Haftanın Seçkisi

Honor Magic V Flip Jimmy Choo Limited Edition

Honor Magic V Flip 3 iptal edildi! Yerine ne gelecek?

30 Ocak 2026
Apple ürünleri kullananlar dikkat! iOS 26.3 beta yüklemeyin! #1

Apple ürünleri kullananlar dikkat! iOS 26.3 beta yüklemeyin!

30 Ocak 2026
tesla optimus

Tesla Optimus için geri sayım resmen başladı! Seri üretime ne zaman geçecek?

30 Ocak 2026
Samsung Galaxy S26 Ultra tüm çıplaklığıyla sızdı! İşte tasarımı! #1

Samsung Galaxy S26 Ultra tüm çıplaklığıyla sızdı! İşte tasarımı!

1 Şubat 2026
Nvidia

NVIDIA efsane ekran kartlarını unutmadı! Bu güncelleme neden önemli?

31 Ocak 2026
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result
Reklam

Rekabet Kurumu’ndan Google’a Android soruşturması! AB’nin izinden mi gidiliyor?

Türkiye'deki Android ekosistemi, tekelcilik iddialarıyla yeniden mercek altına alındı. Peki bu soruşturmanın arkasında hangi endişeler yatıyor?

Yazı: Onur Balbaşı
5 Şubat 2026
Kategori: Haber, İnternet
Okuma süresi: 3 dakika
rekabet kurumu

Teknoloji devi Google, Türkiye’de bir kez daha Rekabet Kurumu’nun radarına girdi. Kurum, milyarlarca cihazda kullanılan Android işletim sistemine yönelik yeni bir soruşturma başlattığını duyurdu. Bu gelişme, şirketin mobil pazardaki hakimiyetini nasıl kullandığına dair ciddi endişeleri beraberinde getiriyor. Peki, Rekabet Kurumu’nun Google‘a yönelik bu yeni hamlesinin arkasında yatan sebepler neler?

İçindekiler

  • Rekabet Kurumu’nun Google soruşturmasının temelindeki iddialar
    • Üreticiler ve Geliştiriciler de Kapsamda

Rekabet Kurumu’nun Google soruşturmasının temelindeki iddialar

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yeni adım, daha önce gerçekleştirilen ‘Mobil Ekosistemler Sektör İncelemesi’ sırasında elde edilen bulgulara dayanıyor. Kurum, Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin ve şirketin uygulama geliştiricilere yönelik politikalarının rekabeti engelleyici nitelikte olabileceğini değerlendiriyor. Bu durum, Avrupa Birliği’nin teknoloji devlerine yönelik attığı adımları anımsatıyor ve Türkiye’nin de benzer bir yolu izlediği yorumlarına neden oluyor.

 

rekabet kurumuSoruşturmanın merkezinde, Google‘ın kendi servislerini haksız bir şekilde ön plana çıkardığı iddiaları yer alıyor. Özellikle Google Arama, Chrome tarayıcı ve Sesli Asistan gibi uygulamaların, cihaz üreticileriyle yapılan anlaşmalar yoluyla varsayılan olarak sunulması ve rakiplerine karşı avantaj sağlaması mercek altına alınıyor. Bu durum, kullanıcıların alternatif hizmetlere erişimini zorlaştırabiliyor.

Kurumun resmi duyurusunda endişe yaratan davranışlar detaylandırıldı. Açıklamada, “Google Arama parçacığına ilişkin fiili münhasırlık etkisi, Google Chrome ve Google Sesli Asistan gibi Google’ın belirli hizmetleri aracılığıyla Google Arama’ya geniş çerçevede varsayılan avantajı sağlanması, Google Chrome tarayıcısına çeşitli avantajlar sağlanması” gibi hususlara dikkat çekiliyor. Bu maddeler, Android soruşturması sürecinin ne kadar kapsamlı olacağının sinyallerini veriyor.

Üreticiler ve Geliştiriciler de Kapsamda

Soruşturma sadece ön yüklü uygulamalarla sınırlı kalmıyor. Rekabet Kurumu, teknoloji devinin, cihaz üreticilerinin Android’in açık kaynak kodunu kullanarak kendi işletim sistemlerini geliştirmelerini veya üçüncü taraf işletim sistemlerini kullanmalarını engellediği iddialarını da inceliyor. Bu, üreticilerin inovasyon yapma ve pazarda farklılaşma özgürlüğünü kısıtlayan bir faktör olarak görülüyor.

 

Ayrıca, ‘Android Geliştirici Doğrulama Programı’ kapsamında yapılan son politika değişiklikleri de soruşturma dosyasına dahil edildi. Bu değişikliklerin uygulama geliştiricileri üzerinde rekabeti kısıtlayıcı bir etki yaratıp yaratmadığı değerlendirilecek. Bu hamleler, Google ekosisteminin her katmanında adil bir rekabet ortamı olup olmadığının sorgulanmasına yol açıyor.

Daha önce AB’nin de Google’a yönelik soruşturma açtığını biliyoruz. Şirketin Android ekosistemi üzerindeki hakimiyeti düzenleyici kurumların da hedefinde. Görünen o ki ABD’li teknoloji devi Rekabet Kurumu’nun da radarına takıldı. Soruşturma sonunda nasıl bir karar çıkacak merakla bekliyoruz.

İlginizi Çekebilir: GTA 6 Türkiye’de oynanabilecek mi! Yeni düzenlemeler oyunu nasıl etkileyecek?

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Rekabet Kurumu’nun bu soruşturması sizce nasıl sonuçlanır? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!

Onur Balbaşı

Onur Balbaşı

Gerçek bir teknoloji tutkunu olarak, editör olarak başladığım bu alanda, yıllar içinde özellikle akıllı telefonlar, yazılım ve mobil teknolojiler konusunda edindiğim bilgileri HWP’de yayın direktörü olarak yürüttüğüm görevimle birlikte hem yazılı hem de görsel içeriklerle insanlara aktarıyorum.

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar

Copyright © 2025, EMY Medya