En az bir ay önce onaylanan Japonya’daki yasa değişikliği, internet kullanıcıları için daha fazla güvenlik sağlayacak. Önümüzdeki Perşembe tarihinden itibaren, siber taciz için alternatif bir terim olan siber zorbalık uygulayıcıları, ihbar edildikleri takdirde üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler. İncelemenin, internette misillemelere maruz kaldıktan sonra intihar eden Japon ünlü Hana Kimura’nın ölümüyle tetiklendiği bildirildi.
Ayrıca bkz: Microsoft Ekonomik Yavaşlamaya Karşı Hazırlık Yapıyor
Daha önce, siber zorbalık uygulayıcılarının cezası, doğrudan dönüşümde yaklaşık 75 Dolardan kefaletle ödenebilen 30 gün hapis cezasıyla sınırlıydı. Geçerli metinde “ücret” hala mevcut olmasına rağmen, değeri yaklaşık olarak 2.200 Dolar olarak yeniden ayarlandı. Yasa, işleyişinin, teklif sürecindeki ana endişelerden biri olan ifade özgürlüğünün ihlaline yol açıp açmadığını değerlendirmek için üç yıl içinde gözden geçirilecek.
Sorgulama, CNN ile yaptığı bir röportajda ceza avukatı Seiho Cho tarafından açıklandı. Seiho Cho’ya göre, metinde neyin hakaret sayılacağına dair kesin bir tanım yok ve siber zorbalığın tanımını biraz belirsiz bırakıyor: “Şu anda, biri Japonya liderine aptal dese, belki de revize edilen yasaya göre bu olabilir, hakaret olarak sınıflandırılabilir” diye düşünüyor.
Birleşik Krallık’ta da siber tacize karşı benzer yasalar var. İlginç bir şekilde, ülkenin metinlerinde ayrıca “ağır derecede saldırgan” kamu mesajları için mülayim tanımlar var. Bu bağlamda, bazı netizenler nefret dolu tweetler yayınladıkları için zaten para cezasına çarptırıldı ve hatta tutuklandı, ancak sorunun tanımları vaka bazında değerlendiriliyor.
Kaynak: The Verge