Uçuş izleme verilerine göre Airbus, insansız hava aracıyla en uzun uçuş rekorunu kırdı.
Güneş enerjisiyle çalışan Airbus Zephyr S, 26 gün kesintisiz olarak havada kalarak 2018’de kırdığı rekoru yeniden kırdı.
İnsansız uçak, ticari hava trafiğinden ve olumsuz hava koşullarından kaçınmak için atmosferde yüksekten uçtu.
Uçağın gece boyunca havada kalmasını sağlayan yerleşik pilleri var, bu sebeple yakıt ikmali için durması gerekmemekte.
Uçuş verileri, uçağın test sürüşü olarak Arizona’dan Orta Amerika’daki Belize’e uçtuğunu ve ardından tekrar geri döndüğünü gösteriyor.
Airbus, uçuş hakkında yorum yapamayacağını söyledi.
Navigasyon ve Zamanlama/Uzay ofisinden, ABD Ordusunun bir kolu, kendinden emin bir sözcü, The Drive’a yaptığı açıklamada, en son uçuş testlerinin “UAV’nin enerji depolama kapasitesini, pil ömrünü, güneş paneli verimliliğini ve istasyon tutma yeteneklerini test etmeyi amaçladığını” söyledi.
Aerospace dergisinin genel yayın yönetmeni Tim Robinson, bu mesafenin, uçağın operatörlerinin tahmininin ötesine geçebilmesi için önemli bir kilometre taşı olduğunu düşündüğünü söyledi.
“Önceki rekoru kırdığı 2018’deki rota üzerinde uçtular. Bu bölgenin ve görüş hattı iletişiminin ötesine iletildi ve başka bir yere gitti. Bence bu, onu gerçekte nasıl kullanacağınızın önemli bir gösterimi” dedi.
Bunun, askeri uygulamalar ve hatta afet yardımı gibi uçağın pratik kullanımları için yeni bir kapıyı açtığını söyledi.
Uydu karşılaştırması
Uçak, bir uydu gibi görüntü sağlayabiliyor, ancak Dünya yörüngesinde olma sınırlamasına sahip değil – yani tek bir konumda kalabiliyor ve sürekli güncellemeler sağlayabiliyor.
Ancak, fırlatıldıktan sonra genellikle Dünya’ya geri dönemeyen uydulara göre bir başka önemli avantajı daha var.
Robinson, “Size geri dönüyor. Üzerindeki sensörleri yükseltebilir, yükleri devre dışı bırakabilir, yeni bir teknoloji ile yükseltebilirsiniz” dedi.
Uçuş rekoru, ilk olarak İngiltere’de tasarlanan ve üretilen güneş enerjili uçağın en son modeliyle elde edildi.
Zephyr, 2015 yılında vefat eden Chris Kelleher tarafından icat edildi. Airbus, bu tip uçaklar için ilk seri üretim tesislerini üç yıl sonra Farnborough’da açtı ve onuruna isimlendirdi.
Zephyr, şu anda bu yazının yazıldığı sırada hala havada ve uçuş operatörleri, Chris’in mirasına atıfta bulunarak hava aracının gökyüzündeki 27. gününü kutluyor gibiydi.
Operatörler, uçağın uçuş rotasını kullanarak Stonehenge’in ilkel bir görüntüsü ile birlikte “BK” (Birleşik Krallık) kelimesini hecelediler.
Not sure about Stonehenge #ZULU82 day 27 @Airbus pic.twitter.com/fCSqha7SBr
— TheDroneSangoma (@TheDroneSangoma) July 12, 2022