İçindekiler
microSD kart satın almak her ne kadar kolay gibi görünse de bilmeniz gereken çok şey var.
Akıllı telefon, kamera veya bir başka cihazda kullanmak üzere microSD kartlara ihtiyaç duyuyoruz. Dışarıdan bakıldığında microSD kart satın almak oldukça kolay bir eylem gibi görünüyor. Ancak bir microSD kart seçerken dikkat etmeniz gereken birçok farklı şey var ve bunları bilmek hem ihtiyacınıza uygun en iyi kartı seçmek, hem de neye niye para verdiğinizi bilmek açısından oldukça önemli. Peki, bir microSD kart satın alırken neleri biliyor olmamız gerekli?
Uyumlu bir kart satın almak
microSD kart satın almaktan söz ettiğimizde aslında form faktörden konuşuyor oluyoruz. Tüm microSD kartlar bütün microSD kart yuvalarına fiziksel olarak uyumlu olsa da, bu hepsinin çalışabildiği anlamına gelmiyor. Uyumluluğu etkileyen üç farklı kart formatı olduğu gibi farklı standartlar da mevcut. Bahsettiğimiz bu üç format SD, SDHC ve SDXD. Bu türler tabi ki microSD, microSDHC ve microSDXD de olabilir. Bu üç format SD spesifikasyonunda tanımlansa da aynı şekilde çalışmazlar. Yani bir başka deyişle formatlar geriye uyumlu olarak çalışmaz. Bahsettiğimiz bu üç formatın ayrılan noktaları şu şekilde:
BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇMEK İÇİN GÖRSELE TIKLAMANIZ YETERLİ
microSD:
Herhangi bir microSD slotunda çalışabilir ve 2GB’a kadar depolama alanı sunar.
microSDHc:
SDHC ve SDXC formatını destekleyen donanımlarda kullanılabilir ve 2 GB’dan 32 GB’a kadar değişen depolama alanı sunar.
microSDXC:
Sadece SDXC formatını destekleyen donanımlarda çalışmakla birlikte 32 GB’dan 2 TB’a kadar değişen depolama alanına sahip olabilirler. Ancak şu anda en büyük 512 GB depolama alanı sunan modelleri bulunmaktadır.
BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇMEK İÇİN GÖRSELE TIKLAMANIZ YETERLİ
Depolama alanı desteğine dikkat edin
Cihazınızın microSDXC formatını destekliyor olması, tüm microSDXC formatlı kartları kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor ne yazık ki. Örneğin HTC One M9’un bu desteği sağlıyor olmasına rağmen maksimum 128 GB’lık kartları çalıştırabiliyor. Ayrıca eğer bilgisayarınızda kullanmak için bir microSD kart satın alacaksanız kullandığınız bilgisayarın dosya sistem desteğini de gözden geçirmenizde fayda var. Örneğin MicroSDXC kartlar exFAT sistemini kullanır. Bu destek Windows’ta yıllardır olmasına rağmen, OS X’te 10.6.5 Snow Leopard sürümünden itibaren bulunmaktadır.
İhtiyaca göre seçim yapmak
Teorik açıdan en hızlı, en yüksek standartları destekleyen bir microSD kart satın almanın en iyisi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu tarz üst seviye ürünlerin fiyatları da bir hayli üst seviye olduğundan kullanacağınız donanıma ve ihtiyacınıza göre bir ürün seçerek bütçenizi sarsmamanız daha doğru olacaktır. Örneğin akıllı telefonunuzun depolama alanını arttırmak amacıyla bir
microSD kart satın alacaksanız, devamlı olarak dosya transferi yapmayacağınızdan Class 10 özelliğinde olan bir kartı tercih edip daha çok yüksek depolama alanı sunmasına bakabilirsiniz. Ancak öte yandan profesyonel bir DSLR kullanımı için bir microSD karta ihtiyaç duyuyorsanız ve 4K gibi yüksek boyutlu dosyalarla haşır neşir olacaksanız UHS Class 3, Class 10 ve minimum 30 MB/s
değerlerine sahip bir kart satın almanız gerekir.
BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇMEK İÇİN GÖRSELE TIKLAMANIZ YETERLİ
Sahte ürünlere dikkat!
Eğer microSD kart araştırması yapıyorken internette ünlü bir markanın ürününü çok uygun fiyata bulduysanız şüphelenmenizde fayda var. Çünkü daha önce bir Sandisk çalışanının “Pazarda bulunan SanDisk microSD kartlarının %30 orijinal değil” sözünü size hatırlatmak isteriz. Tahmin edebileceğiniz üzere sahte microSD kartlar kutusunda yazan standartları desklemiyor olabilir ve çok büyük ihtimalle vadedilen hızı size sunmayacaktır. O nedenle büyük teknoloji marketlerini ve güvenilir internet sitelerini tercih etmenizde fayda var.
Ultra High Speed nedir?
SDHC ve SDXC formatları Ultra High Speed (UHS) desteğine sahip olabilirler. Daha hızlı bir kart satın almak isteyen biriyseniz, satın alacağınız kartta UHS teknolojisine sahip bir kart almak isteyeceksinizdir. Bu noktada UHS-I ve UHS-II olmak üzere iki farklı versiyon yer alıyor. Tabii ki yine kullanacağınız donanımın UHS desteğine sahip olup olmadığıın kontrol etmeniz şart. Her ne kadar eski donanımlarda da UHS destekli kartlar çalışıyor olsa da veri yolu hızı 25 MBps ile sınırlanacaktır.
BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇMEK İÇİN GÖRSELE TIKLAMANIZ YETERLİ
Satın alacağınız microSD kartın hızını anlamak
Class mevzusu
Tabii ki bir microSD kart satın alırken onun olabildiğince hızlı olmasını istiyoruz. Bunu anlamak için de dikkat etmeniz noktalar var. İsterseniz ilk olarak “Class”lardan başlayalım. microSD kartlarda bulunan Class değeri, ürünün minimum saniyede kaç MB yazdığını gösterir. Class versiyonlarının minimum yazma hızları şu şekilde:
• Class 2: Saniyede en az 2 MB
• Class 4: Saniyede en az 4 MB
• Class 6: Saniyede en az 6 MB
• Class 10: Saniyede en az 10 MB
Tahmin edebileceğiniz üzere microSD kart satın alırken Class 10 seçmek en azından minimum değerde size belli bir hız sunmayı garantileyecektir. Ancak Class seçmek sadece minimum hızı garantiye alır, maksimum hızı böyle anlayamazsınız. Yani bir başka değişle teknik açıdan bir Class 2 kartın Class 6 karttan daha hızlı olabilmesi mümkündür.
UHS Class’ları
Ultra High Speed yani UHS’nin ne anlama geldiğini öğrenmiştik. Olayın biraz karıştığının farkındayım ama UHS için de Class’lar mevcut. Bu Class’lar UHS-I ve UHS-II destekli microSD kartların minimum yazma hızını simgeler.
• U1: En az saniyede 10 MB
• U2: En az saniyede 30 MB
Vadedilen Hız
Buraya kadar microSD kart formatlarının ve standartlarının ne ifade ettiğini öğrendik. Ancak tabii ki bir kart satın alırken üretici firma tarafından belirtilen bir hız değeri var ve bunu da göz ardı etmememiz gerekiyor. MB/s yani saniyede yazılabilen MB değeri olarak lanse edilen bu değer, bir kartı satın almadan önce aşağı yukarı nasıl bir performans alacağınızı size gösterir. Yine de üreticiler bu testleri yaparken en iyi şartları sağladığından, gerçek hayatta bu değerlerin biraz aşağısında kalmak görmeye alışık olduğumuz bir durum.