Eğer fazla dalgın veya yorgunsanız, Linux işletim sisteminde kesinlikle uzak durmanız gereken bazı komutlar mevcut. Bu komutlardan bazılarını sizin için derledik.
Linux bazı programcılar ve bilgisayar korsanları için açık ara en kıymetli işletim sistemini unvanını taşıyor zira bu işletim sisteminde yapılabilen şeyler, Mac OS X ve Windows işletim sistemi sahiplerinin ancak ve ancak hayal kurabileceği ögeler. Grafik arayüzünü de ekleyince, penguen dostumuz akıl almaz başarılara imza atabiliyor.
00Yine de her şey güllük gülistanlık değil. Linux’ta işlenen bazı komutların geri dönüşü yok zira Mac OS X veya Windows’un aksine “bir onay ekranı” ile karşılaşmıyorsunuz. Kafanızın aşırı dalgın olduğu bazı durumlarda yanlarından bile geçmemeniz gereken bazı kodları yazımızda belirtmek istiyoruz.
İçindekiler
En ölümcül kodlar
rm -rf /
Bu komut Bilgisayarınızdaki her şeyi silecektir. Komut, üç anahtar kelimenin birleşimi konynybda. Rm, komutu takiben tüm dosyaları kaldıracaktır. -rf rm komutu ise daha da ölümcüldür kullanıcının onaylamasını istemeden belirtilen klasörün içindeki tüm dosyaları ve klasörleri hiçliğe yollar. “/”, Verileri kök dizinden kaldırmaya başlar ve çıkarılabilir medya verileri dahil olmak üzere her şeyi bilgisayardan siler.
mkfs.ext4 /dev/sda1
Söz konusu komut, sabit diski biçimlendirir. Bu komut, iki çeşit anahtardan oluşuyor. Mkfs.Ext4 komutu, bu komutun çalıştırılacağı ygıtta yeni bir ext4 dosya sistemi oluşturur / Dev / sda1, muhtemelen kullanıcı tarafından kullanılan sabit diskteki ilk bölümü belirtir. Benzer şekilde, söz konusu komut> mkfs.ext3 / dev / sdb2, ikinci sabit diskteki ikinci bölümü ext3 gibi biçimlere devşirilebilir.
/dev/sda
Bu komut herhangi bir içeriği bir sabit sürücüye doğrudan yazar. Bu komut, Linux’ta diğer komutlara benzer şekilde çalışabilir ama temel bir fark mevcut. Söz konusu komutun çıktısı doğrudan Sabit Sürücünün dosya sistemine (NTFS veya FAT) gönderilir. Bu da bilgisayarın işletim sistemine ciddi zarar verebilir.