Herkes telefonuyla internette geziniyor. Peki siz bunu güvenli bir şekilde yapıyor musunuz? İşte Android taramanızı güvende tutmanın 8 yolu.
İlginizi çekebilir: İklim değişikliği, interneti de etkiliyor!
İçindekiler
İnternette daha güvenli nasıl gezinebiliriz
Kullandığınız cihaz ne olursa olsun, çevrimiçi ortamda güvende kalmak hayati önem taşır. Android’deki bazı kötü uygulamaların farkında olsanız da, işletim sistemi genel olarak güvenlidir. Ancak hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın, ekstra önlemler almanız önemlidir. Başlamanız için işte size Android’de daha güvenli bir gezinme deneyimi sağlayacak sekiz ipucu ve uygulama.
1. Bir Sanal Özel Ağ (VPN) Kullanın
Gizliliğinizin çevrimiçi ortamda tehlikeye atılmasının kritik yollarından biri, web sitelerinin ve hatta bazı tarayıcıların dijital profilinizi oluşturmaya başlamasıdır. Bu, reklam verenlerin sizi izlemesine ve geçmiş etkinliklerinize göre içerik göstermesine olanak tanır. Bunun için en basit ve kanıtlanmış çözüm, bir Sanal Özel Ağ (VPN) kullanmaktır.
VPN’ler, konumunuzu ve IP adresinizi gizleyerek ve gerçek kimliğinizi gizlemenize izin vererek internette görünüşte anonim olarak gezinmenize izin verir. Ek olarak, VPN’lerin bir dizi başka faydası vardır. Örneğin, farklı bir konuma geçerek, Netflix veya YouTube gibi platformlarda coğrafi olarak engellenen içeriğe erişebilirsiniz. Hemen bir VPN indirerek gizliliğinizi korumanızı tavsiye ederiz.
2. Üçüncü Taraf DNS Çözümleyiciye Geçin
İnternet, gizliliğinizin tehlikeye atılabileceği birden fazla katmana sahiptir ve bu zincirdeki daha zayıf bağlantılardan biri DNS Çözücü olarak adlandırılan şeydir. DNS Çözümleyiciyi bir telefon rehberi olarak düşünebilirsiniz. Tüm alan adlarını (adları) ve bunlara karşılık gelen IP adreslerini (sayıları) içerir. Bir URL girdiğinizde çözümleyici, talep ettiğiniz web sitesinin IP adresini almaya çağrılır. Teslim edildikten sonra, bilgisayar tarayıcıyı ona bağlar.
DNS Çözümleyici, internetin etkinleştirilmesinde çok kritik bir rol oynadığından, çözümleyicinin kanalındaki bir sızıntı tüm geçmişinizi tehlikeye atabilir. İnternet Servis Sağlayıcınız (İSS) genellikle DNS Çözümleyiciyi yönetir, ancak en yüksek kalitede DNS kullanmama ihtimali vardır. Bu, zayıf şifreleme anlamına gelir ve bazı DNS hizmetlerinin, kullanıcılarının çevrimiçi davranışlarını araştırdığı ve bu verileri reklam verenlere sattığı bilinmektedir. Bu, özellikle rahat internet gizlilik yasalarına sahip ülkelerde olasıdır.
İyi haber şu ki, başka bir DNS çözümleyiciye kolayca geçebilirsiniz ve üçüncü taraf bir hizmete geçtiğinizde, İSS’niz artık telefon defterinize erişemeyecek ve bu nedenle kişilerinizi kaydedemeyecektir. Güvenilir bir DNS hizmeti bulmak zor olabilir, ancak bunu yaptığınızda, büyük olasılıkla sorgularınıza yanıt vermek daha hızlı ve daha güvenli olacaktır.
3. Gizlilik Odaklı Bir Tarayıcı Kurun
Çevrimiçi olarak korunduğunuzdan emin olmanın bir başka yolu da Firefox Focus gibi gizlilik odaklı bir tarayıcı kurup bu tarayıcıya geçmektir. Focus, yalnızca dijital varlığınızı güvence altına almak amacıyla tasarlanmıştır. Modern tarayıcılardaki gibi göz atma geçmişi, sekmeler, yer imleri veya benzer özellikler bulunmaz. Bunun yerine Firefox Focus, bir web sitesinden ayrıldıktan sonra izlerinizi kapatmanıza izin veren geniş bir araç setiyle birlikte gelir. Tarayıcı bunu, aksi takdirde tarama alışkanlıklarınızı izleyebilecek izleyicileri ve çerezleri engelleyerek yapar.
4. Mevcut Tarayıcı Ayarlarınızı Yapın
Göz atma geçmişinizi ve sekmelerinizi daha sonra korumak isterseniz, tercih ettiğiniz mevcut tarayıcının gizlilik ayarlarını değiştirmeyi deneyin. Günümüzde çoğu tarayıcı, sizi izleyiciler gibi öğelere karşı korumak için birçok güvenlik seçeneğiyle birlikte gelir. Örneğin, Google Chrome’un Android uygulaması, tehlikeli web sitelerini otomatik olarak engellemek için etkinleştirebileceğiniz bir “Güvenli Tarama” anahtarına da sahiptir. Ayarlar > Gizlilik bölümünde mevcuttur.
5. Tarayıcının Parola Yöneticisini Kullanmayın
Google Chrome gibi birçok tarayıcı kendi şifre yöneticilerini sunmaya başladı. Ancak, aldatıcı web siteleri bunları istismar edebileceğinden, kimlik bilgilerinizi tarayıcıya kaydetmeniz genellikle önerilmez. Özel parola yöneticileri ise çok daha iyi şifrelemeye sahiptir ve her tarayıcıda veya platformda çalışır. Bu arada, zaman kazandıran otomatik doldurma aracı gibi bir şifre yöneticisine geçmenin çeşitli avantajları vardır.
6. Bilinmeyen Uygulama Kaynakları Ayarını Devre Dışı Bırakın
Android 8.0 Oreo’dan itibaren uygulamaları kolayca yan yükleme yeteneği, popüler bir Android özelliğidir. Ancak bu aynı zamanda ciddi bir güvenlik tehlikesidir ve kötü amaçlı yazılım ajanlarının telefonunuzu ele geçirmesine izin verebilir. Bu nedenle, ayarı devre dışı bırakın ve yalnızca Play Store dışından güvenilir bir uygulama yüklemek üzereyseniz açın.
7. İndirmeler İçin Kötü Amaçlı Yazılım Tarayıcısı Edinin
İnternetten sık sık dosya indiren biriyseniz, arka planda çalışan bir kötü amaçlı yazılım tarayıcınız olmalıdır. Bu şekilde, açtığınız paketin herhangi bir gizli virüs içermediğinden emin olabilirsiniz. Dahası, Android’deki antivirüs uygulamaları hırsızlık önleme özellikleri, performans yönetimi ve daha fazlası gibi kullanışlı bulabileceğiniz diğer araçlarla birlikte gelir. Android için mevcut onlarca antivirüs uygulamasından herhangi birini kurabilirsiniz.
8. Halka Açık Wi-Fi’yi Tarayın
Halka açık Wi-Fi, iki ucu keskin bir kılıç olabilir. Genellikle bağlanmakta özgür olsanız da, ana bilgisayarın trafiğinizi izleyerek bunu telafi etme şansı vardır. Ağda herhangi bir olağandışı etkinlik bulur bulmaz sizi uyaran ARP Guard gibi ayrı bir Wi-Fi güvenlik uygulaması yükleyerek bu tür uygulamalardan kaçabilirsiniz. Açık Wi-Fi kanallarında güvende kalmak için uygulamanın güvenlik yönergesini de takip edebilirsiniz.