Haftanın Seçkisi

apple umeda duvar kağıdı

Apple yeni Apple Store açılışına özel duvar kağıtlarını duyurdu! Hemen indir!

4 Temmuz 2025
nothing os 4.0 nothing android 16

Nothing OS 4.0 geliyor! Nothing Android 16 ne zaman çıkacak?

3 Temmuz 2025
honor magic v5 özellikleri fiyatı

Honor Magic V5 tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı!

2 Temmuz 2025
ipad kalemle yazarken aşırı ısınıyor sorunu nasıl çözülür neden olur

iPad kalemle yazarken aşırı ısınıyor sorunu nasıl çözülür?

30 Haziran 2025
android fastboot modu nedir fastboot modundan nasıl çıkılır

Android fastboot modu nedir? Fastboot modundan nasıl çıkılır?

30 Haziran 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result

Tablet satın alma rehberi

Yazı: Gökhan Menge
14 Şubat 2013
Kategori: Nasıl Yapılır
Okuma süresi: 10 dakika

 

 

 

 

 

İçindekiler

  • Daha güncel tablet satın alma rehberimiz için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz: 
  • Her bütçeye uygun tablet satın alma rehberi
  • Daha güncel tablet satın alma rehberimiz için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz: 
  • Her bütçeye uygun tablet satın alma rehberi

Daha güncel tablet satın alma rehberimiz için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz: 

Her bütçeye uygun tablet satın alma rehberi

—-

 

Alıştığımız klasik bilgisayarların devri artık kapanıyor. Dokunmatik ekranlı tablet bilgisayarlar artık sadece iş hayatınızda kullanabileceğiniz bir cihaz olmaktan çıkıp, bir medya merkezi, seyahat arkadaşı, oyun konsolu ya da sosyal ağ üssü haline geliyor. Tabii işin en önemli kısmı da satın alırken ihtiyaçlarınıza uygun modeli seçmekten geçiyor.

Alıştığımız bilgisayarlarımızın kontrol cihazı tabii ki klavye ve fare ikilisi. Fakat teknolojinin her alanında olduğu gibi kontrol cihazları da değişim gösteriyor. Delikli kartuşlardan günümüzün klavye fare ikilisine kadar geldi kontrol cihazları. Bunun bir adım ötesi de doğrudan ekran üzerinde seçim yapabildiğimiz dokunmatik ekranlar.  Bir adım sonrası ise dokunmatik ekranı düz bir ekran olmaktan çıkarıp, ekrana göre şeklini değiştirmesini sağlayan haptik dokunmatik teknolojisi ya da vücudumuzu dokunmatik ekran olarak kullanmamızı sağlayabilecek olan omnitouch teknolojisi olacak. Tabii şimdilik bu hayaller için erken.

Dokunmatik ekranların da hayatımıza girişi, yıllar önce Microsoft’un hayal ettiği ve o zamanlar ismini “Surface” olarak koyduğu interaktif, dokunmatik masa ile değil akıllı telefonlar ile oldu. Ki zaten Microsoft da bildiğiniz gibi Surface ismini daha sonra piyasaya sürdüğü dokunmatik ekranlı tabletlerinde kullandı. Akıllı telefonlara olan yoğun ilgi, haliyle dokunmatik ekranların çok hızlı gelişmesini ve fiyatlarının da düşmesini sağladı. Yıllar önce kalemli dokunmatik ekranlı ya da daha terbiyesiz tabiriyle ilkel tabletler de bu sayede tekrar hortladı. Bu sayede daha büyük ekranlı olan tablet bilgisayarlar ortaya çıktı.

05asus1

Tabletler artık lüks değil,  ihtiyaç

Günümüzde tablet bilgisayarlar da bir lüks olmaktan çıkıp, tıpkı akıllı telefonlar gibi bir ihtiyaç haline geldi. Hepimizin aktif olarak kullandığı özel ve iş e-postalarımız, haber gruplarımız, RSS akışlarımız, sosyal ağ hesaplarımız sürekli olarak çalışıyor, fakat mobil cihazlar olmadan da takip etmek neredeyse imkansız. Kullandığımız bu servisler geliştikçe, takip ettiklerimiz sadece metin olmaktan çıkıp bir multimedya curcunasına dönüştü. Multimedya denince de akıllı telefonlar pek çok kişi için çözünürlüğüne bakılmaksızın “küçük ekran” olarak görülüyor. Bu yüzden de günümüzde tabletler oldukça popüler.

Tabletlerin popülerleşmesi, piyasada da çok fazla ürün çıkmasına sebep oldu ve insanların da doğru ürünü seçmek ve paralarını sokağa atmamak için yapmaları gereken seçim daha zorlaştı. Teknolojinin içerisinde yaşayan bizleri bile bazen zorlayan bu seçimi, sizler için en kolay hale getirdik.

Beklentinizi belirleyin

Tablet bilgisayar alırken aslında ilk yapmanız gereken şey, tablet bilgisayarı ne için istediğinizi belirlemek. Tabii ki “Her şeyi yapsın işte” demeniz halinde, beklentilerinizi karşılayacak cihazın fiyatının yükseleceğini de unutmadan yapın bu seçimi. Örnek olarak “Sadece evden işe, işten eve giderken bir film / dizi izleyeyim” dediğiniz tableti 300 TL gibi bir fiyata alabilirken, “Oyun da oynayayım, o anda Facebook’ta takılmadan çalışsın. Bir de 3G desteği olsun” gibi bir beklentiniz varsa, bu sefer tatmin edici bir tabletin alt fiyatı 1000 TL civarına kadar çıkabiliyor.

Piyasada çok fazla farklı model olmasının birinci sebebi de aslında bu ihtiyaç çeşitlerinin bolluğu. Eğer maddi olarak cihaza vereceğiniz ücreti düşünmeyecek konumdaysanız, zaten ismi çok anılan pahalı tabletlerden bir tanesini satın alıp keyfine bakabilirsiniz. Fakat paranızın değerini bilenlerdenseniz, tavsiyelerimizi dikkate almanızda fayda var.

blackberry-playbook-xl

İşimdeyim, gücümdeyim tableti

Tablet bilgisayarını iş icabı kullanmak isteyen kişilerin ihtiyaçları en basit olarak her yerden internet erişimi ve bu sayede her yerden e-postalarına erişim olacaktır. Aynı zamanda ortak çalışma araçlarına destek verebilecek ve bu uygulamaları hakkıyla çalıştıracak bir cihaz olmalıdır. Ofis uygulamaları da tabii tercihe göre ihtiyaç olabilir.

Eğer ihtiyaçlarınız saydığımız şekildeyse, yüksek fiyatlı bir tablet almanıza gerek yok. Özellikleri biraz daha düşük olan, fakat kesinlikle WiFi ve 3G bağlantı seçenekleri sunan bir tableti tercih etmelisiniz. Tabii diğer bir bağlantı seçeneği de USB girişi olan bir tablet seçip, daha sonra operatörlerin sunduğu mobil modemleri kullanmak, fakat ilk tercih tabii doğrudan 3G desteği veren bir tablet olursa, daha rahat olacaktır.

Bu tarz bir tablet alırken tek çekirdekli 1 GHz ve üzeri hıza sahip bir model işinizi görecektir. Yine çok fazla uygulama kullanmayacağınız için 512 MB RAM fazlasıyla yeterli olacaktır. Ayrıca görsellik yine sizin için çok ön planda olmayacağı ve ağırlıklı olarak doküman ve e-posta üzerinden işlerinizi yürüteceğiniz için 800 x 480 piksel ve üzeri bir ekran çözünürlüğü işinizi görecektir. Hem düşük ekran çözünürlüğü sayesinde bataryanızın da daha uzun süre dayanacağını söyleyebiliriz.

05asus2

Facebookçu adam tableti

Akıllı telefonların çok kullanılmasının başlıca sebeplerinden bir tanesi de aslında sosyal ağlar. Fakat artık görsellikleriyle ile de ön plana çıktıkları ve paylaşımların çoğunluğu video, fotoğraf ve Google+ üzerinde ekstradan GIF yani hareketli imajlar olduğu için akıllı telefon çoğu kişi için yeterli olmuyor. Tabii bir de belirli sosyal ağ hesaplarını her an her yerde yönetmesi gereken ve işi dolayısıyla sosyal medyaya her daim ulaşmak zorunda olan insanlar var. Siz de onlardan biriyseniz, iş tabletinde bahsettiğimiz özelliklerden daha farklı özelliklere ihtiyacınız olacaktır.

Sosyal ağları her an kullanmak istiyorsanız 3G ve WiFi destekli bir tablet seçmeniz şart. 1024 x 576 piksel gibi bir çözünürlük rahatlıkla sosyal ağlardaki medyayı görüntülemenize yetecektir. Fakat sosyal medyayı aktif olarak kullanan bir kişinin çalıştıracağı uygulama sayısı fazla olacağından 1 GB RAM’e sahip bir modeli seçmeniz, daha sonra sinirlerinizin tabletin yavaşlaması sorunuyla bozulmaması için yararınıza olacaktır. İşlemci olarak da çift çekirdekli, 1 GHz ve üzeri hıza sahip bir modeli seçebilirsiniz.

03ipad

Tablet oyuncusu

Artık “casual oyun” denilen, özetle grafikten öte, oynanışıyla dikkat çeken ve kafa yormayan oyunlar oldukça popüler. Tabii bu oyunların en ünlüsü de yıllardır Flash oyun sitelerinde olan kale yıkma oyunlarını alıp çok başarılı karakter çizimleriyle birleştiren Angry Birds oldu. Tablet ve akıllı telefonlara milyarla ifade edilen kez indirilen bu oyunu her tablette oynayabilirsiniz. Fakat güçlenen mobil işlemciler ile birlikte, çok başarılı grafiklere sahip oyunlar da piyasaya çıktı. Bu oyunları oynayabilmek için de kaliteli bir işlemci, yine iyi bir grafik çipi ve yüksek ekran çözünürlüğü gerekiyor.

Eğer piyasaya çıkan her oyunu rahatlıkla ve yüksek performansla oynamak istiyorsanız eğer, tabii ki tavsiyemiz 4 çekirdekli, güçlü bir işlemci ve buna eşlik eden en az 1 GB RAM. Tabletinizin güçlü olmasının yanında tabii ki bu gücü sizin görebilmeniz için iyi bir oyun tabletinin en az 1280 x 720p gibi bir çözünürlüğünün olmasını tavsiye ediyoruz.

Bir oyuncunun (şimdilik) tabletler için piyasada çok fazla online oyun ya da MMO oyun olmadığı için 3G bağlantısına ihtiyacı olmadığını söyleyebiliriz. Zaten pek çok oyun online olarak oynandığında sürekli olarak yüksek boyutlu paketler gönderdiğinden anca sınırsız bir veri paketiyle kullanılabilir. Aksi takdirde saçma sapan bir telefon faturası almanız olası.

04nexus1

Uzun yol tableti

Evi ile işi arasında uzun mesafe olan kişiler için de tablet bilgisayarlar en iyi zaman öldüren cihazların başında geliyor. İsterseniz sadece müzik dinleyin tabletinizden, isterseniz internetten daha önce indirdiğiniz dizilerinizin bölümlerini izleyin ya da IMDB 250 listesindeki eksik kalmış filmlerinizi. Servis ya da otobüs ile günde bir saatten fazla yol yapan herkes için tabletler çok iyi bir yol arkadaşı.

Bu tarz bir ihtiyaç için eğer uygun fiyatlı bir tablet arıyorsanız, 3G bağlantısına sahip cihazlara fazla para vermenize gerek yok. İhtiyacınız olan öncelikli özellik yüksek depolama alanı. 16 GB dahili hafızalı ya da 32 GB’a kadar microSD kart desteği sunan cihazlardan bir tanesini tercih edebilirsiniz. Tabii keyfinize düşkünseniz 720p filmleri izleyebileceğiniz 1280 x 720 piksel ekran çözünürlüğüne sahip, kaliteli ekrana sahip bir modeli seçebilirsiniz.

Uzun yolda arkadaşınız olacak bir tablet arıyorsanız, öncelikli olarak cihazın pil ömrünü araştırmanızda fayda var. Zaten tercihen film izlerken parlaklığı biraz kısıp, kulaklık kullanacağınız için cihaz çok fazla enerji kullanmayacaktır. 720p videoyu sorunsuzca oynatmanız için 1 GHz üzeri hıza sahip, tercihen çift çekirdekli bir işlemci yeterli olacaktır. 512 MB RAM ise yeterliden öte, fazla bile olabilir.

05asus1

Evinizin medya merkezi

Cihazınızı eğer evinizde de bir medya merkezi olarak kullanmak, televizyonunuza bağlayıp film izlemek istiyorsanız ilk bakacağınız özellik cihazın çıkışları olmalı. HDMI çıkışı olmayan bir tablet, eğer evinizdeki televizyonunuzdan film izlemek istiyorsanız, bir işe yaramayacaktır. Aynı şekilde tercihinizi microSD kart girişi olan bir modelden yana kullanırsanız alan konusunda da sorun yaşamazsınız.

1080p video piyasadaki işlemcilerin (en pahalıları dışında) çoğunu zorluyor şimdilik, fakat 720p videoyu televizyonunuzda bir tablet vasıtasıyla oynatmak istiyorsanız 1 GHz hızında, tercihen çift çekirdekli bir işlemci yeterli olacaktır. Destekleyecek 512 MB RAM de yine yeterli olacaktır.

06note1

Her işimi görsün tableti

Başta da dediğimiz gibi, eğer ihtiyacınız olan tableti doğru seçmezseniz, ihtiyacınız olandan daha pahalı bir tablet alabilirsiniz. Fakat tabii diğer yandan da “Benim tabletim hepsini birden yapsın, en iyisi olsun” derseniz, cebinizden de haliyle biraz daha fazla para çıkacaktır.

İdeal bir tablette beklemeniz gereken en önemli özellik yüksek performansına rağmen uzun şarj ömrü vaat etmesidir.  Bunu yapabilen zaten piyasada çok fazla tablet bulunmuyor ne yazık ki, fakat piyasadaki bu tarz ürünlerin sayısı da talep ile doğru orantılı olarak artıyor. Zaten şu andaki tablet ve akıllı telefonların özelliklerinin gelişme hızı, bundan 15 yıl kadar önceki masaüstü bilgisayarlar gibi. Yani aldığınız cihazın özelliklerinin sadece bir yıl içerisinde tabiri caizse “çöp” haline gelmesi muhtemel. Bunun için de uzun süreli olarak bir cihazı kullanmayı planlıyorsanız yüksek özelliklerine dikkat edip almanızda fayda var.

Her işinizi görecek bir tabletteki performansı dört çekirdekli, 1.3 GHz çekirdek hızı ve üstüne sahip cihazlarda bulabilirsiniz. Rahat olarak bol bol uygulamayı aynı anda çalıştırmak için de 1 GB RAM yeterli olacaktır (Android için), fakat 2 GB RAM seçmenizde fayda var. Bu gücü görselliğe dönüştüren en az 720p, fakat tercihen 1080p ve üzeri çözünürlükteki videoları ve oyunları gösterebilen bir ekran sizi tatmin edecektir. Cihazınızda minimum 16 GB dahili hafıza ve buna ek olarak microSD kart desteği aramanız da mantıklı olacaktır.

ubuntutablet

İşletim sistemi seçimi

Eğer satış rakamına göre değil de piyasadaki model sayısına göre ele alırsanız, tabii ki en popüler işletim sisteminin Android olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden de aslında seçim konusundaki en önemli kriterlerden bir tanesi işletim sistemi. Örnek olarak eğer iOS istiyorsanız eliniz mahkum Apple ürünü alacaksınız ya da eğer BBOS istiyorsanız Blackberry alacaksınız. Android istediğinizde de sadece “Android” olarak seçmemenizde fayda var. Piyasada şu anda artık eskiyen Android 2.3 yüklü olan ya da bir sonraki 3.0 Honeycomb yüklü modeller de var. Fakat Google Android 4.0’da cihazlara yazılımsal olarak performans katmayı başardı. Hatta Android 4.1 Jelly Bean ile birlikte bu performansı daha da üst seviyeye taşıdı.

“Düşük özelliklerle, yeni bir işletim sistemi kullanırsam, yormasın” diyen dostlarımıza darahatlıkla söyleyebiliriz ki daha yüksek sürüm Android’lerin zorladığı tek donanım, görünürde RAM. Yani 1 GB RAM’li bir model, şimdiye kadar sürülen tüm Android’leri çalıştırabilir.

Alternatif işletim sistemleri

Tabletler için alternatif işletim sistemi seçimlerinin sayısı da günden güne artıyor. Yakın zamanda dünyanın en popüler Linux sürümü Ubuntu’nun şimdilik sadece Google Nexus 7’ye uyumlu olan bir sürümü yayınlandı. Ayrıca çok iyi olmasa da Windows 7’li tabletler de bir alternatif. Mozilla’nın yakın zamanda piyasaya sürmeyi planladığı Firefox OS da artık sadece tarayıcı üzerinden hayatımızı yürüttüğümüz düşünülürse,  bir alternatif olabilir.

 

Satın alınan markanın önemi

Tablet satın alırken, seçtiğiniz markayı araştırmanız da önemli bir kriter. Pek çok küçük diyebileceğimiz tablet üreticisi, cihazlarına donanımsal olarak garanti sunsalar da, yazılımsal olarak bir destek vermiyorlar satış sonrasında. Örnek olarak Android 2.3 Gingerbread yüklü olarak satılan, büyük bir markanın tabletini satın aldığınızda bu yazılımın Android 3.0 ve hatta sonrasında Android 4.0 güncellemesinin geleceğini umabilirsiniz. Fakat daha küçük bir üreticiden tablet satın aldığınızda, mevcut işletim sisteminin sabit kalması muhtemel.

Tabii alternatif olarak cihazınızı rootlayarak sıfırdan bir Android sürümü kurabilirsiniz. Fakat bu işlemin çoğu zaman cihazınızı garanti kapsamı dışına çıkaracağını da unutmayın.

İşlemci hızı mı önemli, çekirdek sayısı mı?

Mobil işlemcilerde belirli bir eşiğin üzerindeki hıza sahip olan işlemcilerde çekirdek sayısı daha önemlidir. Tek çekirdekli işlemcilerin, çok çekirdekli işlemcilerin gücüne erişmesi için çekirdeğin yüksek çevrim hızlarında çalışması gerekiyor. Bu da mobil cihazlarda mümkün olduğunca kaçılan yüksek ısı üretimi ve yüksek enerji tüketimi anlamına geliyor. Dört çekirdekli bir işlemci teorik olarak 4 kat daha hızlı gibi gözükse de çekirdek sayısına göre diğer parçalara erişim hızı artmadığı için kulağa geldiği kadar fark yok. Fakat yine de çok çekirdekli işlemciler, performans isteyen kullanıcıları için gerekli.

Daha güncel tablet satın alma rehberimiz için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz: 

Her bütçeye uygun tablet satın alma rehberi

Gökhan Menge

Gökhan Menge

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz

Copyright © 2025, EMY Medya