Microsoft’un 2022‘nin ikinci yarısında başlangıçta planlanandan daha az kişiyi işe alması bekleniyor. Buna ekonominin yavaşlaması ve müşterilerin harcamalarını kısmalarının sebep olduğu söyleniyor.
İlginizi Çekebilir: Microsoft, Windows 8.1 Güncellemelerini 2023’te Sonlandıracak!
Teknoloji devi, işgücü piyasası tam istihdama yakın olduğu için kilit çalışanları tutmaya odaklandığını belirtiyor. CEO Satya Nadella Mayıs ayında yaptığı açıklamada, liyakat zamları için tahsis edilebilecek miktarın da artacağını söyledi.
Faiz oranlarının yükselmesi, enflasyon oranlarının yüksek kalması ve ekonomik büyümenin küresel olarak yavaşlamasıyla Microsoft’un birçok sorunla karşı karşıya kaldığı görülüyor. Şirket, 2022’nin ilk yarısında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle de sorunlar yaşamıştı. Çalışanlar ise maaşlarda daha fazla şeffaflık talep etmişlerdi.
Microsoft Başkanı Brad Smith, geçtiğimiz hafta Redmond, Washington’daki ofisinde GeekWire ile yaptığı röportajda, “Temel olarak, dijital altyapıyı ve diğer insanların başarılı olmasına yardımcı olan hizmetleri oluşturmak için tasarlanmış bir iş modelimiz ve ürün portföyümüz var. Ve şimdi bunu, bir şekilde bizi yeniden test eden çeşitli şekillerde çalıştırmamız gerekiyor” dedi.
Microsoft, çalışanların talepleriyle maaşlarda liyakate dayalı artışlar yapmak için bütçesini küresel olarak neredeyse iki katına çıkardı ve üst düzey yönetici olarak çalışanlar için hisse bazlı tazminat oranını da her yıl en az yüzde 25 arttırma kararı aldı.
İçindekiler
Ekonomi Değişmeye Devam Ediyor
Şirket ayrıca rekabet anlaşmalarının kullanımını azaltacağını ve 2023‘te ABD‘deki iş ilanlarında maaş aralıklarını açıklamayı planladığını söyledi.
Smith, “Dünya değişmeye devam ediyor, çalışan beklentileri değişmeye devam ediyor, ekonomi değişmeye devam ediyor” dedi.
Teknoloji şirketleri arasında ise Microsoft‘un hisselerinin daha iyi durumda olduğu söylenebilir. Şirketin hisseleri, Google‘ın son altı ayda yüzde 18,08 ve yıllık yüzde 22,15 düşen hissesine kıyasla son altı ayda yüzde 17,24 ve yıllık yüzde 21,78 düştü.
Facebook‘un ana şirketi olan Meta Platforms ise son altı ayda yüzde 48,50‘lik bir kayıpla daha büyük bir düşüş yaşamış görünüyor.
Bir sosyal medya şirketi olan Snap ve Meta‘nın işe aldıkları çalışan sayısını azaltarak ekonomideki yavaşlamaya karşı önlem almalarını duyurmalarının ardından Microsoft da benzer bir strateji izlemeye karar vermiş görünüyor.
Şirket içerisinden bir kaynak CNBC’ye verdiği demeçte; teknoloji devinin stratejisinin değiştiğini ve yeni pozisyonlara alım yapmadan önce Office ve Windows‘un bir bölümünden sorumlu başkan yardımcısı Rajesh Jha‘nın liderlik ekibinden onay almaları gerektiğini söyledi.
Kâr Marjları Etkilenecek mi?
Bloomberg‘e göre Windows, Office ve Teams sohbet ve konferans yazılım gruplarında çalışmak üzere daha az sayıda kişi işe alınacak. Microsoft ise bu konu hakkında yorum yapmayı reddediyor.
İşletmelerin 2022‘nin ikinci yarısında harcamalarını azaltmaları muhtemel görünüyor ve bu da Microsoft‘un kâr marjını etkileyecek. Son tahminler, Microsoft Office satışlarının, şirketlerin para harcamalarına bağlı olduğunu gösteriyor. Şirketin ilk çeyrekte elde ettiği 11 milyar dolarlık Office gelirinin ise yaklaşık yüzde 88’inin ticari müşterilerden geldiği belirtiliyor.
Office ve Windows satışları artmaya devam etse de şirketin Azure isimli bulut servisinin gerisinde kaldıkları görülüyor. Bulut altyapısında bir numaralı firmanın ise Amazon Web Servisleri olduğunu belirtmek gerekir.
Microsoft‘un finans şefi Amy Hood geçen ay analistlere verdiği demeçte hem Windows hem de Office‘in büyüme hızının düşeceğini belirtti.