Yakın zamanda piyasaya sürülen Diablo Immortal, 2018’deki BlizzCon’da ilk duyurulmasından bu yana eleştirilerin hedefi olmaya devam ediyor. Tartışma başlangıçta oyunun mobil platformlar için yapılması etrafında odaklanmış olsa da oyunun Haziran ayında piyasaya sürülmesiyle işlerin değiştiği görülüyor.
İlginizi Çekebilir: Diablo Immortal Blizzard’a 24 Milyon Dolardan Fazla Kazandırdı!
Diablo Immortal, oyunun oyunculara dayattığı oyun içi satın almalardan kaynaklanan güvensizlik nedeniyle olumsuz bir algı yarattı. Oynaması ücretsiz bir mobil oyunda bazı oyun içi satın almalar beklense de birçok kişi Diablo Immortal‘ın sisteminin, oyuna yoğun bir şekilde harcama yapmaktan mutlu olan balinaları destekleyen bir öde–kazan sistemine dönüştüğünü belirtiyor.
İçindekiler
Diablo Immortal’daki Oyun İçi Satın Alımların Sınırı
Diablo Immortal hakkındaki asıl tartışma kaynağı, oyun içi ödemelerin oyun içindeki en yüksek güç seviyelerine ulaşmak için ne kadar gerekli olduğundan kaynaklanmaktadır. Oynaması ücretsiz oyun, birçok kişi tarafından zaman alıcı ve monoton olarak anılırken, oyuncular, güçlendirmeler ve değiştiriciler gibi oyun içi öğeleri satın almaya itiliyor. Oyun ayrıca, kolayca bulunamayan öğeleri içeren ganimet kutuları da sunuyor.
Bu ganimet kutuları, birçok hayran için Diablo Immortal’da neyin yanlış olduğunu da simgeliyor, çünkü bunlar çok fazla oyun içi saat harcamadan efsanevi seviyedeki değerli taşları elde etmenin tek yolu. Bazı oyuncular Diablo Immortal’da karakterinizi tam olarak yükseltmenin 110.000 dolara kadar mal olabileceğini hesapladı. Oyun hakkındaki iş modelinin büyüklüğü nedeniyle olumsuz bir itibar geliştirdiği de açık. Bununla birlikte, Diablo Immortal’ın sahip olduğu diğer oyuncu kitlesi ve kârları, oyunun belirli bir oyuncu demografisi için çekici olmaya devam ettiğini de gösteriyor.
Diablo Immortal Neden Balinalara Yönelik Bir Oyun?
Oyun içi satın alımlara yönelik eleştirilere rağmen, Diablo Immortal kısa bir sürede sadece mobil cihazlarda 100 milyon dolarlık satış yaptı. Bu kadar kısa bir sürede bu denli büyük bir gelir akışı, küçük çapta bir oyuncu tabanının olduğu ve bu oyuncu tabanının bir alt bölümünün büyük miktarlarda para harcadığını gösteriyor.
Çeşitli finansal söylemlerde kullanılan “balinalar“, büyük miktarlarda para harcama eğiliminde olan ve son derece varlıklı bireyleri ifade eder. Bu nedenle, balinalar, bir oyunun demografisinin yalnızca küçük bir bölümünü oluştursalar bile, mikro dönüşümlerle oluşturulmuş bir oyuna büyük miktarlarda gelir sağlayabilirler. Bazı Diablo Immortal oyuncularının oyun içi satın alımlarda 100.000 doların üzerinde harcama yapması, oyunda birçok balinanın bulunduğunu da gösteriyor.
Immortal’daki bu oyuncu kitlesinin varlığının ortalama bir oyuncuyu rahatsız ettiği söylenebilir. Buna rağmen Blizzard’ın oyun için satın alımlarda bir değişiklik düşünmediği de görülüyor. Şirket, Diablo Immortal’dan kâr elde etmeye devam ettiği sürece etrafındaki eleştirileri umursamayacak gibi görünüyor. Halihazırdaki oyun içi satın alım düzeylerine ve balinalara bakıldığında hiçbir değişikliğin gerekli olmadığı da söylenebilir.
Sistem böyle sürerse, birçok oyuncunun Diablo Immortal’dan daha az oyun içi satın alma sunan benzer mobil oyunlara yönelmesi muhtemeldir. Şu anki sistem, oyuna çok fazla para koyan ve ortalama bir oyuncunun rekabet edemediği tek tip bir oyuncu kitlesinin oluşmasına sebep oluyor. Diablo Immortal’ın oyun içi satın alımlarında gelecekte bir değişiklik olsa da şu anki durumda oyunun yalnızca balinaların keyfini çıkarabileceği açık bir öde–kazan sistemine dönüştüğü söylenebilir.