Sony’nin geçtiğimiz Nisan ayında başına geçen Kenichiro Yoshida, firma için 3 yıllık planını sundu. Plana göre ise PlayStation, akıllı telefon, televizyon ve dijital kamera sektöründen çekilebilir. Yoshida’nın açıklamasına göre bu bahsi geçen tüketici elektroniği ürünlerinde özellikle 2011 yılından bu yana ciddi bir düşüş yaşanmış. Bu nedenle oldukça ciddi bir karar alarak bu dev pazarlardan çekilecek olan Sony’nin söz konusu olan bu kararı fazlasıyla konuşulacak.
İçindekiler
Sony için tüketici elektroniğinde gelir düşüşü!
PlayStation ile oyun sektöründe, Walkman ile müzik sektöründe yön değişimi sağlayan ve öncü olarak kabul edebileceğimiz Sony, ülkemizde Xperia XZ1 ve XZ Premium ile oldukça iyi bir fiyatlandırma yapmasına rağmen dünya genelinde bir süredir telefon tarafında istediğini alamıyor. Apple ve Samsung hegamonyasında zorlandığı açık olan Sony Xperia cihazlar, kaliteli ve güçlü yapısına rağmen özellikle hızlı değişen tasarım değişikliklerinde geride kaldı.
Aynı zamanda televizyoı tarafında da Samsung, LG gibi rakiplere sahip firmanın PlayStation tarafında ise eli güçlü diyebiliriz. Xbox ve Nintendo ile yarışıyor olsa da elektronik tarafında en büyük gelir ve kar payı her zaman PS tarafında olduğunu görmekteyiz. Dijital kamerada ise Nikon, Canon, Leica gibi birçok marka ile çekişen Sony, genel kanı olarak fazlasıyla sevilen bir marka olsa da görünüşe göre şirket içinde durumlar pek de iç açıcı bir durumda değil.
Salı günü belli olacak!
Ayrıca dünyanın tamamen dijital ve özellikle yazılıma kaydığını gören Kenichiro Yoshida, analistlere göre içerik, abonelik sistemi, ve yazılım gibi hizmetlerin daha mantıklı olduğunu ve buradan gelen gelirlerden ise önemli olduğu görüşünde. PlayStation 4’ün yavaş yavaş ömrünü tamamlaması nedeniyle yeni bir konsola ihtiyaç duyan markanın Holywood kanadı ise oldukça garip bir yapıda. Çünkü çıkarılan yapımlara baktığımızda ya rekor kıran ya da dibe çöken şekilde oldukça dengesiz bir seyir göstermekte.
Buradan hareketle PS 5’in PlayStation Now gibi bir hizmet ile abonelik sistemine geçilen bir stream aracı olması, Sony Music, Sony Pictures gibi departmanlara yönelinmesi ve telefon üretimi yerine iPhone başta olmak üzere birçok markaya sensör satışı da mevcut olması dikkat çekiyor. Hatta ortaya çıkan detaylara göre Sony gibi dev bir markanın en büyük geliri PlayStation 4 oyunları, PlayStation Plus aylık abonelik sistemi ve kamera sensör satışı olarak gösteriliyor. %50’ye yakın olan bu oran, tüm Sony alt markalarının gelirlerine oranla bakıldığında Yoshida’nın bu düşüncesinin ana sebebi olarak gösterilebilir.
2021 planının detayları ise Yoshida’nın salı günü yapacağı yatırımcı toplantısı ardından ortaya çıkacak. Bakalım Sony’den bu ortaya çıkan söylentileri destekleyecek bir adım gelecek mi göreceğiz.