ULAQ hakkında daha önce çok şey duymuş olabilirsiniz, ancak yeni modelleriyle Türkiye’nin deniz savunması gücü artacak gibi gözüküyor. Peki, ULAQ yeni nesil silahlı insansız deniz araçları, Türk Deniz Kuvvetleri için hangi yenilikleri getiriyor?
İçindekiler
ULAQ yeni modelleriyle Türk Donanması’na katılacak!
ULAQ, Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki önemli projelerinden biri olarak dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı (SİDA) olan bu araçlar, yeni nesil araçlarıyla deniz savunmasında önemli bir adım atıyor.
“12 ASuW” ve “KAMA” adlı yeni modelleri, 2025 yılı itibarıyla Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katılacak ve Mavi Vatan’ı korumak için kullanılacak.
12 ASuW, suüstü harbi için donatılmış, 12,7 mm uzaktan komutalı silah istasyonu ve ROKETSAN’ın lazer güdümlü füze fırlatma sistemiyle güçlendirilmiş.
Bu 12 metrelik bot, ilk testlerini başarıyla tamamladı ve 2025’in ilk çeyreğinde Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor. Yeni model, özellikle düşman gemilerine ve suüstü tehditlerine karşı önemli bir güç çarpanı olacak.
İlginizi çekebilir: ASELSAN ve Savunma Sanayii Başkanlığı arasında tarihi anlaşma!
Diğer yandan, KAMA, savunma sanayiinde bir yenilik olarak öne çıkıyor. Sarf edilebilir insansız deniz aracı konseptiyle tasarlanan KAMA, adeta bir kamikaze botu olarak işlev görecek.
Bu araç, düşman unsurlarına çarparak zarar verme amacı güdüyor ve üzerinde MKE tarafından tasarlanmış patlayıcılarla donatılmış durumda. Öne çıkan özelliği ise hedef seçme algoritması. Hedef seçme ve belirleme konusunda kendi başına hareket edebilme yeteneği, bu modelleri dünyadaki benzerlerinden farklı kılıyor.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? ULAQ silahlı insansız deniz araçlarının Türk Deniz Kuvvetlerindeki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!