İnternet bugünlerde hayatımızda her zamankinden daha büyük ve önemli bir yer kaplıyor. Tabi ki internet hızımızı belirleyen en büyük faktör internet sağlayıcımızdan aldığımız hizmet. Ama bu, para harcamadan internet deneyimimizi geliştiremeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu yüzden sizler için evde kendi başınıza yapabileceğiniz, kolay çözümleri listeledik.
Hazır bilgisayardaki üretkenliğimizi geliştirme yollarından bahsetmişken, sizler için özenle seçtiğimiz taşınabilir ve üretkenlik odaklı laptopları bu listemizden inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
#1 – Hızlı ve minimal bir tarayıcı kullanın
Tarayıcıların internete açılan kapılarımız olduğunu göz önünde bulundurursak, bize en kusursuz deneyimi sağlayan tarayıcıyı bulmak internet deneyimi için çok büyük önem taşıyor. Kullanacağımız tarayıcının en önemli özellikleri hız, güvenlik ve gizlilik olmalı.
Tarayıcılar konusunda internet deneyimine en çok etki eden özellik tarayıcının web sayfalarını yükleme süresi. Bu süreye en çok etki eden faktörleri sıralamak gerekirse, kullandığınız tarayıcı tipini ve ne kadar eklenti kullandığınız gibi etkenleri söyleyebiliriz. Bunların dışında pek çok süreç olduğundan, tam olarak bir ölçüm sistemi veremesek de, en hızlı tarayıcıların Mozilla Firefox, Safari ve Google Chrome olduğunu belirtmekte fayda var.
#2 – Tarayıcı önbelleğini optimize edin
Tarayıcıların önbellekleri sizin internette gezinirken ziyaret ettiğiniz sitelerin birer kopyasını bilgisayarınızda tuttukları yerin ta kendisi. Tarayıcılar önbellekteki bu kopyaları, siz bir sayfayı ikinci kez ziyaret ettiğinizde daha hızlı yüklemek için kullanıyorlar. Böylece, bir web sayfasını tekrar ziyaret ettiğinizde, tarayıcı sadece değişen dosyaları indirmek için vakit harcayıp kalanları kendi önbelleğinden yüklüyor.
Buraya kadar çok iyi bir özellik gibi görünse de, önbelleğin de kötü bir tarafı var. Tarayıcı her sayfa ziyaretinizde buraya birtakım veriler atıyor, dolayısıyla eğer sürekli ziyaret etmediğiniz web sayfaları çoğunluktaysa, zaman içinde bu sayfaların kopyaları gereksiz yer tutmuş oluyor. Bu da tarayıcı için ekstra yükleme zamanıyla sonuçlanıyor.
Bu sorunun çözümü için tarayıcınızın önbelleğini sıkça temizlemenizi öneriyoruz. Bu verilerin nasıl silineceğine geçmeden önce, eğer şifreleriniz tarayıcınızda kayıtlıysa, bunların da bu işlem sonucu silineceğini ve hesaplarınızdan çıkış yapılacağını hatırlatalım.
Tarayıcı önbellek optimizasyonu için Google Chrome kullanıcıları bu linkten, Mozilla Firefox için bu linkten, macOS üzerinde Safari için ise bu linkten gerekli adımları takip edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: CES 2021: büyük etkinlikte bu sene neler göreceğiz?
#3 – Sekmeleri iyi yönetin
Biliyoruz ki açık olan bütün o sekmeler sizin için çok önemli. Her ne kadar bir daha o sayfaları bulamayacağız diye düşünsek de, açık olan sekme sayısı maalesef ki tarayıcının hızıyla ters orantılı. Ama sekme sayısını azaltmak, açık olan sekmelere sonsuza kadar veda etmenizi gerektirmiyor.
Eğer bu konuda bir ideal belirtmemiz gerekirse, hızla ilgili en büyük verimin minimum sekme sayısında alındığını söyleyebiliriz. İşinizin bitmediği, ancak aktif olarak kullanmadığınız sekmeler için ise yer işaretlerine kaydetmenizi öneriyoruz.
Bunun dışında, Google Chrome‘da bulunan mükemmel bir özellik olan sekme gruplamayı kullanabilirsiniz. Böylece belirlediğiniz sekmeleri bir gruba kaydederek hepsini tek tıkla açıp kapatabilirsiniz. Bu özelliği şu şekilde aktive edebilirsiniz:
- Yeni sekme’yi tıklayın.
- Bir sekmeyi sağ tıklayıp Yeni gruba ekle‘yi seçin.
- Sekme grubunuzu düzenlemek için sol taraftaki renkli daireyi veya adı sağ tıklayın. Şunları yapabilirsiniz:
- Grubunuza ad verebilirsiniz.
- Gruba ek sekmeler ekleyebilirsiniz.
- Grubu kaldırabilirsiniz.
- Mevcut bir gruba sekme eklemek için sekmeyi gruba sürükleyin.
- Bir sekmeyi gruptan kaldırmak için sekmeyi sağ tıklayıp Gruptan kaldır‘ı seçin
- Sekme grubunuzu düzenlemek için sol taraftaki renkli daireyi veya adı sağ tıklayın. Şunları yapabilirsiniz:
#4 – Virüslere karşı korunun
Bazı virüsler ve kötü niyetli yazılımlar internette sıkça karşınıza çıkabilir. Bunlardan korunmanın yöntemi ise antivirüs yazılımlarından geçiyor. Her ne kadar basit bir adım gibi gözükse de, antivirüs yazılımı kullandığınız ve bu yazılımla düzenli bir şekilde taramalar yaptığınız zaman, bilgisayarınızın sadece tarayıcı değil, her anlamda hızının artacağını gözleyebilirsiniz.