İranlı Yetkililer, yasal olmayan yollarla ülke içerisinde kripto üretim sağlayan tesislerden ikisini kapattı. Ülkede bilindiği üzere bu tip kripto para sağlama girişimleri farklı bir raddeye ulaştı.
RadioFreeEurope‘a göre, İran‘da devlet görevlileri terk edilmiş bir fabrikada, yaklaşık 1.000 adet kripto kazım makinesi tespit ettiler.
27 Haziran‘daki eylemin ardından, Enerji Bakanlığı sözcüsü, kripto para madenciliği yapılan alanlarda elektrik şebekesinin dengesizleştiğini, hane halkı ve iş yerlere için sorun teşkil ettiğini açıkladı.
Ülkedeki elektrik tüketimi, kripto para maden üretimi için harcanan gücün bir yıl boyunca 24 konutun elektrik kullanımına eşit. Bu rakamlar ise son yıllarda %7 artış göstermiş.
İran’da elektrik enerjisi büyük oranda sağlanabilirse, kripto çiftlikler için maliyetler oldukça ucuz hale geliyor.
Tahran merkezli kripto girişimi Areatek‘ın daha önce İran’da yaptığı çalışmalar ışığında yabancı sermayeyi kendilerine çekmeyi başarmışlar. Ancak bu ticaretin maalesef yasal ayağı oluşmamış. Henüz legal değil.
Çinli firmalar da, İran‘da tesisler kurarak, kendi ülkelerinin kripto madenciliğinin merkezi oldukları imajını yarattılar.
İran Hükümeti, Enerji Bakanlığı tarafından verilen önerge ışığında kripto madenciliğe yönelik özel bir elektirik tarifesi oluşturmayı planlıyorlar.
Dün yaptığı konuşmada sözcü, bazı makinelerin elektirik faturası ödemek istemeyen kullanıcılar tarafından camilere veya okullara yerleştirmek isteyeceklerini öne sürdü.
İçindekiler
Güvenli mi?
Küçülen ekonomi ve İran’da hali hazırda varolan devülasyonun getirmiş olduğu ekonomik bunalım etkisinde insanlar yatırımlarını kripto sektöründen yana kullanmak istiyorlar.
İran Bitcoin Derneği Başkanı, son günlerde verdiği röportajda “İran’da kripto parayı yasaklasanız da insanlar bundan vazgeçmez. En zorlu şartlarda varolan yatırımlarını korumak isterler.”
Geçtiğimiz yıl, İran Devlet Bankası bitcoinin yasallığıyla ilgili bir genelge yayınlamıştı. Buna dayanarak bitcoin belki de Amerika’ya karşı ellerindeki en büyük kozlardan biri.