Ticaret Bakanlığı, yurt dışından yapılan alışverişlere yönelik düzenlemelerle dikkat çekmeye devam ediyor. Son düzenlemelerle birlikte, yurt dışı alışverişlerde ek gümrük vergisi kapsamına kargo ücretleri de dahil edildi. Bu karar, hem yerli üreticileri koruma amacı taşıyor hem de tüketici alışkanlıklarını yeniden şekillendiriyor. Bakan Ömer Bolat, alınan bu önlemlerle ilgili açıklamalarda bulunarak, tüketicilerden anlayış beklediklerini belirtti.
İçindekiler
Ek Gümrük Vergisi Açıklaması Geldi! Ticaret Bakanlığı Tüketiciden Anlayış Bekliyor!
Ek gümrük vergisi gibi konular hakkında NTV’ye konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son dönemde yapılan düzenlemelerin ana amacının yerli üreticileri ve küçük işletmeleri korumak olduğunu ifade ederek, vatandaştan anlayış beklediklerini söyledi.
Bakan, “Uzakdoğu menşeli firmaların hızlı kargo sisteminden faydalanmasının olumsuz etkileri oldu. Esnaf ve KOBİ’lerden gelen şikayetler üzerine 150 Euro sınırını 30 Euro’ya düşürdük. Kargoyu fiyattan çıkararak fiyatı düşük gösterip kargoyu yüksek göstermek suretiyle bu ilave vergiden kaçınma teşebbüsünü görünce geçen hafta yürürlüğe giren bir kara ile de kargo ücretinin de fiyata dahil olduğu mekanizmayı devreye aldık.” dedi.
Geçmişte 1.500 Euro seviyesinde olan gümrüksüz alışveriş limiti, yıllar içinde kademeli olarak düşürülerek 2024 yılında 30 Euro’ya indirildi. Son düzenlemeyle birlikte kargo bedelinin de bu limite dahil edilmesi, özellikle yurt dışından alışveriş yapan tüketiciler için maliyetleri artırdı. Bakan Bolat, bu kararların uzun vadede yerli üreticilerin rekabet gücünü artıracağına inandıklarını belirtti.
Bakan Bolat, ek gümrük vergisi konusunda vatandaşlardan anlayış beklediklerini dile getirdi. Öte yandan, düzenlemelerin yerli üretimi desteklerken, tüketici haklarının nasıl korunacağına dair sorular gündemde kalmaya devam ediyor.
Bunun yanı sıra Bakanlık, e-ticaret platformlarına yönelik düzenlemelerle dikkat çekiyor. Yabancı e-ticaret platformlarının Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi için Nisan 2025’e kadar temsilcilik açma zorunluluğu getirildi. Bakan Bolat, Amazon ve Temu gibi şirketlerle temas halinde olduklarını ve bu şirketlerin Türkiye’de temsilcilik açmadan faaliyet gösteremeyeceklerini söylüyor.
Ek gümrük vergisi ve e-ticaret düzenlemelerinin, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştireceği öngörülüyor. Ancak, bu düzenlemelerin uzun vadede ekonomik dengeler üzerinde nasıl bir etkisi olacağı merak konusu.
Yerli üreticileri destekleme amacı taşıyan bu adımlar, aynı zamanda tüketiciler üzerinde de büyük bir yük oluşturmuş durumda. Esnaf fiyatını yüksek bulan tüketicilerin, eskiden bir seçenekleri varken, bu adımlarla beraber seçeneğin kalmadığı söylenebilir. Ancak yine de halktan anlayış bekleniyor.
İlginizi Çekebilir: Rekabet Kurumu Trendyol’a ayar çekti! Fiyatlandırma sistemi değişiyor!
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu konuda vatandaş mı Bakanlık mı haklı? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!