Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘ndeki (MIT) mühendisler, her ikisi de Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Rhode Island Tasarım Okulu ile işbirliği içinde, mekanik titreşimleri elektrik sinyallerine dönüştürebilen bir kumaş geliştirdiler.
“Akustik doku”, insan işitme mekanizmasından esinlenmiştir. Kulaklarımız, kulak zarlarımızı mekanik olarak iten ve titreştiren basınç dalgaları aracılığıyla sesi alır.
Ayrıca bkz: Asteroitler Nasıl Bulunur?
Bu titreşim, kemikler ve işitsel odacıklar aracılığıyla iç kulağa iletilir ve kokleaya ulaşır ve bu mekanik vurmalı çalgıyı beyin tarafından deşifre edilen ve bildiğimiz ses haline gelen elektrik sinyallerine dönüştüren kokleaya ulaşır.
Benzer bir şekilde mühendisler, ortamın ses titreşimlerini yakalayan ve bu bozulmayı elektrik sinyallerine dönüştüren bir kumaşın dokusunu oluşturan piezoelektrik özelliklere sahip teller geliştirdiler.
Testlerde, bu fiberler, sessiz ortamlardan veya yoğun trafiğe sahip bir yol gibi çok gürültülü ortamlardan farklı desibellere sahip sesleri alabildi. Sonuçlar olumluydu ve kumaş, yakalanan sesin genliğine göre değişen okunaklı bilgiler üretmeyi başardı.
Mühendisler birkaç kelime kaydederek sinyali kumaşa iletmeyi başardı, alınan bilgiye göre titreşmiş ve bilgiyi tanıyabilen başka bir atkıya bilgiyi iletmeyi gerçekleştirebildi.
Araştırmacılar örgüyü gömlek astarı olarak da kullandılar ve bu durumda kumaş kalp atışlarını yakalamayı başardı. Bu, tıp dünyası ve sürekli izlemeye ihtiyaç duyan insanlar için birçok kullanım alanı açar.
MIT’deki doktora sonrası çalışmasında piezoelektrik özelliklere sahip elyafın geliştirilmesine yardımcı olan Wei Yan için, “Bu kumaş, insan derisiyle fark edilmeden etkileşime girerek, kullanıcıların kalp ve solunum koşullarını rahat ve sürekli bir şekilde, gerçek anlamda izlemelerine olanak tanıyor.”
Araştırmacılara göre kumaş, giyim amaçlı kullanımının yanı sıra okyanus, uzay ve hatta inşaat araştırmalarında da kullanılabilecek.