Windows 10 ile birlikte Microsoft’un periyodik güncelleme ve özellik ekleme yapısına geçişi son derece beğeni kazanan bir adım oldu. Artık birkaç senede bir sıfırdan işletim sistemi kurmakla uğraşmayıp sadece sezonluk güncellemeleri alarak yeni haline adapte oluyoruz. Windows 10 çok kez ciddi güncellemeden geçti ve özelliklerin sayısı arttı. Aynı zamanda “evrensel uygulama” olarak adlandırılan ve güvenli biçimde Microsoft Store üzerinden kurulabilen uygulamalar da ilerledi ve sayıları arttı. Bazıları ücretli olsa da çoğu ücretsiz olan binlerce evrensel uygulama var.
Her bir ciddi Windows 10 güncellemesinden sonra evrensel uygulamaların da yeni sürümlere terfi ettiğini görüyoruz. Aylar önce bakıp beğenmediğiniz için unuttuğunuz bu uygulamalar çok daha ilgi çekici ve işe yarar hale gelmiş olabilir. Bu uygulamalar genelde UWP (Evrensel Windows Platformu) uygulamaları olarak adlandırılıyor ve sistem kaynaklarını zorlamıyor. UWP’nin bir diğer artısı aynı uygulamanın farklı tür cihazlarla uyumlu olabilmesi. Ayrıca Windows 10 içinde yer alan bildirim merkezi ve paylaşım menüsüyle entegre oluyorlar, Başlat ekranına karolarını ekleyebiliyorlar. Bu durum öncelikli olarak dokunmatik ekranlı cihazlar açısından avantaj.
İçindekiler
Windows 10 uygulaması için UWP doğru seçim
Uygulama geliştiricilerin hazırladığı UWP uygulamaları sadece bilgisayarlar değil, Xbox konsollar ve hatta HoloLens üç boyutlu arttırılmış gerçeklik gözlükleriyle de kullanılabiliyor. Daha önceden Microsoft Store ortamına eklenmiş olan ama evrensel olmayan bazı uygulamalar da var ama geliştiriciler güncelleme yaparak sorunları aşıyor. Microsoft Store aynı zamanda oyunlar da medya içeriklerine de yer veriyor. Minecraft, Asphalt, Modern Combat, Quantum Break, Forza gibi sevilen oyunlar ve daha fazlası bulunabiliyor.
Readit
Beğenilen Reddit forumlarını sık sık kontrol ediyorsanız ve belirli kanallara aboneyseniz Readit uygulamasını kurmalısınız. Aynı zamanda siz de paylaşımlar yapabilir ve rütbenizi yükseltebilirsiniz. Akıcı bir arabirimi olan uygulama ücretsiz ama reklam gösteriyor. İçerikler solda sütun olarak diziliyor ve birine tıklayınca detaylar sağ kısımda beliriyor. Arama desteği de var.
Awesome Tube
Google imzalı resmi bir YouTube UWP uygulaması yok ama geliştiricilerin seçenekleri hazır. Awesome Tube sayesinde dokunmatik ekranla gezinti ve video izlemek kolaylaşıyor. Hesabınızla oturum açtıktan sonra kendi videolarınızı görüp yenilerini yükleyebilir, abone olduğunuz kanalları ziyaret edebilir ve önerilen yeni videolara bakabilirsiniz. PiP desteği bile var.
Instagram mobil uygulamasında olduğu gibi yenilikleri görme, takip ettiğiniz kişilerin en yeni fotoğraf ve videolarını görme, kendi profilinize girip yeni fotoğraflar paylaşma ve hatta arama yapma özelliği var. Ekleyebileceğiniz fotoğrafları bilgisayarın kamerasıyla çekebilirsiniz. Kaydedilenlere ve arşive bakma, favorileri düzenleme, takip edilecek kişileri bulma desteği de hazır.
Netflix
Netflix üyeliğiniz varsa ve içerikleri tablet ya da bilgisayar ekranı üzerinden izlemek istiyorsanız resmi uygulaması işinizi kolaylaştırabilir. Netflix imzalı dizilerin sayısı sürekli olarak artıyor. Elbette hit filmler de izlenebiliyor. Bu uygulamayı kullanarak internet tarayıcı penceresi açmak zorunda kalmadan keyifle izleme şansınız olacak. Görüntü kalitesini otomatik olarak değiştirmesi biraz can sıkıyor.
Adobe Photoshop Express
Adobe Photoshop Elements’in tam sürümü çok sayıda düzenleme seçeneği içeriyor olsa da çoğu kullanıcının bu derece fazla ayara ve araca gereksinimi yok. Ücretsiz olan Adobe Photoshop Express’i kurarak galeride yer alan fotoğraflarda ya da kamerayla çekeceğiniz yeni içerikte kırpma, döndürme, kırmızı göz alma, parazit azaltma ve otomatik düzeltme gibi çok sayıda işleme destek veriliyor. Renk ayarları ve hazır efektler de seçilebiliyor.
Microsoft To-Do
Microsoft’un ücretsiz olarak sunduğu yapacaklar listesi uygulaması. Gününüzü kolayca planlamanıza olanak veriyor. İş ya da okul için kullanabilir ve verileri cihazlar arasında eşleştirebilirsiniz. Wunderlist yerini alacak bu uygulama ile görevleri farklı kategoriler altında toplamak verimi arttırıyor. Aynı zamanda siz yazarken leb demeden leblebiyi anlayabiliyor.
Spotify Music
Üyelik esaslı müzik servisi özellikle de Microsoft imzalı Groove Music’in kapatılmasından sonra ön plana çıktı. Microsoft’un önerisi olan Spotify müzik akış servisini ülkemizde kullanmak mümkün. Servis gibi uygulama da ücretsiz kullanılabiliyor ama reklamları kaldırmak, daha fazla seçenek elde etmek için premium üyelik şart. Sade tasarımlı uygulama biraz daha iyi olabilirdi.
VLC Player
Hayli popüler olan ve neredeyse tüm medya türlerine ve uzantılarına destek veren video oynatıcı VLC Player aynı zamanda Windows 10 uygulaması olarak da sunuluyor. HEVC/H.265 gibi son nesil sıkıştırmaları da sorunsuz kabul eden uygulama sistem kaynaklarına yük bindirmiyor. Resmi UWP uygulaması ağ üzerinde yer alan dosyaları izleme olanağı bile veriyor. Müzik çalar yanında ekolayzır seçenekleri bile var.
Duolingo
Yabancı dil öğrenmek isteyenlerin aklına gelen ilk uygulamalardan biri olan Duolingo’nun Windows 10 uygulaması son derece başarılı ve pratik. Ücretsiz olan uygulamada dersler biçiminde kademeli olarak yabancı dil öğrenebilir ve testleri tamamlayabilirsiniz. İşlemleri tamamladıkça XP toplayarak günlük hedeflere ulaşmaya çalışıyorsanız. Dinleme, yazma, fotoğrafa tıklama adımları içeriyor.
Microsoft’un kendi geliştirdiği Windows 10 uygulamalarını takip eden en eski üçüncü parti resmi uygulamalardan biri olan Twitter tam anlamıyla UWP desteği içeriyor. Sürekli olarak güncellenen ve ilerleyen uygulama sayesinde Twitter deneyimi başarılı biçimde aktarılıyor. Tweet atma, görme, kişi bulma, mesajlaşma, bildirimler ve profil gibi çok sayıda farklı alan içeriyor. Profil içinde çok sayıda uygulama ayarı bulunuyor.
Skype
Microsoft’un bünyesinde olan VoIP esaslı mesajlaşma lideri Skype uygulamasının UWP uyumlu resmi uygulaması sık sık güncelleniyor ve daha iyi hale geliyor. Görüntülü ve sesli sohbet dışında mesajlaşma için de popüler olan uygulamayı kullanarak telefon hatlarını ucuza aramak mümkün. Son derece hızlı işleyen uygulamanın yüksek performans sunmasının nedeni az sistem kaynağı tüketiyor olması gerek.
Unstream
Her nedense Twitch hala resmi Windows 10 uygulamasına sahip değil ama alternatifler var. Başarılı seçeneklerden biri olan Unstream uygulamasıyla Twitch hesabınıza oturum açıp takip ettiğiniz oyuncuların yayınlarını izleyebilir, mesajlaşabilir, Twitch sitesinden daha akıcı biçimde gezinti ve arama yapabilir, diğer üyeleri takip edebilir ya da takip listesinden çıkabilirsiniz. Popüler oyunlar ve kanalları bulmak son derece kolay.
Dropbox
Sınırlı sayıda alanı ücretsiz olarak sunan bulut depolama servislerinden biri olan Dropbox’un Windows 10 uygulaması eskisi kadar fazla ön plana çıkamıyor çünkü Microsoft kendi servisi olan OneDrive’ı işletim sistemine dahil etti. Uygulamayı kullanarak dosyalarınızı indirebilir ve aynı zamanda dosyaları görebilirsiniz. Favorilere ekleme, cihaz kamerasıyla çekilen fotoğrafları otomatik yedekleme gibi artıları da var.
OneDrive
Microsoft’un bulut depolama servisi Windows 10 yapısıyla başarılı biçimde entegre olabiliyor. Basit yapısına rağmen bulut depolama ortamında yer alan dosyaları görme, hızlı biçimde yeni dosyalar ekleme olanağı sunuyor. Aynı işlemi Bilgisayarım içindeki OneDrive klasörü ile de yapabilirsiniz. Depolama alanını arttırmak isteyenlerin Office 365 üyeliği alması mantıklı ki bu sayede 1 TB depolama alanı elde etmek kolaylaşıyor.
Foursquare
Yakındaki mekanları keşfetme ve olası bir amaç için en iyi seçenekleri kolayca tespit etme imkanı veren Foursquare servisinin Windows 10 uygulaması benzer amacı güdüyor. Gittiğiniz mekanlarla ilgili paylaşımlar ve değerlendirmeler yapıp diğer kullanıcılara yardımcı olabilirsiniz. Facebook arkadaşlarınızı ekleyip etkileşime girebilir ve favori mekanlarınızı listenize ekleyebilirsiniz.
Fresh Paint
Kullanımı kolay bir çizim uygulaması ve öğrenmeniz fazla zaman almayacak. Bu sayede hem yetişkinler hem de çocuklar için ideal hale geliyor. Eğer dijital kalem desteği olan dokunmatik ekranlı bir tabletiniz varsa mutlaka denemelisiniz. Kalemsiz de kullanabilirsiniz ama bu durumda o derece sezgisel olmaktan uzaklaşıyor. Gerçekçi kalem efektleri ve sulu boya görünümü kullanılabiliyor.
TeamViewer: Remote Control
Uzaktan erişim, toplantı ve ortaklaşa iş yapma konularında yardımcı olan TeamViewer uygulaması epey popüler. Son derece sade görünüme sahip olan bu uygulama güvenli biçimde bağlantı kurulumu için gerekli altyapıya sahip. Arabirim sade olsa da çok sayıda özelliği arka planda gizliyor. Ücretsiz olduğu kadar ücretli sürümü de bulunmakta. Genelde işletmelere yönelik denebilir.
TuneIn Radio
FM radyolar artık internet üzerinden yaşamına devam ediyor. Dünyanın neresinde olursa olsun takip ettiğiniz kanallar varsa TuneIn servisine ait Windows 10 uygulamasını kullanabilirsiniz. Oturum açtıktan sonra favori kanallarınızı listenize ekleyip sonrasında kolayca dinlemeye başlayabilirsiniz. Müzik dışında spor ve sohbet odaklı yayınlar da bulunabiliyor. Profil ayarlarıyla arkadaşlarınızı bulup dinlediklerini keşfedebilirsiniz.
Microsoft OneNote
Microsoft’un not alma, plan geliştirme, kaynakları derleme ve bunları bulutta yedekleyip diğer cihazlarınız arasında eşleştirme olanağı veren OneNote uygulamasının Windows 10 uyumlu sürümünü görmek şaşırtıcı değil. Hızlı biçimde işleyen uygulamada dokunmatik kullanım dostu kısayollar bulunuyor. OneDrive üzerinden gerçekleşen eşleştirme sorunsuz. “OneNote Web Clipper” ve “Send to OneNote” yardımcı uygulamaları da Microsoft imzalı.