Türkiye‘nin tedarik zinciri alanındaki ilk Blokchain uygulaması için lojistik, ticaret, banka ve gümrük müşavirliği şirketleri güçlerini birleştirdi. IBM‘in Blockchain Platformu üzerinde kurulacak olan Blockchain projesiyle ilk etapta pilot uygulama olarak Lyon‘dan Manisa‘ya gönderilecek olan ürünün ticari ve finansal takibi Blokchain ağı üzerinden yapılarak gerçekleştirilecek.
İlginizi çekebilir: Güney Koreli kripto para borsası CoinRail hacklendi, Bitcoin sert düştü
İçindekiler
Maliyet azaltılarak ticaret verileri korunacak
Blockchain teknolojisi için dünya da birçok proje devam ederken ülkemizden de bu konuda bir adım atıldı. Birkaç şirket bir araya gelerek ticarette dijitalleşmeyi sağlayacak olan bu Blockchain sistemini hayata geçirecek. Güler Dinamik Gümrük Müşavirliği, ATEZ Yazılım, Chain&Chain Technologies, Schneider Elektrik, Schenker Arkas, Vakıfbank, Universal Eğitim ve Danışmanlık, FLS Lojistik ile ACC Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliğinin olduğu geniş konsorsiyum, gerçek bir senaryo üzerinden Fransa‘nın Lyon kentinden Türkiye‘nin Manisa kentine yapılacak bir ticarete Blockchain teknolojisini entegre edecek. Gerçekleşecek bu proje uçtan uca şifrelenmiş tedarik zinciri ile ilgili olan Türkiye’nin ilk Blockchain girişimi olacak.
Bu girişimin senaryosuna göre, ürün ilk olarak Schenker Lyon dağıtım merkezine gelecek ve burada gerekli evrak bilgileri Blockchain ağına kaydedilerek şifrelenecek. Daha sonraki işlemlerde bu ağa kaydedilip, şeffaflaştırılacak ve aynı zamanda korunacak.
Bu konsorsiyuma liderlik eden Güler Dinamik’in Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güler, “Bu ticaret yapılırken bir de yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir maliyet var. Bu maliyetin içinde bir de sınır geçiş maliyetleri DB verilerine göre eşyaların taşıma maliyetlerinden daha fazla olduğu biliniyor. Bir uluslararası ticari yüklemede 30 kurum ve bunları kişilere indirgersek yaklaşık 100 kişi ve 200’e yakın bilgi/belge hareketi gerçekleşmektedir. Uluslararası ticaretin tedarikten sevkıyata, belgelenmesi ve onaylarının alınmasına kadar her aşamasına Blockchain teknolojisinin entegre edilecek. Bununla birlikte şeffaf, hızlı ve güvenilir bir ticaret ağı kurulmuş olacak” dedi.