Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı’nın 16 yıllık yolculuğunun ardından bir devrim niteliğinde açıklamalarda bulundu: “e-Devlet’i ihraç etmeyi planlıyoruz.” Bu stratejik adım, Türkiye’nin dijital alandaki küresel etkisini artırma hedefinin bir parçası olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
İçindekiler
E-Devlet hangi ülkelere ihraç edilecek? İşte Gelen Açıklama!
2008 yılında sadece 22 hizmetle kullanıma sunulan e-Devlet Kapısı, bugün itibariyle 8 bin 316 hizmet sunan ve 66 milyon kullanıcının erişimine açık bir platform haline gelmiş durumda. Uraloğlu, e-Devlet Kapısı’nın sağladığı kolaylıkları şu sözlerle ifade etti: “e-Devlet sisteminin her geçen yıl daha fazla kullanıcıya hizmet vermesi, yalnızca devletin değil, vatandaşın da kazanmasını sağladı. Şu an 15 yaş üstü her 100 kişiden 96’sı e-Devlet Kapısı abonesi.” Türkiye’nin dijitalleşme konusunda geldiği bu noktada, e-Devlet sisteminin dünya çapında nasıl bir model haline gelebileceği üzerine çalışmalar hız kazanmış durumda.
Özellikle SGK Tescil ve Hizmet Dökümü gibi işlemler, e-Devlet üzerinde en çok kullanılan hizmetler arasında yer alıyor. Ayrıca, vergi borcu sorgulama, emeklilik hesaplamaları ve araç plakasına yazılan ceza sorgulama gibi hizmetler de yüksek kullanım oranlarına sahip. Bakan Uraloğlu’nun belirttiğine göre, bu hizmetler, vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırarak önemli bir dijital dönüşüm sürecinin parçası haline geliyor. Peki Bakan Uraloğlu’ndan gelen açıklama tam olarak ne? İşte açıklama…
“Türkiye’nin en büyük markalarından biri haline gelen ve altyapısı Türksat tarafından kurulan bu sistem, artık dünyanın gıptayla baktığı bir yapıya kavuştu. Bu kapsamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin e-devlet altyapısını kurduğumuz gibi dost ve kardeş ülkelerin de dijital devlet altyapısını Türksat eliyle kurmayı amaçlıyoruz. e-Devlet’i öncelikle gönül coğrafyamızdaki ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz. Hatta inanıyorum ki yakın zamanda dünyanın dört bir yanına ihraç ederek Türkiye’nin dijital hizmet ihracatını da önemli oranda artıracağız” dedi ve E-Devlet Kapısı’nın 66 milyon 700 bine yakın kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük dijital devlet hizmetlerinden biri haline geldiğinin de altını çizdi.
Artık yalnızca Türkiye’nin değil, dünya çapında birçok ülkenin de faydalanacağı bir dijital altyapı sunmayı hedefleyen Türkiye, e-Devlet ihracatına yönelik stratejik planları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu adım, sadece Türkiye’nin dijital gücünü pekiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda küresel dijitalleşme trendlerinde önemli bir rol oynamasına zemin hazırlayacak.
İlginizi Çekebilir: Türkiye uzaydan elektrik sayacı okuma dönemine geçti!
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!