İşTurkcell reklamı

Bu yazıda neler var?

  • RAM’in Özellikleri
    • İki tür bilgisayar RAM’i vardır. Statik RAM ve Dinamik RAM olarak bilinirler:
  • RAM Ne İçin Kullanılır?
  • RAM ve SSD Arasındaki Fark Nedir?

Haftanın Seçkisi

samsung one ui 8 çıkış tarihi android 16 alacak telefonlar

Samsung One UI 8 çıkış tarihi Google tarafından açıklandı!

14 Mayıs 2025
Samsung

Samsung Galaxy S25 Edge Fiyat Değerlendirmesi | Bu fiyata almak mantıklı mı?

13 Mayıs 2025
samsung

YARI FİYATINA AYNI TELEFON?! | Samsung Galaxy A56 vs Galaxy S25

17 Mayıs 2025
Huawei Watch 5 özellikleri fiyatı Huawei Watch Fit 4 FreeBuds 6 özellikleri fiyatı

Huawei Watch 5, Watch Fit 4 ve FreeBuds 6 tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı!

15 Mayıs 2025
HUAWEI

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro İnceleme | Daha büyük, daha sağlam, daha özellikli!

17 Mayıs 2025
Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz
No Result
View All Result
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

RAM veya Rastgele Erişim Belleği, bilgisayarınızın programların arka planda çalışmasını sağlayan parçasıdır.

Yazı: Simur Digital
13 Nisan 2022
Kategori: Donanım, Genel, Nasıl Yapılır
Okuma süresi: 6 dakika
RAM Nedir? Neden Kullanılır?

RAM veya Rastgele Erişim Belleği, bilgisayarınızın programların arka planda çalışmasını sağlayan parçasıdır. RAM düzgün çalıştığında programlar arasında hızlı ve özgür bir şekilde geçiş yapılabilir. Bilgisayarın ne kadar RAM’e ihtiyacı olduğu kullanılış amacına göre değişiklik gösterir.

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

RAM, cihazınızın kısa süreli belleği gibi çalışan parçasıdır. Arka planda hangi programların çalıştığını ve ne yaptıklarını takip eder. Böylece onlara tekrar odaklandığınızda hemen çalışmaya geri dönebilirler. Bu, tarayıcı sekmeleri için de geçerli olan bir durumdur. Bilgisayarınızın belleği onları kullanıma hazır tuttuğu için tarayıcı sekmeleri arasında hızla geçiş yapabilirsiniz.

RAM’in faydası bilgisayarın hızlı çalışmasını sağlayarak çoklu görevleri kolaylaştırmaktır. RAM sayesinde bilgisayarın yavaşlaması önlenir. Ancak kısa süreli insan belleği gibi RAM de sınırlı kapasiteye sahiptir. Kapasitesinden fazlasının talep edilmesi durumunda düşük öncelikli gördüğü şeyleri “unutmaya” başlar ve bilgisayar yavaşlayabilir.

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

RAM bir bilgisayarın içindeki verileri geçici olarak depolayan ve bilgisayarın “çalışan” belleği olarak hizmet veren fiziksel donanımdır. Ek RAM, bir bilgisayarın aynı anda daha fazla bilgi ile çalışmasına olanak tanımakta ve bu, genellikle toplam sistem performansı üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaktadır. RAM’in amacı, bir depolama aygıtına hızlı okuma ve yazma erişimi sağlamak olarak ifade edilebilir. Bilgisayarınızın verileri yüklemek için RAM kullanma sebebi aynı verileri doğrudan sabit sürücüden çalıştırmaktan çok daha hızlı olmasıdır. Çoğu sabit sürücü, dönüş hızı gibi fiziksel sınırlamalar nedeniyle RAM’den önemli ölçüde daha yavaş bulunmaktadır. RAM sabit disklerden 20-100 kat daha hızlı olabilmektedir.

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

Bellek içindeki her bir depolama konumuna, adresten bağımsız olarak erişilebilmekte, yani her konuma aynı anda kolayca erişilebilmektedir. RAM, geçici bir bellek türü olduğundan bilgisayar kapatıldığında RAM’de depolanan tüm bilgiler kaybolmaktadır. RAM, acil görevleri hızla gerçekleştirmek için kullanılan kısa süreli bir erişim belleği olmakla birlikte doğası gereği kapasitesi sınırlıdır. Bilgisayarın bir uygulama veya program üzerinde çalışması gerektiğinde, bu işlemi tamamlamak için RAM kullanılır. Ancak, geçici olduğu için hiçbir veri RAM’de kalıcı olarak saklanamaz, bu nedenle sabit sürücü gibi uzun süreli bir depolama kullanılması gerekir.

RAM’in kapasitesi ne kadar küçük olursa, bilgisayarın işlemleri de o kadar yavaş olacaktır. Temel bir RAM miktarı 4 GB’dir, ancak oyun sistemleri ve üst düzey iş istasyonları için optimum performans için 16 veya 32 GB’a kadar gerekli olabilir.

İçindekiler

  • RAM’in Özellikleri
    • İki tür bilgisayar RAM’i vardır. Statik RAM ve Dinamik RAM olarak bilinirler:
  • RAM Ne İçin Kullanılır?
  • RAM ve SSD Arasındaki Fark Nedir?

RAM’in Özellikleri

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

RAM, bir bilgisayarın dahili belleğidir. Bir bilgisayar sisteminin birincil belleği olarak işlev görür. Burada çeşitli hesaplamalar saklanabilir ve bilgisayar sisteminin CPU’su tarafından kolay erişim için sabit sürücüdeki öğeler RAM belleğe yüklenir.

Bilgisayar kapatılınca yani elektrik kesilince RAM’deki veriler kaybolur. Bu tür belleğe, bir dizi bellek konumundan geçmek zorunda kalmadan doğrudan erişilebilir. Bu rastgele erişim, RAM’i pahalı bir bellek türü yapar.

RAM, en hızlı bilgisayar belleği türüdür. Bu nedenle bilgisayarın dahili belleği için tercih edilen bellektir. Bilgisayarın işlevselliği ve hızı önemli ölçüde RAM’e bağlıdır. Yeterli RAM yoksa, bilgisayar işletim sistemini hızlı bir şekilde yükleyemez ve çalıştıramaz.

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

RAM, değişkenliği nedeniyle kalıcı verileri depolayamamaktadır Bir sabit disk sürücüsü, bir kişinin uzun süreli belleği ile karşılaştırılabilirken, RAM, bir kişinin kısa süreli belleği ile karşılaştırılabilir. Kısa süreli bellek, eldeki göreve odaklanır. Ancak herhangi bir zamanda yalnızca belirli sayıda şeyi akılda tutabilir. RAM dolduğu zaman bilgisayarın işlemcisinin, RAM’deki eski verileri yeni verilerle değiştirmek için sürekli olarak sabit diske erişmesi gerekir. Bu işlem sonucunda bilgisayarın performansının yavaşlaması söz konusu olmaktadır. Bir bilgisayarın sabit diski daha fazla veri alamayacağı noktaya kadar dolabilir, ancak RAM asla tükenmez. Bununla birlikte RAM ve depolama belleği kombinasyonu her zaman kullanılabilmektedir.

İki tür bilgisayar RAM’i vardır. Statik RAM ve Dinamik RAM olarak bilinirler:

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

Statik RAM: Statik RAM’in içinde depolanan bir miktar bilgiyi tutmak için sürekli olarak yenilenmesi gerekmez. Güç sızıntısını durdurmak için herhangi bir ekstra güç gerektirmez, bu da onu DRAM’den daha hızlı yapar. Bir SRAM bellek hücresi, altı CMOS transistörden yapılmıştır. Ama bir dezavantajı vardır. SRAM, DRAM ile aynı miktarda bellek için çok daha fazla yonga gerektirir, çünkü altı transistör kullanır. Bu özellik, üretim maliyetini çok daha yüksek hale getirir ve bu nedenle yüksek hızlı önbellekte kullanılır.

Statik RAM, önbellek için tercih edilen bellek olarak önem taşımaktadır. On nano saniye civarında daha düşük bir erişim süresine sahiptir. Bellek hücrelerinin sürekli olarak yenilenmesi gerekmediğinden Dinamik RAM’den çok daha hızlıdır. Ancak daha fazla elektrik tüketir ve pahalıdır.

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

Dinamik RAM: Dinamik RAM, bir transistör ve bir kapasitörden yapılmıştır. Bu küçük hücrelerin çoğu, büyük bir bellek yığını oluşturmak için birleşir. Bir kondansatör kullanıldığından, şarjı korumak için zaman zaman yenilenmesi gerekir.

Genellikle ana bellek görevi üstlenen dinamik RAM daha ucuz bir alternatiftir. Yaklaşık 50 nano saniyelik çok daha yüksek bir erişim süresine sahiptir. Statik RAM’den daha yavaştır çünkü bellek hücrelerinin sürekli olarak yenilenmesi gerekir. Statik RAM’den daha ucuz olan dinamik RAM; bir bellek hücresi, bir transistör ve bir kapasitörden oluşur. Bu nedenle aynı boyuttaki çip üzerinde daha az yer kaplar ve benzer boyuttaki bir statik RAM’den daha fazla bellek sağlar.

RAM Ne İçin Kullanılır?

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

RAM kısa süreli insan hafızası gibidir. Bilgisayarın program talimatlarını saklayabileceği ve okuyabileceği bir bilgisayar çalışma belleği olarak kullanılır. Geçici bir bellek türü olduğundan mevcut kaynağın kaldırılmasıyla birlikte belleğin her bir parçası silinecektir. Bunların daha sonra erişilebilir olmasının istendiği durumlarda yapılması gereken RAM’deki bilgileri yedeklemektir.

RAM genellikle bilgisayarın birincil belleğinde, verilerin ve bilgilerin sabit diskten yüklenmesi için kulanılır. Ayrıca işlemci çipinde hızlı erişim belleğinden başka bir şey olmayan önbellek için de kullanılır.

Daha büyük RAM kapasitesi ve daha yüksek bellek hızı, daha iyi bilgisayar performansı sağlar. RAM ise bilgisayarın depolama kapasitesi ve CPU ile çalışır. Sonuç olarak, yavaş bilgisayar performansı her zaman RAM eksikliğinden kaynaklanmaz. Bilgisayarınızda eski bir yonga seti varsa veya daha fazla depolama alanı gerektiriyorsa, daha fazla RAM yüklemek onu daha hızlı hale getirmeyebilir.

RAM ve SSD Arasındaki Fark Nedir?

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

Hem RAM hem de SSD, dosyaları depolamakla ilgilenmekte olsa da bu 2 bileşen hala çok farklıdır. Bir SSD, fotoğraflar, videolar ve programlar gibi dosyaları depolar. Bir RAM modülü, eylemleri ve görevleri depolar. Bu nedenle, her iki bileşenin depolama kapasitesi arasında büyük bir fark vardır. Kısacası, RAM, ilgili oldukları sürece eylemleri depolar. SSD, siz onları silene kadar dosyaları saklar.

RAM Nedir? Neden Kullanılır?

CAS gecikmesi verilerin RAM modülüne ulaşmasının ne kadar sürdüğünü gösterir. CAS gecikmesi ne kadar düşükse, bu o kadar az zaman alır. Örneğin, 16 CAS gecikmeli bir RAM modülü, 19 CAS gecikmeli bir RAM modülünden daha hızlıdır. Ama her zaman bu kadar basit değil. Pratikte, 9 CAS gecikme süresine sahip bir DDR3 RAM modülü, 16 CAS gecikme süresine sahip bir DDR4 modülünden daha hızlı değildir. Bunun nedeni, gecikme süresi 10’un altında olan DDR4 modüllerinin olmamasıdır.

Simur Digital

Simur Digital

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2025, EMY Medya

  • Künye
  • İletişim
  • Network
  • Leadergamer

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • Akıllı Telefonlar
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
    • Donanım
    • Gündem
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Kripto Para
    • Kültür-Sanat
    • Sosyal Medya
    • Tablet/Notebook/Laptop
    • Uygulama
    • Uzay – Bilim
    • Yapay Zeka
    • Yazılım
  • Video
  • Sizin Görüşünüz

Copyright © 2025, EMY Medya