Samsung, ekranın altına gizlenecek bir ön kamera için patent başvurusunda bulundu. Şirket önümüzdeki yıl tam ekran telefonlara geliyor.
İlginizi çekebilir: Xiaomi Mi 11, şarj aleti eksiğiyle resmen tanıtıldı!
Akıllı telefon üreticileri, yıllardır ekran çerçevelerini küçülterek kullanıcılarına tam ekran deneyimi yaşatmak için uğraşıyor. Neredeyse başarıyla ulaşan bu hedefin önünde tek bir engel kaldı, ön kamera. Samsung, Xiaomi, ZTE , OPPO gibi akıllı telefon üreticileri bu kamerayı gizlemek için, arka tarafa ikinci bir ekrandan tutun, motorize bir kamera yapısına kadar değişik çözümler denediler. Ancak bu çözümlerden hiçbiri endüstri standardı haline gelerek genele yayılmadı. Günümüzde üreticiler, ekranda delikli ön kameralar ya da çentikli telefonlar üretiyor.
İçindekiler
Samsung kamerayı ekranın altına gizleyecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor
19 Haziran 2020 tarihli bir patent başvurusunun ortaya çıkardığına göre Samsung Electronics, Dünya Fikri Mülkiyet örgütüne ( WIPO) oldukça ilginç bir tasarım için patent başvurusunda bulundu ve onay aldı. Patente göre; Ekran üç katmandan oluşacak en tepede saydam bir kamera deliği, ortasında motorize bir mekanizmaya bağlanmış küçük bir ikinci ekran ve onun hemen altında ekran mekanizmasının hareketlerine göre görünen bir kamera. Patente göre ikinci ekranın motorize yapısı hareket ettiği zaman, kameralar ortaya çıkacak ve saydam delikten dışarıyı görerek fotoğrafı çekecek. Oldukça ilginç olan bu tasarım dışarıda hareket eden parça olmaması sebebiyle, muhtemelen bugün kullandığımız “pop-up” kameralara göre daha az arızalanan bir yapı sunacak. Henüz yeni alınan bu patentin S21 ailesinde kullanılması beklenmiyor.
Ekran altına gizlenen kamerada ilk ZTE’den geldi
Samsung, aldığı patent ile heyecan uyandırsa da bu alanda çalışmalar yapan tek firma kendileri değil. Hatta bu işi farklı yollarla kendilerinden önce başaran Çinli bir akıllı telefon üreticisi de mevcut. ZTE, kısa süre önce tanıttığı Axon 20 5G ile dünyanın ilk ekran altına gizlenebilen ön kameralı telefonunu piyasaya sürdü. Benzer bir mantıkla çalışan Axon 20 5G, saydam ekranın altına motorize sisteme oturtulmuş ikinci ekran yerine, düşük çözünürlüklü bir ekran ekledi. Bu durum ikinci ekranın kapatıldığı zaman arkasında bulunan kameraların pikseller arasındaki boşluktan faydalanarak, görüntü elde etmesini sağlıyor. Yöntemler şimdilik farklı olsa tüm üreticiler aynı şeyi istiyor. Bakalım hedeflerine mükemmel seviyede ulaşıp, standartları belirleyen üretici kim olacak.
Gelişmeler için takipte kalın…