FDA, Pfizer koronavirüs aşısına onay verdi. İlk olarak sağlık çalışanları kısa süre içinde aşı olmaya başlayacak.
İlginizi çekebilir: Aşı onaylandı! Peki şimdi ne olacak? | Covid-19 aşılarının bugünü ve geleceği
İçindekiler
Aşı, Amerika’da FDA tarafından onaylandı
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, Amerika Birleşik Devletleri‘nde yaklaşık 300.000 kişiyi öldüren ve dünya çapında on milyonlarca insanı hasta eden bir virüsü bastırma mücadelesinde dönüm noktası olan Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen bir COVID-19 aşısının kullanılmasına izin verdi.
FDA Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü Peter Marks, bir basın açıklamasında , “Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısına bugün acil kullanım yetkisi verilmesi, Birleşik Devletler’deki bu salgının seyrini değiştirme vaadini taşıyor” dedi.
Aşı, ABD‘de 16 yaşın üzerindeki kişiler için onaylandı. Bu aşının, klinik çalışmalarda semptomatik COVID-19‘u önlemede yüzde 95 etkili olduğu bulunmuştur. Amerika Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü müdürü Anthony Fauci, Kasım ayı sonunda düzenlediği basın toplantısında “Bu olağanüstü” dedi . “Uzmanların umduğundan çok daha iyi.” FDA, en az yüzde 50 etkili olduğu sürece bir aşıya izin vermeye hazır olduğunu belirtti. Pfizer‘in icra kurulu başkanı Albert Bourla The New York Times’a “Şok olduk, inanamadık.” dedi.
Pfizer ve BioNTech aşısı, Birleşik Krallık, Kanada ve Bahreyn‘deki hükümetler tarafından zaten onaylanmıştı.
Geliştirme başladıktan bir yıldan az bir süre sonra gelen bu aşı onayları, geliştirilen en hızlı aşı rekorunu kırdı. En son rekor dört yıl süren kabakulak aşısı tarafından kırılmıştı. Bu olağanüstü!
Aşı, FDA’nın başka seçenek bulunmadığında acil bir durumda ürünlerin kullanıma sunulmasına izin veren bir Acil Kullanım İzni kapsamında sağlanacak. Süreç, FDA‘nın bir ilacı resmi olarak onaylaması veya ruhsatlandırması gereken uzun süreli düzenleyici adımlardan bazılarını atlamasına izin veriyor. Şirketler tarafından gönderildikten sonra aşı verilerini incelemek genellikle FDA‘nın tam bir yılını alır. Acil durum yetkisi sayesinde bu süreç tam birkaç haftaya kısaltılabildi. Pfizer ve BioNTech verilerini FDA‘ya 20 Kasım‘da sunmuştu.
Pfizer ve BioNTech aşısı, daha önce insanlar için onaylanmış bir aşıda hiç kullanılmamış gen bazlı bir teknolojiden yapıldı. Aşı, virüsün hücrelere girmek için kullandığı koronavirüs başak proteinlerinden küçük bir miktar genetik materyal içeriyor. Vücut, proteini genetik talimatlardan yükselterek inşa ediyor ve ardından ona karşı savunma oluşturuyor. FDA‘nın aşı danışma komitesinin 17 Aralık‘ta gözden geçireceği Moderna aşısı da bu teknolojiyi kullanıyor.
Aşı onaylandı, peki şimdi ne olacak?
Şimdi aynı derecede göz korkutucu bir göreve başlıyor: aşıyı dağıtmak ve insanları aşılamak! Pfizer‘in aşısının aşırı soğuk sıcaklıklarda kalması gerekiyor, bu da onu ülkeler çapında ve dünya çapında nakliyesini daha zor hale getiriyor. Aşı dozları da 2021‘in başından itibaren sınırlandırılacak.
Sağlık çalışanları ve uzun süreli bakım tesislerinde kalanlar aşıyı ilk alacaklar ve dozlar günler içinde verilebilir. Yaşlı yetişkinler ve altta yatan sağlık sorunları olan kişiler de dahil olmak üzere diğer yüksek riskli gruplar muhtemelen sırada olacaktır. En iyimser zaman çizelgesine göre, genel nüfus için aşılar Mart veya Nisan‘da başlayabilir, ancak hastaneler bu zaman çizelgelerinden bazılarının gerçekçi olmadığını söylüyor.
ABD, 50 milyon insanı aşılamaya yetecek 100 milyon doz Pfizer / BioNTech aşısı satın aldı. Trump yönetiminin bu yaz ek 100 milyon dozu güvence altına alma teklifini reddettiği bildirildi. ABD 500 milyona kadar daha fazla doz alabilecek olsa da reddedilen teklif yüzünden, yaza kadar bunun olmayabileceği anlamına geliyor.
Türkiye için ise aşı tartışmaları devam ederken son gelişmelerden anında haberdar olmak isterseniz bizi takipte kalın.