Razer Kraken V3 ve Razer Kraken V3 Pro modelini uzunca bir süredir kullanıyorum. Bu yazıda da Razer’ın popüler kulaklık ailesinin detaylarına göz atacağız. Ancak Kraken V3 ailesinin sadece iki modelden değil Razer Kraken V3 X ve Razer Kraken V3 Hypersense adında iki modeli daha olduğundan da bahsetmek gerek. Benim incelediklerim ise düz ve Pro versiyonları. Şimdi ise incelemenin detaylarına gidelim.
İçindekiler
Yenilenmiş sürücüler
İlk olarak Kraken V3 ve Kraken V3 Pro’nun ortak ve en temel özelliğinden başlamak istiyorum. Kraken V3 ailesi yenilenen Razer sürücülerü ile geliyor. Razer Triforce Titanium olarak geçen bu yeni sürücüler üç katmanlı 50 mm’lik dinamik sürücüler olarak dikkat çekiyor. Titanyum kaplı diyaframlarla güncellenen bu sürücüler, vokallere daha fazla netlik kazandırmayı amaçlamış. Bu da oyun esnasında da konuşmaları ve seslendirmeleri gürültü patırtı arasında dahi net duymanıza olanak tanıyor. Bunun yanı sıra daha iyi rezonans için daha sert ve daha güçlüyken, ultra hızlı tepki süreleri ve doğru ses üretimi sağlamak için yeterince hafif olması da katkı sağlıyor.
Aslına bakarsanız Razer’ın buradaki amacını “oyuncu kulaklığı ile müzik dinlenilmez” ya da “oyuncu kulaklığı müzik kulaklığı değildir” algısını yıkmak amacıyla yaptığını düşünüyorum. Çünkü Kraken V3 ve Kraken V3 Pro ile müzik dinlemek, film, dizi ve video içerikleri tüketmek de oldukça keyifli. Yine de müzik temelli bir kulaklık kadar şahane diyemesek de oyuncu kulaklıkları arasındaki en keyifli müzik deneyimini bu seri ile aldığımı söylemek hiç de zor değil.
Zaten müzik ve video içeriklerinde de sinematik bir deneyimi THX Spatial Audio sertifikası ile sağlayarak bu farkı da ortaya koyuyor. George Lucas’ın firması olan THX, özellikle sinema ses deneyimlerinde ön plana çıkıyor. Bu iki kulaklıkta da olan THX sertifikası, 7.1 çevresel ses desteği içerdiğini bizlere gösterirken oyun noktasında da hangi düşman nerede, rakip araç hangi taraftan sizi geçmeye çalışıyor kısmında ses kasmakk için de süper olmuş.
Temiz Mikrofon Deneyimi
Razer Kraken V3 ve Razer Kraken V3 Pro, çıkarılabilir mikrofonlar ile geliyor. HyperClear teknolojisi ile donatılan mikrofonlar 100 Hz – 10 kHz frekans ve -42 ± 3 dB hassaslık ile gelirken, Kraken V3’te kardoit, Kraken V3 Pro’da ise süper kardoit tarzı mikrofonlar bulunuyor. Bu sayede sesinize net odak verebilirken, dış sesleri de egale edebiliyor. Kraken V3’te bu başarım oldukça yerinde. Kraken V3 Pro ise dahili boom mikrofonlara sahip test ettiğim kulaklıklar arasında en iyilerinden biri konumunda.
İkonik Tasarım
Tabiki Razer Kraken ailesi yıllardır süregelen bir seri. Her seferinde popüler olmayı başaran Kraken, her türlü platformda şık ve ikonik tasarıma sahip idi. Kraken V3 ailesinin tamamı da bunu net bir biçlimde sağlıyor. Uzaktan bakıldığı anda yuvarlak tasarımıyla ve üstündeki Chroma RGB destekli Razer logolarıyla “Bu Razer Kraken” dedirten kulaklıklar gerçekten bir oyuncu kulaklığı olduğunu bizlere gösteriyor. Ancak birçok kişi için tasarımı kaba gelebilir. Çünkü kafada gerçekten büyük duran kulaklıklardan bahsediyoruz. Hafızalı köpük bulunduran kulak pedleri rahat bir kullanım sağlarken kafa bandı kısmı da ne çok yumuşak ne de sert. Tam kararında ve uzun süre kullandığınızda dahi herhangi bir ağrı yapmıyor. Kademeli olarak yükseklik ayarı yapılabilen Kraken V3 ve Kraken V3 Pro, metal ile güçlendirildiği için öyle kolayca bozulacak ve kırılacak ürünler de değil.
Suni deri kaplama içeren ve 62 mm x 42 mm boyutlarındaki oval kulak bölgesinde rahat bir deneyim vadettiğini ve sıcak havalarda bile herhangi bir terleme sorunu yaşamadığımı belirtmem gerek. Ancak uzun kullanım sonrası deri yüzeyde dökülmeler görülmesi de olası. Fakat bunun pasif gürültü engelleme noktasında da önemli avantajı oluyor.
Kraken V3 Pro Artıları: Hypersense ve Kablosuz Deneyim
Yukarıda bahsettiğim detaylar Kraken V3 ve Kraken V3 Pro için ortak paydalar idi. Ancak Kraken V3 ailesinde iki modeldeki önemli bir özellik de bulunuyor. Hatta bu serinin alametifarikası bile diyebiliriz. O da HyperSense. Özellikle bass severlerin kalbini çalma noktasında ön plana çıkacak olan bu teknoloji, teknik açıdan bass seslerine haptik titreşim de dahil ederek net bir biçimde kulağınızın hatta başınızın titremesini sağlıyor. Bu da örneğin FPS oyunlarında bir bomba patladığında, yarış oyunlarında ise araç seslerinde vücutta fiziksel bir hissiyat da katması amaçlanmış. Lofelt tarafından geliştirilen teknoloji, Akıllı Dijital Sinyal işleme ile çalışıyor. Bu da geniş bir frekans aralığı (20 – 200 Hz) kullanarak doğal, gerçeğe yakın olması sağlanmış. Kullanılan sürücü modeli ise Lofelt L5. Daha geniş bir aralıkta sunması ise titreşim veren basit bir kulaklık olmadığını gösteriyor.
Üç kademede ayarlama yapabildiğiniz bu geri bildirim, 3. seviyede benim için rahatsız edici olabiliyor. İlk kullandığım zamanlarda fazlasıyla keyifli gelse de uzun süren oyun maratonlarında yorucu ve rahatsız edici hal alabiliyor. Ben en düşük seviyesinde Formula 1 2021 oynarken fazlasıyla keyif alabiliyorum. Kerb dediğimiz pistin sınırlarındaki tümseklere çıktığımda çıkan sesi kafada hissetmek biraz olsun kask takmış hissiyatını bana kattığı için gerçekten keyifli. Ama dizi film ya da müzik deneyiminde pek de sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Özellikle ses kısmı pek iyi olmayan içeriklerde konuşmalarda bile titreşmesi dert. TIDAL, Deezer gibi Hi-Fi platformlarında ya da Netflix vb. platformların Dolby Atmos veya farklı üst seviye ses desteği sunan içerikllerinde kullandığınız zaman keyifli olabiliyor. Ama Spotify’da denemek pek de keyifli değil.
Kablosuz deneyim ise Kraken V3 ile Kraken V3 Pro’yu ayıran bir diğer detay. 2,4 GHz bandında USB Tip-A tarzı alıcısı ile kablosuz bir deneyim vadeden Kraken V3 Pro, PC ,PlayStation ve Nintendo Switch üzerinde kablosuz kullanım desteği sağlıyor. USB Tip-C kablosu ile şarj edilebilen Razer Kraken V3 Pro, 40 saatin üzerinde bir deneyim sunarken HyperSense ve RGB açık olarak 10 saati anca bulabilecek bir deneyim vadediyor. Fakat hızlı şarj olabilmesi ve şarj edilirken kullanım imkanı sunması ise önemli bir artısı. Tabii dilerseniz 3,5 mm kablo ile fiziksel bir bağlantı kurarak da kullanabilirsiniz. Kraken V3 ise sabit USB Type A bağlantısı ile kullanılabiliyor. Bu da Tip-A bağlantısı ile ses aktarabilen PC, PlatStation ve Nintendo Switch ile kullanım imkanı sunuyor. Pro modeli ise 3,5 mm kablo avantajı ile 3,5 mm giriş sunan akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların yanı sıra Xbox ürünleri ile de rahatlıkla kullanılabilir yapıda.
Genel Değerlendirme
Razer, Kraken efsanesini V3 ailesinde 4 model ile devam ettirmeyi başarmış. Razer Kraken V3 yenilenmiş peformanslı sürücüleri, daha rahat yapısı ve gayet iyi ses ve mikrofon performansı sunarken, Kraken V3 Pro tüm tuşlara basılmış gibi Kraken V3’ün özelliklerine ek olarak uzun kablosuz kullanım ömrü, sevenin çok seveceği HyperSense özelliği ve 3,5 mm analog kullanım imkanı ile gerçek bir seri devamı olmayı başarıyor. Fakat HyperSense olayı biraz farklı. Bunu denemeden almak hoşuna gitmemesi halinde boşa para vermek gibi de olabilir. O yüzden sizlere tavsiyem Kraken V3 HyperSense ya da Kraken V3 Pro tercih edecekseniz bu özelliğe bir göz atmanız olacak. Yoksa yeni bir Kraken almak için düz Kraken V3 almak daha mantıklı bir tercih olabilir.
İnceleme
Kraken V3 ve Kraken V3 Pro
Razer Kraken V3 ve Razer Kraken V3 Pro, Razer'ın ikonik kulaklık modellerini yenilenen sürücü ve Pro'da HyperSense gibi farklı bir deneyim ile ileri taşımayı başarmış.
ARTILAR
- İkonik Tasarım
- Rahat Kullanım
- Chroma RGB
EKSİLER
- Büyük Yapı
- Rakiplerine Göre Ağır