Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir kilometre taşı olan GÖKHAN Füzesi, gelişmiş ramjet motorlu hava-hava füzesi teknolojisi ile dikkat çekiyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirilen bu proje, yüksek hız ve uzun menzil avantajı ile Türkiye’nin hava savunma kapasitesini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Avrupa menşeili Meteor Füzesi ile rekabet edecek olan GÖKHAN Füzesi, özellikle hava üstünlüğü sağlamada kritik bir rol oynayacak.
İçindekiler
GÖKHAN Füzesi Geliyor! Türkiye’nin Yerli Meteor Füzesi Alternatifi Olacak!
Proje ilk olarak 21 Mayıs 2021’de MSB ile TÜBİTAK SAGE arasında imzalanan bir sözleşme ile başlatıldı. O zamandan bu yana, GÖKHAN Füzesi üzerinde birçok kritik aşama tamamlandı ve nihayet konsept tasarımı kamuoyu ile paylaşıldı. Yapılan açıklamalara göre, GÖKHAN, görüş ötesi menzil (BVR) angajman kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştiriliyor.
Bu füzenin en dikkat çeken özelliklerinden biri, ramjet motoru kullanıyor olması. Ramjet motorlar, havadaki oksijeni doğrudan kullanarak yakıt tüketimini optimize ediyor ve böylece daha uzun menzilde etkili olmasını sağlıyor. Bu teknoloji, füzeye ek olarak daha büyük harp başlıkları veya daha gelişmiş arayıcı başlık entegrasyonu imkanı tanıyor.
Şu ana kadar GÖKHAN’ın kavramsal tasarımı ve ön tasarım aşamaları tamamlandı. Proje artık, yer testleri ve uçuş testleri aşamasına geçiş yaptı. Bu aşamada, füzenin aerodinamik yapısı, itki sistemi ve alt sistemlerinin performans doğrulaması gerçekleştirilecek. Testlerin tamamlanmasının ardından GÖKHAN Füzesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilerek Türkiye’yi, NATO’da ramjet motorlu hava-hava füzesi üretebilen sayılı ülkeler arasına sokacak.
Hali hazırda Meteor Füzesi, 200 km menzile ve Mach 4 üzeri bir hıza sahipken, ABD yapımı AIM-120D AMRAAM ise 180 km menzil sunuyor. GÖKHAN Füzesi’nin menzilinin ise 100 km’yi aşacağı ve muhtemelen daha da ileriye taşınacağı belirtiliyor. Füzenin envantere giriş tarihi kesinleşmemiş olsa da 2030’lu yıllarda aktif olarak kullanılmaya başlanması bekleniyor.
Türkiye’nin savunma sanayiinde geldiği noktanın önemli bir göstergesi olan GÖKHAN Füzesi, özellikle 5. nesil savaş uçağı KAAN ile birlikte kullanılarak hava üstünlüğü sağlamada kritik bir rol üstlenecek. Türkiye’nin, kendi yerli hava-hava füzesi üretme kapasitesini geliştirmesi, savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
İlginizi Çekebilir: Kurşun içeren çanta her yerden toplatılıyor! Bakanlık satışını yasakladı!
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!