2014’ün ortalarına gelmişken büyük firmalar amiral gemileriyle beraber orta ve giriş segment telefonlarını da pazara sundular. Android tarafında Samsung, HTC, LG, Sony, Huawei ve birçok farklı marka neredeyse bu yıl için en önemli cihazlarını çoktan tanıttı ve pazara soktu. iOS tarafında ise Apple her zaman olduğu gibi sonbaharı bekliyor ve iPhone 6 modeliyle kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor.
Pazarda yüzlerce farklı modelin olması, doğal olarak kullanıcılarda “Hangi telefonu almalıyım?” sorusuna neden oluyor ve gerek forumlarda gerek sosyal medyada kıran kırana geçen tartışmalara, “onu alma bunu al!” söylemlerine tanık oluyorum.
“Hangi telefonu almalıyım?” sorusuna yanıt vermeden önce şunun altını çizmekte fayda var. Özellikle amiral gemilerinde çok ciddi bir benzerlik söz konusu. Bu benzerlik donanım tarafında ağırlığını hissettirirken, tasarım konusunda biraz daha farklılık görebilmek mümkün. O nedenle hiçbir zaman herhangi bir telefon için “en iyisi bu” dememek gerek. Kullanıcıların beklentisi, bütçesi, kişisel beğenisi gibi kriterler işin içine girdiği için telefonlara objektif yaklaşarak kendiniz için en iyisini seçmeniz gerekiyor.
Bu rehberimizde 2014’ün şu ana kadar çıkmış amiral gemilerinden, orta ve giriş segmentine kadar olan cihazlarını çok fazla detaya girmeden rakiplerinden farklarıyla belirterek, satın alma kararınızda yardımcı olmaya çalışacağız.
Öncelikle tabii ki Android’in amiral gemilerinden başlıyoruz. Eğer 2000TL ve üzerine çıkmayı düşünüyorsanız tercih edebileceğiniz modeller ve rakiplerinden farklarına değineceğiz. Bu bölümden sonra önümüzdeki günlerde 2000TL’nin aşağısında olan akıllı telefon modellerine de değineceğiz.
Not: Listede henüz incelemediğimiz Lumia 930 modeli yer almıyor. İncelendikten sonra o da eklenecektir.
LG G3
Geçtiğimiz sene LG G2 ile ülkemizde kasıp kavuran LG, yeni amiral gemisiyle de gerçekten çok iyi bir işe imza attı. LG G3’ün rakiplerinden en büyük farkı Quad HD ekranıyla Türkiye’de rakipsiz olması ve 3GB RAM seçeneğine sahip olması. (Galaxy Note 3’ü de kenarda tutuyoruz)
Tasarım konusunda LG G3 , alüminyum görüntüsüyle şahsi fikrim olarak Galaxy S5 ve Xperia Z2’nin önüne geçebiliyor. Ancak HTC One M8 tasarım konusunda tamamen yekpare alüminyum olduğu için tabii ki LG G3’ten daha iyi.
Performans tarafında Snapdragon 801 ve Adreno 330 olduğu için diğer amiral gemileriyle hemen hemen aynı performansı gösteriyor. Bu noktada tüm amiral gemilerini test etmiş biri olarak Android amiral gemilerinin performanslarının neredeyse birbirleriyle aynı olduğunu söyleyebilirim. LG G3’ün ekranını QuadHD olmasına rağmen performansında bir düşüş yaşanmaması da önemli bir detay.
LG G3’ün bir diğer öne çıkan artısı ise fiyatı. 2GB RAM’li versiyonu 1.849TL’ye , 3GB’lık versiyonu ise 2.199TL’ye bulunabiliyor. HTC One M8’in 2.100, Galaxy S5’in 2.300, Xperia Z2’nin ise 2000TL olduğunu düşündüğümüzde bu önemli bir artı.
LG G3 satın almadan önce rakiplerine oranla artı ve eksi yönleri:
Eksileri:
- Xperia Z2 veya Galaxy S5 gibi suya dayanıklı değil.
- HTC One M8 gibi alüminyum kasayla gelmiyor.
- Galaxy S5’te olan USB 3.0 portuna sahip değil
Avantajları
- Fiyatı
- Quad HD ekran ve incecik çerçeveler
- Alüminyum görünüm (Galaxy S5’e göre avantaj)
- Çıkarılabilir batarya (HTC One M8 ve Xperia Z2’ye göre avantaj)
Samsung Galaxy S5
Tasarım anlamında ciddi eleştirilen alan Galaxy S5, kullanıcı deneyimime göre söyleyebilirim ki bir akıllı telefonda olması gerecek kadar ince, taşınabilir ve ergonomik bir cihaz. O nedenle plastik tasarıma hiç bulaşmadan, bu konuda kararı kendi şahsi beğeninize bırakıyorum.
Bunun dışında Galaxy S5’in 1080p çözünürlüklü Super AMOLED ekranı, HTC One M8 ve Xperia Z2’ye göre gözle rahatça anlaşılabilecek şekilde güzel gözüküyor. Donanım tarafında yine aynı benzerlikler nedeniyle performansta rakiplerine oranla pek bir farklılık gördüğümü söyleyemem. Bunun yanı sıra eğer sizin için önemliyse suya ve toza dayanıklılık, parmak izi sensörü, kalp atış hızı sensörü Galaxy S5’in rakiplerine oranla bir diğer artısı.
Galaxy S5’i satın almadan önce rakiplerine oranla artı ve eksi yönleri:
Artıları
- Suya toza dayanıklılık (LG G3 ve HTC One M8’e göre avantaj)
- Kalp atış sensörü
- Parmak izi sensörü
- HTC One M8 ve Xperia Z2’ye göre ekranı (LG G3 ekran konusunda daha iyi)
- Çıkarılabilir batarya (Xperia Z2 ve HTC One M8’e göre avantaj)
Eksileri:
- Tasarımı
Fiyat: 2200TL civarında
Sony Xperia Z2
Tasarım konusunda Xperia Z2, cam arka plastik yapısı ve çerçevelerinde alüminyum tasarımıyla bence Galaxy S5’ten daha şık gözüken bir cihaz. Ancak yine şahsi görüşüm HTC One M8’in ve LG G3’ün daha iyi gözüktüğü. Ancak yine de tasarım beğenisinin tamamen kişiye göre değiştiğini bildiğimden, bu konuda kararı yine size bırakıyorum.
Xperia Z2’nin suya ve toza dayanıklılığı HTC One M8 ve LG G3’e oranla net bir avantaj. 1080p IPS ekran da gayet güzel gözüküyor ancak Galaxy S5 ve LG G3’ün biraz daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Xperia Z2’nin rakiplerine oranla daha iyi görebildiğim bir diğer özelliği ise 20.7MP’lik Exmor RS sensörlü kamerası. Eğer kamera sizin için önemliyse, su altı çekimler de yapabildiğiniz Xperia Z2 iyi bir tercih olacaktir.
Xperia Z2 satın almadan önce rakiplerine oranla artı ve eksi yönleri:
Artıları
- Suya ve toza dayanıklılık
- Kamera
- Cam arka plastik ve alüminyum çerçeveler (Galaxy S5’ten daha iyi)
Eksileri:
- LG G3 ve Samsung Galaxy S5’e oranla ekranı bir tık geride
- Çıkarılamaz batarya
Fiyat: 2000TL civarında
HTC One M8
HTC One M8 deyince bütün odağın haliyle tasarımda olduğunu görüyoruz. Yekpare alüminyum bir kasayla gelen HTC One M8, gerek dışarıdan görüntüsü gerekse eldeki tutuş hissiyatıyla bence Android akıllı telefonlar arasında açık ara en karizmatik telefon.
HTC One M8’in tasarım haricinde rakiplerinden açık ara üstün olduğu bir diğer konuda Boomsound hoparlörleri. Şu ana kadar akıllı telefonlarda gördüğümüz en güçlü ve temiz sesi veren Boomsound hoparlörleri, müzik dinlerken veya bir şeyler izlerken çok büyük yardımcınız oluyor.
Performans tarafına baktığımızda yine benzer bileşenler olduğundan çok ufak farklar haricinde diğer amiral gemilerinden gözle görülür bir fark gözlemleyemediğimizi söyleyebiliriz. HTC One M8, ilk satışa çıktığında 2500TL fiyatıyla eleştiriler almış olsa da, şu anda baktığımızda telefonun 2200TL seviyelerine düştüğünü görüyoruz
HTC One M8’i satın almadan önce rakiplerine oranla artı ve eksileri:
Artıları
- Tasarım
- Boomsound hoparlörleri
Eksileri
- Çıkarılamaz batarya
- Duo kamera görünürde iyi olsa da, verdiği sonuçların rakiplerine göre geride kalması
Fiyat: 2200TL civarında