Xiaomi, yakın tarih olarak sayabileceğimiz 2010 Nisan ayında kurulmasıyla 10 senelik süre içerisinde fazlasıyla bir büyüme gerçekleştirdi. Sadece akıllı telefon piyasasında değil birçok teknolojik ürün ile birlikte adından çokça söz ettiriyor ve ettirmeye de devam edecek gibi görünüyor. Canalys’in yayınladığı rapora göre Xiaomi piyasayı adeta süpürüyor!
Bakmakta fayda var: 10.000 TL eder mi? | Xiaomi Mi 11 inceleme (TR versiyon)
Bildiğiniz üzere Xiaomi 2021 yılı ile 10 yıllık ilk sürecini tamamladı ve kendi içerisinde yeni bir döneme girdi. Mi Fanlarının da desteğini arkasına alan marka, 2021 ilk çeyreği içerisinde birçok bölgede piyasadaki en büyük pazar payına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Xiaomi CEO’su Leijun Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Mi hayranları, bunu paylaşmaktan mutluluk duyuyorum #Xiaomi şimdi:
- Avrupa’nın en çok yıllık büyümeye sahip 2 numaralı markası
- İspanya’nın en çok yıllık büyümeye sahip 1 numaralı markası
- Rusya’nın en çok yıllık büyümeye sahip 1 numaralı markası
- Belarus’un en çok yıllık büyümeye sahip 1 numaralı markası
ve dahası. Bunlar herkes için benzeri görülmemiş ve zor zamanlar. Bizi desteklediğiniz için hepinize teşekkürler.”
Avrupa’da Xiaomi ikinci sırada

Canalys şirketinin yaptığı analize göre Avrupa’da ilk 5 te olan markalar sırasıyla Samsung, Xiaomi, Apple, Oppo ve Huawei. Oppo’nun yıllık büyüme oranı %153 gibi inanılmaz yüksek bir değer iken pazar payının Avrupa’da %4’te kalması ileriki zaman için atağa kalkacağı anlamına geliyor. Sonrasında yıllık büyüme bazında Xaiomi %85’lik bir paya ve satış kanadında da Samsung’un arkasından Apple’ı geride bırakarak ikinci sırada yerini alıyor. Huawei ise -%81’lik bir yıllık büyüme ile Avrupa’da kan kaybetmeye devam ederken pazar payı da %3 olarak veriliyor.
İspanya’nın en çok satanı Xiaomi

Xiaomi, ülke bazında baktığımızda İspanya’da %35 ile en çok pazar payına sahip olma ünvanını koruyor. Samsung ve Apple pazar payında yerlerini korurken Oppo İspanya’daki yıllık büyümesiyle dikkat çekiyor. Oppo’ya yerini kaptıran Huawei ise -%81lik bir yıllık büyümeye sahip. %4’lük bir pazar payıyla beşinci sırada yer alıyor.
Rusya’nın fatihi Xiaomi!

Xiaomi Rusya’da %125’lik bir yıllık büyüme oranına sahipken, pazarın %32’wsini de elinde tutuyor. Samsung ve Honor sırasıyla ikinciliği ve üçüncülüğü paylaşırken Apple %9 pazar payı ile dördüncü sırada. Son zamanların toplam bazda en çok yıllık büyümeye sahip olan markası Realme Rusya’da %682 gibi inanılmaz yıllık büyümeye sahip. Ayrıca %4lük pazar payı mevcut. İleriki dönemde Apple’ı geçmesi bekleniyor.
Fransa’da üçüncülük Xiaomi’nin

Xiaomi Fransa’da %131’lik bir yıllık büyüme oranıyla en çok büyüyen marka. Samsung ve Apple en yüksek pazar payına sahip ve yerlerini korurken Xiaomi %21’lik bir pazar payına sahip. Huawei ise -%69 ile yıllık büyüme ve %4 pazar payı ile kan kaybetmeye Fransa’da da devam ediyor. 2011’de kurulan Fransa’nın yerli markası Wiko ise yıllık büyümesini %68 oranında arttırmış. Pazar payı ise %6 olarak görülüyor.
Belarus’un birincisi Xiaomi

Xiaomi Belarus’ta %75 gibi pazarın çok büyük bir payla lideri. Ayırca %65’lik bir yıllık büyüme oranına sahip. Samsung %11’lik pazar payıyla ikinciliğini koruyor. TCL %140’lık bür yıllık büyüme oranı ile üst sıralara göz kırpıyor. 4. sırada ise diğer ülkelerde olduğu gibi Huawei burada da kan kaybetmeye devam ediyor. -%76 lık bir yıllık büyüme oranı ve %2 lik bir pazar payına sahip. Yerli ve milli markamız General Mobile Belarus’ta kan kaybediyor. -%18’lik yıllı büyüme oranı ve %1’lik pazar payını elinde bulunduruyor.
Hırvatisitan’da Xiaomi’nin birinciliği devam ediyor

Hırvatların Xiaomi’yi sevdiği çok aşikar. %40’lık bir pazar payını elinde bulunduran marka, %65’lik yıllık büyüme oranına sahip. Arkasından Samsung ve Apple yerlerini alıyor. Dördüncülük HMD Global şirketiyle Nokia’da. %210 gibi ciddi bir yıllık büyüme oranınayla Hırvatistan’da Apple’ı geçecek gibi gözüküyor. Beşincilik ise General Mobile’da. Burada da -%27’lik yıllık büyüme oranıyla kan kaybetmeye devam eden marka %3 pazar payına sahip.
Canlys raporuna göre telefon pazarı büyüyor

Raporda belirtilen rakamlara göre 2021 1. çeyrek sonuçları son 3 senenin sonuçlarına göre çok daha fazla olduğu anlaşılıyor. Pandemi’nin sevkiyatları pek etkilemediği paylaşılan grafikten anlaşılıyor. Ayrıca markalardan en çok sevkiyat yapanın Xiaomi olduğu da yayınlanan raporda belirtiliyor.
Canalys Araştırma Müdürü Ben Stanton: ” COVID-19 hala önemli bir konudur, ancak artık sevkiyatlarda ana sorun değil. Yonga setleri gibi kritik bileşenlerin tedariki, hızla büyük bir sorun haline geldi ve önümüzdeki çeyreklerde akıllı telefon gönderilerini engelleyecek. Ve küresel markaları bölgesel stratejileri yeniden düşünmeye sevk edecek. Örneğin bazı markalar, yeni COVID-19 dalgasının ortasında Hindistan’da cihaz sevkiyatlarının önceliğini kaldırdı ve bunun yerine Avrupa gibi bölgeleri kurtarma çabalarına odaklanıyor.” açıklamasını yaptı.