IBM’de sağlıkla ilgili çalışmalar yürüten IBM Watson Health, blockchain tabanlı bir sertifikasyon hizmeti duyurdu. Digital Health Pass adındaki bu hizmet sayesinde şirketler çalışanlarının sağlık durumlarını gizlilik ve güvenlik çerçevesinde takip edebilecek. Böylelikle COVID-19 pandemisi sonrası çalışanların işyerlerine geri dönme süreci hızlanacak.
İçindekiler
IBM Watson hizmeti Digital Health Pass nasıl çalışıyor?
Digital Health Pass kullanıcıları, uygulama içerisindeki dijital cüzdan aracılığıyla verilerini takip edebiliyor ve yönetebiliyor. Bu sayede sağlık durumlarıyla ilgili bilgileri saklama ve paylaşma konusunda tam yetkiye sahip oluyor. Örneğin kullanıcının COVID-19 testi pozitif çıkmışsa, testin sonucunu diğer sağlık bilgilerini ifşa etmeden paylaşabiliyor. İşverenler ise bu uygulama sayesinde çalışanlarının sağlık durumlarına dair verileri toplayarak daha ideal politikalar yürütebiliyor. Bunların yanı sıra IBM’in blockchain altyapısını kullanan platform halihazırda faaliyet gösteren sistemlere direkt olarak entegre edilebiliyor.
IBM, bu uygulamanın şirketlerle birlikte çok sayıda insanın bir araya gelmesini gerektiren toplumsal faaliyetlerin tekrar yapılabilmesinin de önünü açacağını düşünüyor. Bu anlamda stadyumlar, uçak yolculukları, müze gezileri ve eğlence parkı ziyaretleri gibi birçok alanda güvenli ve sağlıklı erişimin sağlanabileceği ifade ediliyor.
Şirketlerin şimdiden olası yeni karantina süreçlerine kendini hazırladığı bir dönemde, Digital Health Pass sayesinde alınacak gizlilik ve güvenlik önlemleri ile birlikte çalışanların işyerlerine geri dönme süreci hızlandırılmış olacak.
Platformun güvenliği ile ilgili konuşan Blockchain bölümü başkan yardımcı Eric Piscini, “Dijital sağlık hizmeti ya da güvenliğin son derece önemli olduğu herhangi bir hizmet söz konusu olduğunda güven ve şeffaflık bizim için ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle dünyanın büyük bir kısmının çok zor bir süreçten geçtiği dönemde, bu anlayış çerçevesinde projeler geliştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
COVID-19 için başka blockchain çözümleri de var
Dünya çapında birçok ülke, COVID-19 doğrulama sistemi geliştirme yolunda ilerlemek istiyor. Bu ayın başında Dünya Sağlık Örgütü ile COVID-19 aşısı konusunda işbirliğine giden Estonya, bu anlamda IBM ile benzer bir politika izliyor. Estonya’nın kullanıma sunacağı platformun dijital sertifikasyon hizmeti sayesinde COVID-19 aşısı olan ve olmayan kişilerin takibi daha kolay yapılabilecek.
İlginizi çekebilir: Estonya Merkez Bankası Dijital Para Birimi Projesi Başlattı
Japonya‘da ise blockchain doğrulama sistemi konusundaki çalışmalar çoktan başlamış durumda. Ağustos ayında Japon IT firması NTT Data, sağlık alanında çalışmalar yürüten LSI ile kurduğu işbirliği sonucu COVID-19 test sonuçlarının takibini yapmayı kolaylaştıran bir dijital sertifikasyon sağlayıcı geliştirmişti.