Akıllı telefon sektöründe 2015’in son çeyreğine şüphesiz Apple damgasını vurdu. Speed kelimesinden gelen S serisinde Apple, donanımlarını güncellediği seri olarak nitelendiriliyordu. Geçtiğimiz Eylül ayında tanıtımını yaptığı iPhone 6s ve iPhone 6s Plus ile yine S serisinin alışkanlığını devam ettirerek donanım anlamında A9 yongası başta olmak üzere bir çok yenilikleri beraberinde getirdi. Bu hamlesinden sonra gözler diğer firmalara çevrildi.
Mart ayında Barselona’da düzenlenecek olan MWC (Mobil Dünya Kongresi) kapsamında Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S7 modelini duyurması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Exynos 7420 ile 14nm üretim geometrisine geçerek Android ekosistemi içerisinde kendini zirveye konumlandıran Samsung, bu sene ikinci nesil 14nm üretim geometrisine sahip olması planlanan Exynos 8890 ile başarısını sürdürmeyi hedefliyor. Qualcomm’un Snapdragon 820’si ile aynı üretim sürecine sahip olacak Exynos 8890, 2016 yılında sıkı bir rekabet içinde olacak. 10nm geçiş sürecinde şu anda TSMC’ye göre bir adım geride bulunan Samsung, büyük bir ihtimal ile ilk 10nm sürecine sahip mimarilerinin 2017’deki Exynos modellerinde görülmesi bekleniyor.
Nanometre değerinin düşmesi neyi ifade ediyor?
Kısaca özetlemek gerekirse nanometre değeri işlemci üzerindeki 2 transistör arasındaki mesafeyi ifade ediyor. Bu değerin azalması birim alana düşen transistör sayısını artırıyor. Bu sayede daha az güç tüketimiyle birlikte daha az ısınmayı sağlıyor.
10 nanometreye geçiş yarışında TSMC önde gidiyor
TSMC tarafında gelen bilgilere göre 10nm süreci hızlı işliyor. Yapılan açıklamada 10nm sürecinin ilk geliştirilme aşamasının sonuna gelindiği belirtiliyor. Son kullanıcıya ulaşması ise yıl sonunu işaret etmesi, Apple’ın A10 yongasında TSMC’nin 10nm üretim geometrisine sahip olacağı ihtimallerini daha da güçlendiriyor. Bilindiği üzere Apple, A9 yongasını tedarik konusunda sıkıntı çekmemek için Samsung ve TSMC olmak üzere 2 farklı firmadan temin etmişti. Fakat bu sefer TSMC’nin tek tedarikçi olması bekleniyor. Samsung, mobil platformlarda 14 nm üretim geometrisine ilk geçen firma olma başarısını gösterse de 10nm için TSMC’nin bir adım geride kaldığını görüyoruz. TSMC’nin geride bıraktığımız 2015 yılının açıklanan mali raporlarına göre gelirlerinde %16’lık bir büyüme ile 9,15 milyar dolar kazanç sağlaması gelecek için daha da emin adımlar atmasına olanak sağlayacaktır. Bakalım 2016 yılı mobil işlemci sektöründe bizlere ne gibi yenilikler sunacak?