360 derece kameralar artık standart kamera sistemlerinin değişmez bir parçası haline gelmeye başladı. Hardware Plus olarak bu rehberimizde sizlere bu kameralar için en uygun seçenekleri anlatıyoruz.
İçindekiler
Selife ile Başlayan Furya
Son yılların modası özçekimlerden ötürü üreticiler ön kamera çözünürlüğünü arttırdılar ve hatta yanına flaş eklediler. Özçekim çubuklarının popüler olmasının nedeniyse ön kameraların yakınlığından ötürü kötü çıkan yüzler. Ayrıca toplu özçekimler için de çubuk taşımak gerekebiliyor. Bazı firmalarsa ön kamera sayısını ikiye çıkardılar ve ikinci ön kameraya geniş açılı lens yerleştirip grup özçekim modunu tanıttılar. Daha geniş alanı görüntüleme imkânı veren özel lenslerdeki en belirgin sorun balık gözü efekti yani bombe oluşması. Bu sorun genelde nesnelere yaklaşınca kendini belli ediyor.
Aksiyon kameralarının da sorunu bu. 135 derece gibi geniş açılı lensler kullanarak daha fazla görüntü alıyorlar ama bozulmalar var ama genelde yakın değil uzak nesneleri yani ortamları çektiğiniz için sıkıntı belirgin olmuyor. Bir zamanlar akıllı telefon kameraları açısından büyük yenilik olarak tanıtılmış olan panoramik çekim modu da benzer sorunlar içeriyor. Kamerayı belirli bir hızla yatay eksende döndürerek 360 derece panoramik çekim yapmak mümkün ama hız ve lens açısını korunmak zorunda yoksa görüntüde yırtılmalar ve atlamalar görülebiliyor. Farklı fotoğrafları birleştiren yazılımın en iyi sonucu vermesi için tripod şart.
Tripod ve Aparatlar
Panoramik fotoğraf ya da zaman aralıklı video çekerken tripod kullanılmalı dedik ama telefon ya da fotoğraf makinesi bağlantısında kullanılan yöntem de etkili çünkü kamera alıcısı dönerden merkezi bir nokta esas alınmazsa paralaks etkisi kaçınılmaz oluyor. Kamera altındaki tripod bağlantı noktası lens ile birebir örtüşmüyor. Bunu telafi eden düğüm kaydırma (nodal slide) adlı özel aparatlar var ve görevleri belirli bir kaydırmayla lensin daima merkez nokta etrafından dönmesini sağlamak. Elbette bir miktar ayar yapmanız gerekecek ama sonuçlar açısından değer.
Fotoğraf çekerken kısa sürede sonuca gidebilirsiniz ama zaman aralıklı videolarda bekleme süresi yüksek. Amacınız sürekli olarak 360 derece görüntü sunan bir video çekmek ya da akış olarak sunmaksa en az iki kameralı cihazlar kullanmanızda fayda var. Son zamanların ilgi çekici yeniliği VR gözlüklerle birlikte 360 derece kameraların sayısı hızla arttı. İşte bu sayede 360 derece kamera kullanarak eşsiz çekimler yapabilir ve sonrasında VR gözlük desteğiyle diğer kullanıcıların izlemesine olanak verebilirsiniz. Etkileşimli videolar sayesinde VR gözlük giyen kullanıcılar başlarını çevirerek sanki o ortamdaymış gibi deneyim elde edebilirler.
360 Derece Kameralar İçin En İdeal Seçimler
Genel çözüm biri öne, diğeri arkaya bakan iki kamera yerleştirmek ve bunlara 180 derece geniş açılı lensler eklemek. Ardından dahili işlemci ve yazılım sayesinde görüntüler anında birleştiriliyor ve bozulma etkisi ortadan kaldırılıyor ama şunu unutmamak gerekiyor: insan gözleri gibi belirli aralıkta iki kamera alıcısı yan yana kayıt yapmadığı için bu ucuz modellerde 3B derinlik hissini tam olarak elde edemiyoruz. Samsung Gear 360, LG 360 Cam ve diğerleri bu kategoriye giriyor. 200 dolardan başlayan ucuz seçeneklerde çözünürlük epey düşük ve 1080p altına inebiliyor. Yakından bakınca uzak kenarlarda bulanıklaşma hissedilebiliyor. Daha büyük ve pahalı modellerde başarı artıyor ama sürekli cebinizde taşımanız için uygun değiller. Siz pahalı bir modele yatırım yapıp çekim gerçekleştirseniz bile paylaşacağınız ortamlar bu çözünürlüklere destek vermiyor olabilir! YouTube ve Facebook gibi ortamlara gönderdiğiniz 360 derece çekimler sıkıştırmadan nasibini alıyor. Bir diğer sorunsa çekimler sırasında görüntüleme alanında kaçamayacak olmanız. Nerede durursanız durun siz de videolarda yer alacaksınız.
GoPro Fusion
Aksiyon kamerası denince akla gelen ilk isim olan GoPro artık 360 derece çekim desteği de veriyor. İddialı seçeneklerden biri olmasını sağlayacak biçimde 5.2K kalitesinde 30 FPS çekim yapabiliyor. Diğer GoPro modelleri gibi kullanıcı dostu bir arabirime sahip. 60 FPS içinse 3K değerine inmek şart. Video kalitesi rakip seçeneklerden iyi. Bunu parlak ortamda patlamayan renkler ve karanlık ortamda kaybolmayan detaylardan anlayabiliyoruz. 18 MP kalitesinde fotoğraf çekme desteği de var. 5 metre derinliğe kadar su geçirmez ama 699 dolar olan fiyat biraz yüksek gelebilir.
Kodak Pixpro 4KVR360
4K kalitesinde çekim yapabilen iki aksiyon kamerasının birleşimi gibi görülebilir. 4K@30 kalitesinde 360 derece video ve fotoğraf çekebilen cihazda 20 MP’lik çift alıcı var. Arzu ederseniz 60 FPS değerine çıkabilirsiniz ama Full HD’ye inmeniz gerekecek. 1440p seviyesindeyse 120 FPS mümkün. Kullanıcı dostu olacak biçimde birleştirme işlemini otomatik olarak gerçekleştiriyor. YouTube ve Facebook ortamlarında paylaşmak son derece kolay. Android ve iOS uyumlu uygulamalarıyla çekim sırasında canlı görüntü alınabiliyor. 599 dolar olması bekleniyor.
Ricoh Theta V 360
Aksiyon kameralarından çok basit bir aksesuar görünümünde ama 4K kalitesinde kayıt desteği eksik değil. Daha önceki Theta modelinin güncellenmiş hali ve 4K dışında canlı akış ve çevresel ses desteği ekliyor. Yüksek hızlı Wi-Fi bağlantısıyla aktarımı 2,5 kata kadar hızlandırabiliyor. İyileştirilmiş parlaklık ve beyaz dengesiyle görüntüler daha net. 14 MP fotoğraflar çekebilen cihazın 19 GB dahili depolama alanı var. Buna, 40 dakika uzunluklu 4K kalitesinde H.264 video sığabiliyor. Bluetooth üzerinden akıllı telefona bağlayıp mobil uygulamalarıyla uzaktan kontrol edebilirsiniz. 430 dolar olacağı söyleniyor.
LG 360 CAM
Alınabilecek en uygun fiyatlı 360 derece kameralardan biri olan LG 360 CAM aslında G5’in arkadaşlarından biri olarak ilan edilmişti ve tam bir set oluşturmak adına LG 360 VR gözlüklerle kullanılması öneriliyor. 13 MP kalitesinde 200 derece geniş açılı lense sahip çift kamerası var. Pahalı seçenekler aksine en fazla 2K kalitesinde çekim yapabiliyor. 1200 mAh kapasiteli şarjlı batarya ve sadece 4 GB depolama alanı sunuyor ama microSD kartlar eklenebiliyor. Çekilen görüntüleri YouTube ve Google Street View’e gönderme desteği veriliyor. 199 dolar fiyatıyla dikkat çekiyor.
Samsung Gear 360 (2017)
Samsung’un 2016 yılında sunduğu Gear 360 güncellendi ve aynı zamanda fiyatı aşağı çekildi. Alt kısımdaki katlanır tripod veda etti ama asıl ilerleme artık 4K kalitesinde çekim yapabilen balık gözü efektli dual kamera. İsterseniz 15 MP kalitesinde 360 derece fotoğraflar da çekebilirsiniz. Öne çıkarılan özellikse canlı yayın desteği. Facebook ve YouTube üzerinden 360 derece video akışına geçebilirsiniz ama bunun için öncelikli şart uyumlu bir Samsung akıllı telefona sahip olmanız! Bu yüzden Samsung Galaxy S8 alanlara belirli bir indirim uygulanıyor ve 299 dolara alınabiliyor. Eğer Samsung telefonunuz yoksa da videoları YouTube’a aktarmanız mümkün ama çetrefilli yöntemleri olduğunu söyleyelim.
Garmin VIRB 360
Navigasyon ürünleriyle tanınan Garmin’in 360 derece kamera alanına giriş modeli VIRB 360 oldu. Üst sınıf seçeneklerden biri olduğunu belli edercesine 5,7 K çözünürlükte 30 FPS çekim yapabiliyor. 15 MP fotoğraflar çekebilen kamerada dört ayrı mikrofon bulunuyor ve her yandan gelen sesi yakalayabiliyor. Sağlam gövdeye sahip dayanıklı cihazın 30 metreye kadar su geçirmezlik iddiası var. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklara karşı gelebiliyor. GPS ve GLONASS üzerinden uydulara bağlanabilen VIRB 360 bu sayede konum bilgisini katman olarak videolar üzerine ekleyebiliyor. 699 dolar fiyatıyla en pahalı seçeneklerden biri.