Haftanın Seçkisi

GTA 5 Enhanced

GTA 5 spor yapma özelliği geldi! 12 yıl bekledik!

12 Aralık 2025
iPhone

iPhone Fold Nasıl Olacak? | İlk sızıntı bilgiler ve fiyatı!

7 Aralık 2025
whatsapp düğün davetiyesi mesajı dolandırıcılık

Telefon dolandırıcılarından görüntülü arama tuzağı! Sakın düşmeyin!

11 Aralık 2025
forest 3

Forest 3 duyuruldu! Hangi platformlara gelecek, ne zaman çıkacak?

13 Aralık 2025
turkcell tv+ spoiler yemeden izlenmesi gereken filmler

TV+’tan efsane liste! Sosyal medyada spoiler yemeden izlenmesi gereken 7 film

10 Aralık 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result
Reklam

Vivo’dan Ekrana Entegre Parmak İzi Tarayıcısına Sahip İlk Telefon

Yazı: Şeref Gönültaş
16 Aralık 2017
Kategori: Akıllı Telefonlar
Okuma süresi: 3 dakika
Vivo'dan Ekrana Entegre Parmak İzi Tarayıcısına Sahip İlk Telefon

İçindekiler

  • Vivo’nun prototipi ekrana entegre parmak izi tarayıcısına sahip ilk telefon.
    •  Adım Adım Çerçevesiz Telefonlar
    • Göz kırpmadan daha hızlı
    • Synaptics Ve Qualcomm

Vivo’nun prototipi ekrana entegre parmak izi tarayıcısına sahip ilk telefon.

Geçtiğimiz günlerde Synaptics’in Clear ID sensörünü tanıtmasıyla ekrana entegre parmak izi tarayıcı dönemi resmi olarak başlamıştı. Firma üstü kapalı olarak akıllı telefon pazarının en büyük 5 üreticisi ile anlaştığını ve yeni amiral gemilerinin bu teknoloji ile geleceğini belirtmişti. Ayrıca üretime çoktan başladıklarını açıklamıştı.

Vivo'dan Ekrana Entegre Parmak İzi Tarayıcısına Sahip İlk Telefon

Bu durum Samsung S9’un ekrana entegre tarayıcıyla gelecek ilk cihaz olarak yorumlanmasına sebep olurken bugün gelen yeni bilgilerle Vivo firmasının Samsung’dan daha hızlı davrandığı görüldü.

Analist Patrick Moorhead, Forbes’ta yayınladığı yazıyla Synaptics’in Vivo ile anlaşma yaptığını ortaya çıkarmış oldu. Fotoğraflarını paylaştığı ve deneyimle şansı yakaladığı Vivo prototipinin ekrana entegre tarayıcıya sahip olduğunu doğrulayan Moorhead, sistemi hızlı ve basit olarak tanımlarken Apple’ın Face ID çözümüne kıyasla iki kat daha hızlı olduğunu belirtti.

Here are some pics @anshelsag and I took of the Vivo smartphone with the Synaptics in-display fingerprint reader. The CMOS image sensor is .7mm thick and reads the fingerprint right through the OLED display. The experience was faster than I expected. pic.twitter.com/u1NFpXtFQM

— Patrick Moorhead (@PatrickMoorhead) December 14, 2017

 Adım Adım Çerçevesiz Telefonlar

 Ekrana entegre parmak izi tarayıcısının model adı Clear ID FS9500  olarak adlandırılırken, 18: 9 ve 20: 9 oranlı telefonlarla çalışacak şekilde tasarlandı. Bunlar, daha uzun, genellikle “çerçevesiz” telefonların yeni türü olarak karşımıza çıkmakta.
Yeni ekrandaki sensör, AMOLED ekranın altına yerleştirilen küçük bir CMOS aygıtıdır. Sistemin çalışması için, parmak aydınlatılıyor ve sensör parmak izinin yansımalarını okuyor. Bu yansımayı yaratmak için ekranın bir kısmı parlıyor ve parmak okuyucu AMOLED pikselleri arasındaki yansımayı yakalıyor. Synaptics, parmak izi tarayıcının çok az enerji harcadığını ve yalnızca 80mA güç tükettiğini söylüyor. Sensör doğru zamanda çalışabilmek için cihaz üzerindeki ivme ölçer ve diğer sensörlerden faydalanmakta.
Vivo'dan Ekrana Entegre Parmak İzi Tarayıcısına Sahip İlk Telefon

Göz kırpmadan daha hızlı

Bütün bu işlevleri 0.7 saniye gibi bir sürede yapabiliyor. Bir insanın gözünü kırpmasının 2 ila 10 saniye arasında olduğunu düşünürsek bu gerçekten hızlı bir süre. Tabi klasik parmak izi okuyucular 0.2 saniye kadar kısa süreler sunarken yüz tanıma sistemlerinin 1.4 saniye de bu işlemi yapabilmesi yeni tarayıcının gayet hızlı bir şekilde çalıştığını gösteriyor.
Clear ID sensörü 0.69mm kalınlığa sahip dolayısıyla yeni telefonlarda gözle görülür bir kalınlaşmaya sebep olmayacak. Telefon üreticileri ile birlikte çalışan Synaptics, sensörün ekranın altına konumlandırılması gerektiğini fakat bu işlemin fazla karmaşık olmadığını dolayısıyla üretim maliyetlerini aşırı bir artışın gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Synaptics Ve Qualcomm

Vivo'dan Ekrana Entegre Parmak İzi Tarayıcısına Sahip İlk Telefon
Son olarak Synaptics dışında Qualcomm’da benzer bir teknoloji için çalışmaktaydı fakat henüz bir tanıtım yapmadığı için “Clear ID” Dünya’nın ilk ekrana entegre parmak izi tarayıcısı ünvanına sahip oluyor.Firma Clear ID’nin soğuk veya ıslak parmakların, değişken ışık koşullarının ve sahte parmak izlerinin de üzerinden gelebilecek kadar akıllı olduğunu belirtiyor.
Şeref Gönültaş

Şeref Gönültaş

Reklam

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
  • 5G Telefonlar

Copyright © 2025, EMY Medya