FIRTINA obüsleri için savunma sanayisinde önemli bir adım atıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni nesil kundağı motorlu obüsleri için, ABD’li askeri tahrik sistemi üreticisi Allison Transmission ile yeni bir şanzıman anlaşması yapıldı.
İçindekiler
FIRTINA obüsleri için Allison Transmission ile işbirliği yapıldı
ABD merkezli Allison Transmission, Türkiye’de lisanslı üretici HST Otomotiv ile iş birliği yaparak, yeni nesil FIRTINA obüslerinin ihtiyaçlarına uygun şanzımanlar sağlayacak.
Allison, özellikle 45 ila 63 ton ağırlığındaki ağır paletli muharebe araçlarına yönelik tasarlanan X1100-5A4 modelini tedarik edecek.
Bu şanzıman dört ileri ve iki geri vites sunmanın yanı sıra, direksiyon ve frenleme sistemlerini entegre eden kompakt yapısıyla da dikkat çekiyor.
Bu kapsamda, FIRTINA-II projesinin ikinci fazı için yapılan anlaşma ile HST Otomotiv ve Allison Transmission işbirliğini genişletiyor.
İlginizi Çekebilir: GÖKHAN Füzesi geliyor! Meteor Füzesi alternatifi olacak!
Allison, bu iş birliğinin Türkiye savunma sanayisine katkı sağlamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
İlk fazda teslim edilen 10 şanzıman sonrasında, ikinci fazda 32 ek şanzıman teslimatı yapılacak ve bu teslimatların 2026’nın ilk çeyreğinde başlaması bekleniyor.
FIRTINA-II projesi kapsamında toplamda 140 ila 160 adet obüs üretilmesi hedefleniyor.
Bu üretim süreci, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak.
Proje ile birlikte Allison Transmission, yıllık 100 milyon dolarlık ek gelir elde etmeyi planlıyor. Bu iş birliği, hem yerli üretimi destekleyecek hem de savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltacak bir adım olarak görülüyor.
Allison Transmission, X1100 serisi şanzımanları ilk olarak 1979 yılında ABD Ordusu’nun M1 ana muharebe tankları için üretmeye başladı.
Şimdi, FIRTINA-II gibi ağır paletli savaş araçlarına güç sağlamak için geliştirilen bu şanzımanlar, 1.500 beygir gücüne kadar dizel ve türbin motorlarla uyumlu çalışabiliyor. Bu özellikler, savunma operasyonları için yüksek dayanıklılık ve verimlilik sağlıyor.
FIRTINA obüslerinin şanzıman anlaşması, Türkiye’nin savunma sanayisinde bir dönüm noktası niteliğinde.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!