Kripto paraların ülkemizde gündem konusu haline gelmesi ve yetkililerin bu alana yönelik bazı endişe ve düzenleme gereksinimleri, kripto paraların araştırılması zorunluluğunu doğurdu. TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nca hazırlanmış olan “Dijital, Sanal ve Kripto Para Sistemleri” adlı kripto para raporu detayları ortaya çıktı.
Kripto paraların alışverişlerde kullanılmaması ile ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmış olması büyük yankı uyandırmıştı. TBMM tarafından hazırlanmış olan raporda Bitcoin için “bankaların, aracı kurumların, otoritelerin ve hükümetlerin denetim ve düzenlemelerinden uzaktır.” İfadeleri kullanıldı.
Aktarılan rapora göre, Bitcoin ve bazı diğer kripto paraların merkeziyetsiz yapısına da dikkat çekildi. Kripto para birimlerinin “alternatif” bir finans sistemi oluşturduklarına değinilen raporda, azımsanamayacak bir piyasa oluşturduklarına da değinildi.
“Bitcoin ve altcoinlerin alternatif para birimine karşılık gelmesi ve herhangi bir otoriteye bağlı olmaması, karapara aklanması ve yasadışı işlemlerde kullanılması gibi eleştirileri beraberinde getirse de mevcut koşullarda dijital para olgusunun varlığı bir tarihsel birikimin başarı aşaması olarak görülmekte ve bu aşamaya ayak uydurmak için çalışmalar ve düzenlemeler yapıldığı bilinmektedir.”
Raporda, Bitcoin’in ve diğer altcoinlerin her geçen gün geleneksel yapıdaki ezberleri bozarak geleneksel paraların yerini aldıkları belirtiliyor. Tüm bunların yanında, Türkiye’nin de Bitcoin gelişmelerini takip etmesi gerektiği ifade ediliyor.
“Getirdiği teknolojiler umut verici ve gelişmeye açıktır. Bitcoin’den sonra pek çok altcoin’ler geliştirilmiştir, fakat şimdilik hepsinin başarısı Bitcoin’e endekslidir. Bitcoin; banka, aracı kurum, otorite ve hükümetlerin denetim ve düzenlemelerinden, işlem masrafı ve kısıtlamalarından uzaktır. Bitcoin’in kâğıt para veya dijital paraların yerini alması, günden güne artmaktadır. Bitcoin’le duyurulan blok-zincir teknolojisi ise güvenilir bir aracıya ihtiyaç duyulan tüm hizmetlerde kullanılabilecek bir teknolojik çözümdür. Blok-zincir, Bitcoin’in başarısına da endeksli değildir.”
En dikkat çekici kısım olarak ise, Bitcoin’in bir gelir modeli olabileceğinden bahsedildiği kısım olarak görülmekte:
Riskler değerlendirilerek, teşvik edici düzenlemeler yapılırsa, Bitcoin pazarından gelir elde etmemiz de mümkün olabilecek.