Haftanın Seçkisi

HyperOS 3 Beta

Xiaomi 7 cihaza daha HyperOS 3 beta veriyor! İşte o cihazlar!

17 Eylül 2025
iPhone

iPhone 16 Pro vs iPhone 17 | Aynı fiyata hangisi alınır?

18 Eylül 2025
gta 6 haritası nasıl olacak gta 6 nerede geçiyor gta 6 yerleri

GTA 6 çıkış tarihi yine ertelenebilir!

16 Eylül 2025
Galaxy S25 One UI 8.0 Beta 4 s23 one ui 8

Hangi cihaz One UI 8 ne zaman alacak belli oldu!

16 Eylül 2025
Xiaomi Watch S4

Daha küçük daha zarif bir Xiaomi Watch S4 modeli geliyor!

16 Eylül 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result
Reklam

Visa, CBDC için çevrimdışı ödeme çözümü sunuyor

Yazı: Sena Sarıoğlu
20 Aralık 2020
Kategori: Kripto Para
Okuma süresi: 2 dakika
visa

Visa, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) için potansiyel bir çevrimdışı ödeme çözümünü özetleyen bir makale yayınladı.

Visa, CBDC için çevrimdışı ödeme çözümü sunuyor

Çoğu CBDC çözümü çevrimdışı ödemeleri etkinleştirmeyi amaçlar. Çünkü CBDC, yerel paranın yerini alması beklenen ve herkesin kullanmak zorunda olacağı bir varlıktır.

Visa’nın sunduğu çözüm, güvenilir yürütme ortamlarını (TEE) kullanıyor. Bunlar, telefonlarda ve bilgisayarlarda diğer uygulamalar tarafından gözetlenemeyecek alanlardır. Genellikle cüzdan uygulamaları tarafından kullanılan bölümlere ayrılmışlardır.

Ödeme ağı ayrıca, web tarayıcıları ile iletişimi şifrelemek için web siteleri tarafından kullanılan SSL sertifikalarından farklı olmayan tipik genel anahtar altyapılarını (PKI) kullanır. Telefonların iletişim kurması için Bluetooth veya NFC’den (yakın alan iletişimi) yararlanır.

TEE ve şifreleme anahtarlarının bir kombinasyonu, telefonu çevrimdışıyken para ödeyen kişinin parayı iki katına veya fazlasına katlamamasını sağlamayı amaçlamaktadır. Özellikle, alıcının bir TEE’ye sahip olması gerekmez, bu nedenle potansiyel olarak bir telefona ihtiyaç duymaz, ancak Visa çözümü gönderenin daha gelişmiş bir cihaza sahip olmasını gerektirir. Visa’nın sunduğu bu çözüm bir bakımdan tokenize edilmiş bir CBDC’den bahsediyor gibi görünüyor.

Ayrıca Visa’nın en büyük rakiplerinden olan MasterCard‘ın da CBDC’leri test etmek amacıyla bir platform başlatması göz ardı edilemez. Görünüşe göre ana akım merkez bankası dijital para birimleri artık kaçınılmaz bir sonuç. Bu nedenle ödeme ağları ve teknoloji şirketleri, kendilerini merkez bankalarını müşteri olarak almak için konumlandırıyorlar.

e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
Sena Sarıoğlu

Sena Sarıoğlu

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme Bölümü 4. sınıf öğrencisi. Blok zincir teknolojisi ve kripto para birimlerine yönelik çalışmalar yapıyor. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor.

Reklam

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz

Copyright © 2025, EMY Medya