Gücünü Intel’den alan Motorola: Razr i
Intel, Ultrabook, masaüstü ve sunucu işlemcilerinden sonra gözünü akıllı telefonlara da dikmiş durumda. Motorola Razr i, içerisinde Intel’in Atom Z2480 işlemcisini barındırıyor.
Akıllı telefonların durmak bilmeyen gelişimi devam ederken, bileşen üreticileri de bu dev sektörde yerini sağlamlaştırmak için çabalamakta. Intel de mobil dünyadaki gelişime katkıda bulunarak Atom işlemcilerini akıllı telefonlar için optimize etmekte. Sürekli olarak sayısı artan Intel işlemcili telefonlar arasında yer alan Motorola Razr i, küçük boyutta yüksek performans vaat eden bir akıllı telefon.
Ufak ve sağlam kasa
Motorola Razr i, telefonda küçüğü tercih edenler için ideal bir cihaz olabilir. Zira 4.3 inçlik ekranı, rakiplerine oranla “dar” sayılabilecek bir kasa içerisinde toparlanmış. Ürünün alt ve üst tarafındaki çerçeve kısmı oldukça dar olmasından dolayı, cebe konulduğunda neredeyse hissedilmeyecek bir boyutta olduğunu söyleyebilirim. 126 gram ağırlığındaki Razr i’nin kasası ise son derece kaliteli malzemesiyle dikkatimi çekti. Çerçevesi bir hayli kalın bir metalden yapılan ürünün (denemedim ama…) yere düştüğünde çok da büyük zarar göreceğini sanmıyorum. Kasa yekpare değil ve yan taraflarında dışarıdan da rahatlıkla görünen vidalar sayesinde sağlam bir şekilde duruyor. Telefonun tasarımıyla birleşen bu vidaların agresif görünümü desteklediğini söyleyebilirim. Sağ tarafta güç, ses ve deklanşör tuşları yer alıyor. Deklanşörün tek kademeli olduğunu belirtelim. Sol tarafta ise SIM ve MicroSD yuvalarının bulunduğu kapakla şarj girişi yer alıyor. Arka yüzeyini çevirdiğimizde ise çok ilginç bir manzara ile karşılaşıyoruz. Kevlar malzemesini kullanan arka yüzeyin çizilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Kevlar, Razr i’nin sağlamlığını pekiştirir durumda.
İÇİNDE Intel GüCÜ VAR
Motorola Razr i’nin AMOLED teknolojisini kullanan 4.3 inçlik ekranı 540 x 960 piksel çözünürlük sağlıyor. Bu da 256 ppi değerini sunuyor. 256 ppi’lık ekranın, güzel bir görüntü kalitesi sağladığını söyleyebilirim. Özellikle ana renkler (kırmızı, yeşil ve mavi) harika görünüyorlar. Güneş altında ise ortalama bir görünebilirlik sunuyor.
Intel’in Atom Z2480 işlemcisi, tek çekirdeğiyle 2 GHz hızında çalışıyor. Evet, işlemcisi tek çekirdekli fakat bu çekirdek sayısının çok da önemli olmadığını söylemem gerek. Zira Intel’in Hyper Threading teknolojisinin de yardımıyla bu tek çekirdek, beklenenin çok üzerinde bir performans sergileyebiliyor. 1 GB RAM ile desteklenen işlemcinin performansı, piyasadaki pek çok iki çekirdekli akıllı telefondan daha başarılı. AnTuTu’da 11000 puan almayı başarabilen telefonun, 4 çekirdekli Tegra işlemcili telefonlarla kafa kafaya bir performans sunduğu söylenebilir. Intel’in tek çekirdek performansı gerçekten beklenenin üzerinde.
8 GB dahili depolama alanına sahip olan ürün, 8 megapiksellik bir kamera ile donatılmış. HDR desteği bulunsa da kameranın görüntü kalitesinin çok da başarılı olmadığını, orta seviye akıllı telefon kamerası performansı gösterdiğini belirtelim. Ürünün video kaydı ise 1080p çözünürlüğünde.
Arayüz tasarımı safkan AndroId
Motorola Razr i’de Android 4.1.2 işletim sistemi var. Bu işletim sistemi üzerinde görsel anlamda pek fazla değişiklik yapmayan Motorola, kullanım biçimi olarak farklı çözümler sunabiliyor. Mesela masaüstünde en sol panelde Bluetooth, kablosuz ve GPS gibi önemli kısayollar yer alıyor. Pek çok arayüzde bu ayarlar bildirim çubuğunun üst tarafına tutturulmuş durumda. Bu iki bileşenin ayrılmasıyla bildirim çubuğu çok daha temiz bir görünüme kavuşmuş. Kilit ekranında ise önceden atanmış 3 adet kısayol yer alıyor: Telefon, Kamera ve SMS.
Sony Xperia’larda bulunan Smart Connect uygulamasını andıran bir uygulama, Motorola Razr i’de de mevcut. Bu uygulama sayesinde her gün yaptığımız değişiklikleri telefonun kendi kendine yapması sağlanabiliyor. Mesela her gece saat 12’de telefonun sesini kısıyorsak, telefonun bunu otomatik yapması ayarlanabiliyor. Tabii sadece ses açma – kısma değil, pek çok komut verilebiliyor.
Sonuç olarak: Motorola Razr i, ufak boyutta akıcı performans sağlayan başarılı bir telefon olmuş. Arayüzü biraz daha geliştikten sonra tadından yenmez.
Neden alınır?
• Boyutuna göre yüksek performansı
• Kaliteli kasası
• Yüksek ergonomisi