Avrupa Uzay Ajansı uzaya dev pençe gönderiyor. 2019 da başlayan çalışmalara göre Avrupa Uzay Ajansı yörüngede bulunan ölü uyduları tekrar dünyaya göndermesi için bir pençe geliştiriyor.
İlginizi çekebilir: Microsoft, SpaceX ile iş ortaklığı yapıyor.
İçindekiler
Avrupa Uzay Ajansı uzaya dev pençe gönderiyor !
Şu anda Dünya’nın yörüngesinde yaklaşık 2.800 çalışan uydu bulunmaktadır. Ancak bu sayı uzay çöplüğünle karşılaştırıldığında neredeyse bir hiçtir.
Bilim adamları gezegenimizin etrafında yaklaşık 3.000 ölü uydunun dolaştığını tahmin ediyor ancak bu uyduların çoğunluğu tek parça halinde bulunmamaktadır. Çoğunluğu küçük meteoritlerin etkisi ile parçalanmış 900 bin parçanın dünya yörüngesinde döndüğü düşünülmektedir.
Bilim adamları ve mühendisler farklı çözüm önerisi geliştirdiler. Avrupa Uzay Ajansı tuhaf çözümlerden birini uygulamanın başlangıç aşamalarında. Henüz gelişim aşamasında olan yapay pençe sayesinde yakıtı bitmiş uyduları ve 900 bin uydu parçasını dünyaya yönlendirmeyi planlıyorlar. Dünya atmosferinde yanarak yok olması planlanan bu uydular diğer uydulara zarar vermesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
2019 da tasarlanan bu plan çerçevesinde İsviçre merkezli CleanSpace şirketi ile anlaşma yapan ESA önümüzdeki yıl itibari ile projenin hayata geçmesini amaçlıyor. Şimdiden 86 milyon Euro fon ayıran Avrupa Uzay Ajansı 2025 itibari ile ilk fırlatmayı gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Pençe’nin ilk ve öncelikli amacı VESPA (Vega İkincil Yük Adaptörü)’nü dünyaya geri göndermek. Boyut olarak küçük bir uyduya eşit olan bu adaptör 112 kg ağırlığında ve patlama tehlikesi ile diğer uydulara zarar verme niteliğinden ötürü en tehlikeli uzay çöplerinden biri olarak nitelendiriliyor. 2013 yılında gönderilen roketten ayrılan bu adaptör alt yörüngede bulunmasından ötürü birçok iletişim uydusuna zarar verme potansiyelini içeriyor.
Uzay çöplüğünü temizleme görevini yalnızca Avrupa Uzay Ajansı üstlenmiyor; Aynı zamanda NASA’nın uzay çöplüğünü temizleme konusunda ağ geliştirdiği biliniyor. Yapılan hesaplamalara göre uzay çöplerinin %40’ı Çin tarafından, %27,5’i ABD tarafından ve %25,5’i Rusya tarafından bırakılmış. Radar larla tespit edilebilecek boyuttaki yaklaşık 12 bin büyük parça sürekli gözlem altında tutuluyor.
İlginizi çekebilir: SpaceX, insanlı ilk uzay aracını başarıyla fırlattı!
Kaynak: Cnet