İşTurkcell reklamı

Bu yazıda neler var?

  • Bitcoin’in Değeri
  • Kripto Para Birimi Nedir?
  • Kripto Para Biriminin Amacı Nedir?
  • Kripto Para En Güvenilir Şekilde Nasıl Satın Alınır?
  • Kripto Para Yatırımı Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Kripto Paranın Faydaları
  • Kriptografi Nedir?
  • Bitcoin İşlemlerinde Kriptografi
  • Bitcoin ve Etherium 

Haftanın Seçkisi

2026 toyota ch-r özellikleri fiyatı

2026 Toyota CH-R tanıtıldı! Türkiye’ye gelecek mi?

15 Mayıs 2025
iPhone 17 özellikler ram kaç gb

iPhone 17 fiyatı artabilir! iPhone 17 kaç para olacak?

13 Mayıs 2025
HUAWEI

1 DK’da CHECK-UP YAPAN SAAT | HUAWEI Watch 5 İncelemesi

15 Mayıs 2025
Epic Games Mega İndirimler 2025 fiyatı düşen oyunlar

Epic Games Mega İndirim başladı! İşte fiyatı düşen oyunlar!

17 Mayıs 2025
iphone 17 air

iPhone 17 Air pil kapasitesi ne kadar olacak? S25 Edge ile kapışacak!

17 Mayıs 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result

Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır?

2008 yılında icat edilen Bitcoin (BTC) popülerlik kazanan ilk kripto para birimleri arasında yer alır.

Yazı: Simur Digital
11 Nisan 2022
Kategori: Genel, Kripto Para, Nasıl Yapılır
Okuma süresi: 6 dakika
Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır?

2008 yılında icat edilen Bitcoin (BTC) popülerlik kazanan ilk kripto para birimleri arasında yer alır. Aynı zamanda şu an en büyük pazar payına sahip kripto para birimidir. BTC’nin pazar payına yaklaşan diğer kripto para birimi ise Etherium’dur.


Göz atmak isteyebilirsiniz: CPU ve GPU Nedir, Ne İşe Yarar?


Kripto para birimi olarak Bitcoin giderek daha fazla genel kabul gören bir değerdir. Giderek daha çok çevrim içi mağaza ve e-ticaret sitesi ödeme için Bitcoin’i kabul etmektedir.

İçindekiler

  • Bitcoin’in Değeri
  • Kripto Para Birimi Nedir?
  • Kripto Para Biriminin Amacı Nedir?
  • Kripto Para En Güvenilir Şekilde Nasıl Satın Alınır?
  • Kripto Para Yatırımı Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Kripto Paranın Faydaları
  • Kriptografi Nedir?
  • Bitcoin İşlemlerinde Kriptografi
  • Bitcoin ve Etherium 

Bitcoin’in Değeri

Bitcoin satın almak için farklı yollar vardır:

Bitcoin bayileri, BTC alıp satarak piyasaya likidite sağlayabilir. Bayiler alış satış fiyatları arasındaki farktan kar elde ederler. Bayi aracılığıyla sarın alım yapıldığında muhtemelen mevcut piyasa fiyatından biraz daha yüksek bir ücret ödenir.

Borsalar Bitcoin alıcıları ile Bitcoin satıcıları arasında otomatik olarak bağlantı sağlar. Dijital pazar yerleri olan borsaların çeşitliliği nedeniyle, BTC için genellikle farklı piyasa oranları olur.

Yerel satın alım fırsatları da giderek yaygınlaşmaktadır. Bitcoin’lerini yerel para birimleriyle takas etmek isteyen yerel kullanıcıların birbiriyle bağlantısını sağlayan “Craiglist” ya da “eBay” gibi web siteleri vardır.

Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır?

Kripto Para Birimi Nedir?

Bir kripto para birimi, bir değişim aracı olması amaçlanan dijital veya sanal bir para birimidir. Gerçek dünya para birimine oldukça benzer, ancak herhangi bir fiziksel düzenlemesi yoktur ve çalışmak için kriptografi kullanır. Kripto para birimleri bağımsız ve merkezi olmayan bir şekilde, banka veya merkezi bir otorite olmadan çalıştığı için, ancak belirli koşullar yerine getirildikten sonra yeni birimler eklenebilir. Örneğin, Bitcoin ile, ancak blok zincirine bir blok eklendikten sonra madenci bitcoinlerle ödüllendirilir ve yeni bitcoinlerin üretilmesinin tek yolu budur. Bitcoins için limit 21 milyondur; bundan sonra, daha fazla bitcoin üretilmeyecektir.

Kripto para birimi, Blockchain adı verilen bir tür dijital defterde saklanan sanal para birimi olarak ifade edilebilir. Bazı kripto para birimleri, mal satın alımında para gibi kullanılırlar. Diğer kripto para birimleri daha çok işlem gören hisse senetleri gibi işlenir, bu da değerlerinin dalgalanabileceği anlamına gelir.

17.000’den fazla kripto para birimi vardır, ancak en popülerlerinden bazıları Bitcoin, Ethereum, Tether ve Binance Coin’dir. Kripto para birimleri, Coinbase, Gemini ve Crypto.com gibi dijital platformlarda veya borsalarda işlem görür.

Adındaki “kripto”, kripto para birimi sahiplerinin para birimine sahip olduklarını kanıtlayan dijital bir anahtar tutmasıyla, işlem ayrıntılarının blok zincirinde şifrelendiği gerçeğini ifade eder.

Kripto Para Biriminin Amacı Nedir?

Günümüzde pek çok kişi geleneksel para ya da hisse senetlerine bağlı kalmak yerine kripto para birimlerini kullanır. Bazı insanlar, kripto para birimini merkezi bir hükümet ya da kurum tarafından düzenlenmemesi nedeniyle sever. Bunun yerine, sanal para birimi, sanal para birimi, dünya çapında merkezi olmayan bir bilgisayar ağı tarafından barındırılan dijital blok zincirlerinde güvenli bir şekilde saklanır. Bu nedenle birçok kişi bunun kripto para sahiplerine daha fazla güvenlik, mahremiyet ve özerklik sağladığına inanıyor.

Kripto para biriminin diğer savunucuları, kripto para biriminin depolandığı dijital ağ olan blok zincirinin gelecekteki potansiyel uygulamalarıyla ilgileniyor. Örneğin, muhasebe firması PricewaterhouseCoopers’a göre blok zinciri, hastaların sağlık bilgilerini güvenli bir şekilde paylaşmak ve hatta bir seçimde oy toplamak gibi farklı türde bilgileri iletmek için bir ağ görevi görebilir.

Kripto Para En Güvenilir Şekilde Nasıl Satın Alınır?

Kripto para birimi satın almak için Binance, Coinbase gibi güvenilir platformlara bağlı kalınmalıdır. Endüstri haberlerinin yanı sıra yerleşik kripto para birimlerini listeleyen CoinMarketCap gibi web sitelerinden den kripto para almadan önce araştırma yapılabilir.

Çevrim içi olarak özellikle de sosyal medyada kripto para ödemesi talep eden kişilere ve kurumlara karşı dikkatli olunmalıdır. Cryptocurrency ile yapılan işlemler geri alınamaz. Bu nedenle potansiyel dolandırıcılık ve dolandırıcılara karşı uyanık olmak çok önemlidir.

Kripto Para Yatırımı Yapmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kripto para birimlerine yatırım yapmak birkaç nedenden dolayı oldukça risklidir. İlk olarak, geleneksel hisse senetleri gibi kripto para birimlerinin değeri önemli ölçüde dalgalanabilir. Kısacası, kripto para birimi bazı ilginç fırsatlar sunabilirken, bu tür bir dijital varlığa yatırım yapmak, hızlı bir şekilde zengin olma planı olarak görülmemelidir.

Kripto Paranın Faydaları

Kripto para birimi ile işlem maliyeti, örneğin dijital bir cüzdandan bir banka hesabına para aktarma ücretinin aksine, hiç yok denecek kadar düşüktür . Günün veya gecenin herhangi bir saatinde işlem yapabilirsiniz, satın alma ve çekme işlemlerinde herhangi bir limit yoktur. Ve belgeler ve diğer evraklar gerektiren bir banka hesabı oluşturmanın aksine, herkes kripto para birimini kullanmakta özgürdür.

Uluslararası kripto para birimi işlemleri de banka havalelerinden daha hızlıdır. Banka havaleleri, paranın bir yerden başka bir yere taşınması için yaklaşık yarım gün sürer. Kripto para birimleri ile işlemler sadece birkaç dakika hatta saniyeler sürer.

Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır?

Kriptografi Nedir?

Kriptografi, kötü niyetli üçüncü tarafların, yani verilerinizi çalmak veya konuşmanızı dinlemek isteyen üçüncü tarafların varlığında iletişimi güvence altına almak için şifreleme ve şifre çözme yöntemini kullanma şeklidir. Kriptografi, Bitcoin’in kullandığı karma algoritma olan SHA-256 gibi hesaplama algoritmalarını kullanır; herkesle paylaşılan kullanıcının dijital kimliği gibi bir açık anahtar ve gizli tutulan kullanıcının dijital imzası olan özel bir anahtar.

Bitcoin İşlemlerinde Kriptografi

Normal bir bitcoin işleminde, bitcoinleri kime göndermek istediğiniz ve kaç tane bitcoin göndermek istediğiniz gibi işlem detayları vardır. Daha sonra bilgi bir hash algoritmasından geçirilir. Bitcoin, belirtildiği gibi, SHA-256 algoritmasını kullanır. Çıktı daha sonra, kullanıcıyı benzersiz bir şekilde tanımlamak için kullanılan, kullanıcının özel anahtarıyla bir imza algoritmasından geçirilir. Dijital olarak imzalanmış çıktı daha sonra diğer kullanıcıların doğrulaması için ağ üzerinden dağıtılır. Bu, gönderenin ortak anahtarı kullanılarak yapılır.

İşlemin geçerli olup olmadığını kontrol eden kullanıcılar madenciler olarak bilinir. Bu yapıldıktan sonra, işlem ve diğerleri, detayların değiştirilemeyeceği blok zincirine eklenir.

Bitcoin ve Etherium 

Bitcoin ve Etherium şu anda en büyük ve en değerli kripto para birimleridir. Her ikisi de, işlemlerin blok adı verilen bir kaba eklendiği ve verilerin değiştirilemeyeceği bir blok zincirinin oluşturulduğu blok zinciri teknolojisini kullanır. Her ikisi için de para birimi, blok zincirine bir blok eklenmeden önce çözülmesi gereken matematiksel bir bulmacayı içeren, iş kanıtı adı verilen bir yöntem kullanılarak çıkarılır. Son olarak, hem Bitcoin hem de Etherium dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bitcoin, birine para göndermek için kullanılır. Çalışma şekli, gerçek hayattaki para biriminin çalışma şekline çok benzer. Etherium ise Ethereum ağı içinde bir para birimi olarak kullanılır, ancak gerçek hayattaki işlemler için de kullanılabilir. Bitcoin işlemleri manuel olarak yapılır, yani bu işlemleri istediğiniz zaman kişisel olarak yapmanız gerekir. Etherium ile işlemleri manuel veya otomatik yapma seçeneğine sahipsiniz. Bunlar programlanabilir, yani işlemler belirli koşullar karşılandığında gerçekleşir. Zamanlamaya gelince, bir bitcoin işlemini gerçekleştirmek yaklaşık 10 dakika sürer. Bu, blok zincirine bir bloğun eklenmesi için geçen süredir. Etherium ile bir işlem yapmak yaklaşık 20 saniye sürer.

Simur Digital

Simur Digital

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim
  • Network
  • Leadergamer

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz

Copyright © 2025, EMY Medya