İçindekiler
Alışık olduğumuz amiral gemilerinin dışında, piyasaya girmeye çalışan Çinli firmaların ardından, eski dönemlerin yıldızı olan Motorola’nın Lenovo’ya satılması ile ülkemize yeni bir amiral gemisi daha girdi. Lenovo (Motorola) Moto Z.
Fiyat olarak diğer firmalara göre daha uygun olan hatta Türkiye’ye özel fiyatla gelen amiral gemisinin teknik özellikleri de kullanıcıları cezbediyor. Bu özelliklere bakarsak;
Tasarım
Dünyanın en ince telefonu olarak tanıtılan Moto Z, 5.2 mm inceliğe ve 136 gr hafifliğe sahip. Metal bir kasa tasarımına sahip olan cihaz, inceliğine rağmen sağlamlık konusunda çok zayıf değil. Üst tarafında led flaş, kamera ve hoparlör olarak kullanılan ankesör yuvası varken, alt tarafında “Moto” yazısıyla birlikte parmak izi okuyucusu ve iki adet sensör bulunuyor. Parmak izi okuyucunun home butonu yerine kullanılamıyor olması, sadece aç kapat işlevini görmesi ilk başlarda kullanımda zorluklar yaşatabilir. Siyah renginde belli olmasa da beyaz renginde bariz gözüken sensörler görüntü konusunda bazıları için olumsuz olabilir. Ekran kasa oranı olarak günümüzdeki amiral gemileri kadar istenileni veremese de gayet şık bir cihaz olduğunu söyleyebilirim. Sağ tarafında bulunan ses açma kapama tuşları ve ekran kilidi düğmesinin birbirine yakın olması, tuş kilidinin üzerindeki tırtıklı yapıya rağmen ilk başlarda ayırt edilmesini zorlaştırsa da çok büyük bir kusur değil. Kameradaki hafif çıkıntı bazıları için kötü bir görüntüsü olsa da, ilk mod olarak kullanacağınız arka kapakla birlikte bu sorunu ortadan kaldırmak mümkün. 5.2 mm’lik incelikten kaynaklı cihazda jak girişi yok. Fakat kutudan çıkan aparatla bu sorunu çözebilirsiniz.
Ekran
5.5 inçlik, 2.5 D kıvırımlı, Corning Gorilla Glass 4 teknolojisiyle gelen Moto Z, 2K AMOLED ekranıyla görüntü konusunda ihtiyaçları karşılayacak bir donanıma sahip. Ekran nit seviyesi konusunda bir tık daha az ve bir tık daha yüksek olsa kullanıcıları daha fazla memnun edebilecek olan cihaz, güneş ışığında biraz silik bir görüntü çizebiliyor. Samsung ve LG’den sonra “Always On” özelliğini sensörler aracılığıyla aktif eden cihaz, pil ömrü konusunda bir tık daha yukarıyı kullanıcılara sunuyor.
Donanım
Quallcomm’un en son sürümü olmasa da hala güncelliğini koruyan Snapdragon 820 işlemci ve bu işlemciyi destekleyen Adreno 530 grafik işlemciyle birlikte gelen 4 GB RAM kullanıcılarına güvenilir bir performans sunuyor. Günümüzde LG G6 örneğine bakarsak, hala Snapdragon 820 ailesinden işlemci kullanıldığını düşündüğümüzde çokta sorun olacak bir donanım değil diyebiliriz.
Kamera
Ana kamerada sunulan f/1.8 diyafram değerine sahip 13 MP’lik kamerasıyla birlikte, ön tarafta kullan f/2.2 diyafram değerine sahip olan 5 MP’lik led flaşlı kamerasıyla kullanıcıları mutlu eden fotoğraf kalitesine sahip. Lazer otofokusla birlikte gündüz çekimlerinde sorun çıkarmayan cihaz, gece çekimlerinde netlemede azda olsa sıkıntılı ve özellikle kumlanma konusunda çok başarılı değil. Ana kamerada saniyede 30 kare hızında 4k Ultra HD video çeken Moto Z, ön kamerada saniyede 30 kare hızında 1080 p Full HD video çekebiliyor. Son zamanların trendi ağır çekim konusunda da 720p’de 120 kare hızında çekim yapmanız mümkün.
Pil Ömrü
2600 mAh gibi çok yüksek olmayan hatta üç yıl öncesinde bile gördüğümüzde “Sanki az değil mi?” diye aklımızda soru işaretleri oluşturan batarya değeri, sanıldığı kadar düşük bir performansa sahip değil. Moto Mod desteğinin en çok işe yaradığı cihaz, modsuz haliyle bile günlük kullanımda 1 günü çıkartacak performansa sahip. Hızlı şarj desteğiyle birlikte cihazı 1, 1.5 saatte şarj etmeniz mümkün.
Cihazın daha ayrıntılı merak edenler veya “Arkadaşım sen kimsin?” diyenler için Berkin Bozdoğan’ın hazırladığı video incelememiz;
Moto Mods
JBL SoundBoost
İki adet 3W hoparlör desteğiyle birlikte cihazınızı adeta bir ses bombasına dönüştürecek olan bu mod, yüksek ses kalitesiyle birlikte benzer boyutta olan muadillerine yakın performans göstermesi ve bluetooth yada jak gereksinimi duymadığı için başarılı bir mod. 1000 mAh’lik pile sahip olan mod, cihazınıza doğrudan ekstra pil ömrü sağlamasa da, 10 saate kadar müzik çalmabilme performansıyla stok hoparlör kullanımına kıyasla dolaylı yoldan da olsa hatrı sayılır bir pil ömrü artışı sağlayacaktır. Şarjı bitince telefonun şarjından kullanmaya devam edebilirsiniz. Modunuzu üzerindeki type-C çıkışından şarj edebildiğiniz gibi, cihazla birlikte şarj etmenizde mümkün. 400 TL satış fiyatı olan mod fiyat konusunda diğer modlar gibi düşündürüyor.
Incipio Offgrid
Bir nevi “Powerbank” olarak nitelendirebileceğimiz bu mod sayesinde cihazda eleştirdiğimiz 2600 mAh’lik bataryaya ek olarak 2200 mAh’lik(2220 mAh) bir ekstra pil gücüne sahip olacaksınız. Dolayısıyla 4800 mAh’lik dev gibi bir pil hacmine sahip olmanız mümkün. JBL SoundBoost’ta olduğu gibi üzerinde bir type-C çıkışı bulunmasa da cihazınızı bu arka kapak ile şarj etmeniz mümkün. 200 TL olan bu mod kaliteli bir powerbank ile hemen hemen eş değer bir fiyata sahip olmasıyla biraz daha cezbedici görünüyor.
InstaShare
Şu ana kadar gördüğümüz modlar tahmin edilebilir modlardı. Fakat son iki modumuza bakarsak tahmin edilenlerin dışında modlar olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki InstaShare. 854×480 piksel çözünürlüğüne sahip olan bu mod, telefonunuzu 70 inçlik bir projeksiyona dönüştürüyor. Otomatik görüntü sabitleme özelliğiyle kullanımı oldukça kolay olan InstaShare, 1100 mAh’lik pil gücüyle birlikte 1, 1.5 saatlik bir performans sunuyor. Daha sonrasında cihazın pilinden yemeye devam ediyor. 900 TL ila 1149 TL arasındaki neredeyse kaliteli bir akıllı saat yada orta seviye bir telefon alabileceğiniz bir fiyata sahip olan bu mod ne kadar gerekli düşünmek gerekir.
Hasselblad True Zoom
Günlük hayatta duymadığımız daha çok amiyane bir tabirle “Sanayi” tipi kamera üreten Hasselblad firmasıyla çalışan Lenovo, telefona adeta fazladan kamera ekliyor. Telefonun ana sensörünün dışında bir sensörle gelen bu mod, mod değilde sanki telefonu pil ve kontrol ünitesi olarak kullanan bir kamera gibi duruyor. 1.55 mikron pikselli 12 mp’lik bir sensör kullan True Zoom 10x optik zoom sunuyor. f/3.5 ile f/6.5 diyafram aralığıyla birazcık kullanıcıları üzse de, 100 ila 3200 ISO hassasiyeti durumu biraz değiştiriyor. Video tarafında 1080 p’ye izin veriyor. 145 gram ağırlığıyla telefonunuzun ağırlığını neredeyse iki katına çıkarıyor. Ergonomik yapısı, çift kademeli denklanşör butonu, zoom kontrolü sağlayan tuşu ve Xenon flaşıyla önemli özellikler sunuyor olsa da, zoom yapılırken kameranın çıkardığı sesin video kaydında hissedilmesi ve zoom yapılırken arayüzde oluşan kasma kullanıcıları biraz üzebilir. 829 TL ila 900 TL arasında bir fiyata sahip olan bu mod, fotoğrafçılıkla ilgilenen insanların bile belki diyebileceği bir mod.
Modlar konusunda Lenovo’nun sunduğu garantiye bakacak olursak, bu modları seneye çıkabilme ihtimalı olan yeni bir Moto Z serisinde kullanma şansınız olacak. Yada yeni çıkan modları cihazınızda kullanabileceksiniz. Dolayısıyla LG’nin G5’te yaşadığı mod sürekliliği sorunu Lenovo yaşamayacak gibi duruyor. Kalite konusunda zaten LG’nin “Arkadaşlarıyla” kıyaslanması bile hata olan mod serisi gerçek modülerliği kaliteyle birleştirerek kullanıcıyı sunuyor.
Sonuç olarak;
Özellikle Amerika çıkış fiyatlarına baktığımızda diğer amiral gemileriyle aynı fiyat aralığında çıkmasına rağmen ülkemizde 2499 TL gibi bir fiyattan çıkış yaptı. Şuanda 1999 TL gibi bir fiyata almanız mümkün. Hem modlarda hem de cihazda Lenovo’nun Avrupa fiyatlarına göre ülkemize özel fiyat(daha uygun) sunduğunu unutmamak lazım. Diğer amiral gemileriyle kıyasladığımızda ortaya çıkan farkla, her ne kadar fiyatları yüksek olsa da bir yada iki mod almanız mümkün. Operatör kampanyalarıyla iş çok daha kolaylaşıyor. Her ne kadar diğer cihazlarda da olsa stok Android olmasına rağmen arayüzdeki nadir kasma ve yeniden başlatma sorunlarının olmasını göz ardı edersek. Fiyat performans konusunda kullanıcıları üzmeyecek bir amiral gemisi diyebiliriz.