Bilim insanları uzun zamandır Güneş Sisteminde garip bir yörüngeye sahip olan “Gezegen Dokuz” hakkında teori geliştiriyor. Böyle bir gezegen hiç doğrudan gözlemlenmemiş olsa da artık, dokuzuncu gezegenin mümkün olabileceğini gösteren daha fazla kanıt var. NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanan araştırmacılar, 336 ışık yılı uzaklıkta Dokuzuncu Gezegen’e dair ipuçları verebilecek bir ötegezegen saptadı. HD106906b diye bilinen bu ötegezegen, Güneş Sistemi’mizin uzandığı bir noktada salınan varsayımsal Dokuzuncu Gezegen’imizi ortaya çıkaran sürecin aynını deneyimliyor olabilir.
İlginizi çekebilir: NASA, Ay’ın beklenmeyen yüzeylerinde su buldu!
İçindekiler
Dokuzuncu gezegen hakkında bilinenler kısıtlı
İnsanlar dokuzuncu gezegeni ilk olarak 2013 yılında keşfettiler. Ancak yörüngeyi hesaplamak için Hubble’ın doğru ölçümleri gerekliydi. Hubble, bu tür tuhaf yola sahip olduğu bilinen bu türden ilk gezegen. HD 106906 b’nin bu yörüngeye nasıl ulaştığı kesin değil, ancak önde gelen teori, ötegezegenin yıldızlarının yakınında oluştuğu ve gaz diski içindeki sürüklenmenin sonucu içe doğru çekildiği yönünde. İki yıldızın yerçekimi etkileri gezegeni dışarı doğru vurdu, ancak yoldan geçen bir yıldız yörüngeyi sabitledi.
Bulgular ayrıca, bizimki de dahil olmak üzere yıldız sistemlerinin ilk günlerine nadir bir bakış sunabilir. Bu yıldız sistemi “sadece” 15 milyon yaşında. Görünüşe göre Dokuz Gezegen benzeri bir yörüngenin oluşması için uzun süre beklemenize gerek yok. Cevaplanmamış birçok soru var, ancak bazıları nispeten kısa sürede cevaplanabilir. Ekipler, James Webb Uzay Teleskobu’nu yalnızca verilerini doğrulamak için değil, aynı zamanda gezegenin dışarı çıkarken materyal yakalayıp yakalamadığını ve hatta bir mini enkaz sistemine sahip olup olmadığını belirlemek için kullanmayı umuyor. HD 106906 b şimdiki haliyle bile alışılmadık bir ötegezegen iken gökbilimciler incelediklerinde durum daha da ilginç bir hal alabilir.