Almanya, telekomünikasyon devleri Huawei ve ZTE’nin 5G altyapılarına yönelik kısıtlamaları tartışıyor. Alman İçişleri Bakanlığı, yerel telekom operatörlerinin Çinli üreticilerin kritik bileşenlerini, özellikle Huawei ve ZTE Corporation’ı 2026 yılına kadar kullanmamaları gerektiğini öneriyor. Bu öneri, birçok Avrupa ülkesinin Huawei’yi 5G ağlarından çıkarmaya yönelik aldığı benzer kararları takip ediyor. Avrupa Birliği de Çin’e karşı birleşiyor!
İçindekiler
Almanya da Huawei ve ZTE Cephesinin 5G Ekipmanlarına Kısıtlamalar Getiriyor!
Almanya’nın bu önerisi, Huawei’nin 5G altyapısından çıkarması için ABD tarafından yapılan sürekli baskılara karşı direnen bir tavır sergilemesi nedeniyle önemli. Hatırlatmak gerekirse, Almanya ilk başlarda ABD’nin bu tavsiylerine pek uymamıştı. Ayrıca, bu uluslararası arenada Çin’in telekomünikasyon altyapısına müdahalesini sınırlama çabalarının bir karşılığı olarak dikkat çekiyor.
Almanya’nın bu adımı, telekomünikasyon ağlarında Çin ekipmanlarının kullanımının genel bir şekilde incelenmesi ve kısıtlanmasını içeriyor. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer adımlar atmıştı. Örneğin Fransa, Huawei’nin 5G ekipmanları lisanslarının yeniden onaylanmayacağını açıklayarak Huawei’yi mobil ağlardan çıkarmış durumda.
Danimarka ise yabancı yatırımların ulusal güvenliği tehdit edip etmediğini değerlendirmek için yeni yasa tasarıları kabul etti ve Çinli şirketleri 5G ağlarına dahil etmeme kararı aldı. Estonya ve Litvanya gibi ülkeler ise Çinli telekom ekipmanı satıcılarını tamamen yasaklamış durumda.
Huawei, bu tür kısıtlamaların siyasi bir doğaya sahip olduğunu söylüyor. Bununla birlikte bu kararın Alman telekom operatörlerini ek maliyetlerle karşı karşıya bırakacağı ve sonuç olarak tüketicilere daha yüksek maliyetler getireceği de savunuluyor. Huawei Almanya Kurumsal İletişim Başkan Yardımcısı Carsten Senz, şirketin teknolojisinin uzun süredir Alman tüketicileri tarafından güvenle kullanıldığını vurgulayarak teknolojilerinin güvenliği konusundaki endişeleri reddediyor.
Ancak Almanya’nın bu yönde adımlar atmasıyla birlikte, Huawei ve ZTE için Avrupa’nın en büyük ekonomisinde durum daha karmaşık bir hal almış durumda. Bu gelişme, Çinli teknoloji şirketlerinin kritik altyapıdaki rolünü çevreleyen küresel tartışmanın bir yansıması olarak karşımıza çıkmasının yanında, 5G teknolojisinin Avrupa’daki geleceğini de şekillendirecek.
İlginizi Çekebilir: Türkiye Starlink Benzeri Alçak Yörünge Uydu Sistemi Geliştiriyor!
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce Huawei ve ZTE bu konuda nasıl bir adım atacak? Düşüncelerinizi yorumlra kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!