Çin Merkez Bankası dijital para yaratma konusunda diğer ülkelere öncülük ederken yine benzerlerinden önce davranarak dijital parasını piyasaya sürdü.
İçindekiler
DCEP’iyle ilerliyor
CBDC (Merkez bankası dijital para birimi), Çin Merkez Bankası tarafından uzun bir süredir geliştiriliyordu. Çin zaten mobil ödemeler ve teknolojik altyapılar konusunda oldukça gelişmiş olmalarının avantajları ve tecrübeleri sayesinde bu projede pek de zorluk yaşamadı. Çin Merkez Bankası (PBOC)’nın geliştirdiği dijital Yuan DCEP (Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme) olarak adlandırılıyor.
İlginizi çekebilir: Avrupa Merkez Bankası gündeminde dijital Euro (CBDC) var
DCEP’nin test aşamalarının Pekin, Tianjin, Hebei ve diğer büyük şehirlerde uygulandığı bildirildi.
PBOC tarafından piyasaya sürülmüş olan dijital Yuan’ın pilot versiyonunun basım tarihinden itibaren 3,13 milyon işlemde kullanıldığı öne sürülüyor. Toplam işlem değeri ise 1,1 milyar Yuan’dan fazla.
Vali Fan Yifei, dijital para biriminin barkod, dokunmatik işlemler ve yüz tanıma teknolojilerinden yararlanan ödemelerde kullanıldığını açıkladı. DCEP, Çin ekonomisini dönüştürmek ve küresel rekabet gücü bakımından ülkeyi diğer ülkelerin önüne taşıma gayesinde. Yaşanan pandemi ile birlikte nakitsiz ve temassız ödemelerin popülaritesi arttığından, her anlamda kullanışlı ve yeterli resmi bir CBDC’ye sahip ülke olma hedefindeki Çin, şu anda aynı yarış içerisindeki çoğu ülkenin de önünde. Çünkü ülkeler hala CBDC çıkarıldığı takdirde kendi ekonomilerine ne tür bir etkisi olacağını tartışmakta.