjinin %40’ından fazlasını yüksek talepten dolayı ithal ediyor. Kosova’nın kripto para madenciliğini yasaklama hamlesi, İran’ın 28 Aralık’taki önlemine benziyor. İran, güç tasarrufu yapmak ve kış boyunca elektrik kesintilerini önlemek için 6 Mart’a kadar tüm kripto madenciliği faaliyetlerini yasaklayacağını duyurmuştu.