MMORPG dünyası hala sevilen bir oyun türü. Biz de bu içeriğimizde en çok oynanan oyunlara göz atıyoruz.
İlginizi çekebilir; BIOS Güncelleme Nasıl Yapılır?
Bilgisayar, mobil cihazlar ve oyun konsolları ile hayatımızda çok önemli bir yer kaplayan oyun piyasası son derece hızlı büyüyen bir pazardır. Oyun piyasası ekonomisinin bu denli hareketlenmesinin en önemli sebebi hiç şüphesiz internet sayesinde oluşturulan online dünyanın oyunlarla birleşmesidir.
Oyun piyasasının ilk zamanlarında oyun konsolları hayatımıza girdi. Küçük ve işlevselliği düşük olan oyun konsolları teknolojideki gelişmelerle birlikte daha kaliteli bir hal aldı ve atariler hayatımızda boy göstermeye başladı. Televizyona bağlanan atariler işlevselliği ile o dönemde göz dolduruyordu. Zaman içerisinde oyunlar işletim sistemleri atariden ve diğer oyun konsollarından çok daha hızlı ve kaliteli olan bilgisayarlara taşındı.
Bilgisayar oyunları başlangıçta çoğunlukla Single Player olarak piyasaya sürülürdü. İlerleyen zamanlarda Multiplayer oyun formatı oyuncuların beğenisine sunuldu. Böylece bilgisayarlar arasında kurulan yerel ağ sayesinde birden fazla kişinin aynı oyun platformunda yer alması mümkün hale geldi. Sanal dünyada adımların çok hızlı atıldığı bu süreç oyunseverler açısından oldukça heyecan vericiydi.
İnternet alt yapısı gelişince yerel ağın yerini internet ağı aldı. Local ağ üzerinden sınırlı sayıda bilgisayarın bağlanarak oluşturduğu sanal oyun dünyaları internet altyapısının gelişmesiyle dünya üzerindeki sayısız bilgisayar üzerinden tek bir sanal dünyada buluşmaya imkan verir hale geldi. Bu aşamada milyonlarca oyuncunun tek bir sanal dünyada buluşmasını sağlayan RPG yani gerçek zamanlı rol yapma oyunları ön plana çıktı.
MMORPG yani Massively Multiplayer Online Role-Playing tanımlamasının kısaltması “devasa çok oyunculu rol yapma oyunu” anlamına gelir. Birden fazla kişinin internete bağlanıp bilgisayardan ya da oyun konsolundan oynadığı çok oyunculu çevrim içi rol yapma oyunu olan MMORPG’de oyun sırasında birden farklı karakter yönetilebilir.
MMORPG’de oyuncular tamamen hayal ürünü bir karakter seçebilecekleri gibi kendi karakterlerini yaratmayı da tercih edebilirler. MMORPG oyun türünde en önemli hedef oyuncunun seçtiği karakteri geliştirmesidir. Oyuncular tek ya da takım halinde mücadele ederek oyundaki görevleri ya da savaşları tamamlar ve deneyim puanı kazanırlar. Puan kazandıkça karakterin deneyim seviyesi yükselir ve daha güçlü bir karaktere sahip olunur.
İçindekiler
En Çok Oynanan MMORPG Oyunlar Arasında Black Desert Online Zirvede
Ülkemizde en çok oynanan MMORPG oyun Black Desert Online, Koreli video oyunu geliştiricisi Pearl Abyss tarafından geliştirilmiştir. 2015 yılında Microsoft Windows için yayınlanmış olup sanal alan odaklı fantastik bir oyundur. Üçüncü şahıs nişancı oyunlarındakine benzer bir şekilde elle nişan alma ve serbest hareket gerektiren aksiyon temelli bir savaşın bulunduğu oyun barınma, çiftçilik, balıkçılık ve ticarete ek olarak oyuncu kuşatma olaylarına ve kale savaşlarına da yer verir. Sandbox türündeki oyunun bünyesinde 8 adet sınıf bulunur. Black Desert Online çok hızlı ve aksiyonlu bir dövüş yapısına sahiptir. Oldukça ayrıntılı bir oyun olarak tasarlanan Black Desert Online’de geniş bir açık dünya haritası vardır. Diğer oyunların dışında iklim unsuru bulunan oyunda oyuncular değişen iklim koşullarına ayak uydurmalıdırlar. Dövüş dinamiklerinin etkileyiciliği ile dikkat çeken oyun vuruş hissiyatını oyuncuya en iyi şekilde hissettirir.
World of Warcraft: Shadowlands
California merkezli bilgisayar oyunları üreten bir şirket olan Blizzard Entertainment 1994 yılında piyasaya sürdüğü Warcraft ile ünlenmiştir. Warcraft serisinin 10.yılında ise World of Warcraft’ı oyunseverlerin beğenisine sundu. Sekizinci genişleme paketi olan World of Warcraft: Shadowlands 2020 yılının Kasım ayında piyasaya sürüldü. World of Warcraft: Shadowlands oyuncuları daha önceden haberleri olmayan ve Shadowlands adı verilen bir yere götürür. Ölen ruhların yaşadıkları hayata göre değerlendirildiği ve en uygun ölüm sonrası tecrübenin kendilerine sunulduğu bu mekan oyunun temelinde yer alır. Hikayenin giriş kısmının oldukça sürükleyici başlaması oyuncuların sonrasını da merak etmesini sağlar. Yer yer sinematiklerle desteklenen hikayesi ile World of Warcraft: Shadowlands oyunculara üst düzeyde tatmin sunan bir oyun olarak ön plana çıkar.
Metin2
Güney Koreli video oyunları geliştiricisi Webzen tarafından 2005 yılında Kore ve Çin’de yayınlanan Metin2 2007 yılında betadan çıkmış ve 17 farklı dilde yayına geçmiştir. Dünya genelinde 150 milyondan fazla kullanıcısı olan bu oyunun konusu geçmişte yaşayan 3 imparatorluktur. Kırmızı, mavi ya da sarı bayraklardan birini tercih eden oyuncular karakterlerini oluşturduktan sonra oyuna giriş yaparlar. Krallıklarını seçtikten sonra oyunun savaşçı, ninja, sura, şaman ve lycan gibi 5 ana karakterden birini alırlar. Oyunda yer alan canavarların kesilmesi karakterlere level atlatır. Böylece karakter güçlenir. Karakterin ve oyun içi itemlerin güçlendirilmesi için belirli görevler yerine getirilerek xp ve para kazanılması da etkili bir yöntemdir. Seviye atlayıp 40seviyeye gelindiğinde oyuncular arkadaşlarıyla birlikte lonca denilen toplulukları kurabilirler.
Knight Online
Mgame Corporation ve Noah System tarafından 2002 yılında geliştirilen oyun tek başına da arkadaşlarla da oynanabilir. Oyuncular oyunu oynayabilmek için 19 farklı serverdan birini tercih etmelidirler. Oyuna giriş sırasında Org ya da Human ırklarından biri seçilir. Level sisteminin bulunduğu oyunda canavarlar kesilip xp kazanılır ve kazanılan xp’ler level atlanılmasını sağlar. Oyunda asas, mage, Warrior ve Priest olmak üzere farklı özelliklere sahip 4 ayrı karakter vardır.
Silkroad Online
Avrupa’da ve Doğ Asya’da 250 milyondan fazla oyuncusu olan Silkroad Online eski Asya ve Avrupa arasındaki ekonomik, kültürel ve ticari konular üzerine tasarlanmıştır. Çin’i ve Avrupa’yı içeren geniş ve detaylı bir haritası olan oyunda tüccarlar, hırsızlar ve avcılar olmak üzere 3 farklı meslek grubu vardır. Ticari bir strateji oyunu olan Silkroad Online’da oyuncular seviyelerini yükselttikçe altın kazanırlar. Karakterler seviye atladıkça becerilerine yenileri eklenir. Kazandıkları altınlarda kıyafet, silah, yüzük, küpe gibi eşyalar satın alabilirler. Oyunda Çinli ve Avrupalı olmak üzere iki ırk vardır. Oyuncu karakterini yaratırken seçtiği ırkı daha sonra değiştiremez.
Blade and Soul
NCSoft firmasının Unreal Engine 3 grafik motoruyla geliştirdiği Blade and Soul aksiyonseverlerin gözdesi olan oyunlardan biridir. Dövüş sahneleri ve karakterlerin Uzak Doğu dövüş sanatındaki geliştirilebilir yetenekleriyle ön plandadır. Oyuncular oynamaya başlamak için ilk olarak sunucu seçimi yapar ve karakterlerini yaratırlar. Oyunda 4 ırk ve her ırkın kendine özgü sınıf seçimleri vardır. Oyunculara efsane, entrika ve sonsuz aksiyonla dolu yemyeşil bir evren sunar.
Cabal Online
2005 yılında piyasaya sürülen 3 boyutlu MMORPG oyunu Cabal Online, post apokaliptik ve tekno punik konularını işler. İyi tasarlanmış savaş/skill sistemleri ve savaş hareketleri ile dikkat çeker. Ayrıca gerçek dünyaya çok yakın benzerliklere sahip yüksek seviyeli animasyonlar barındırır. Oyuncular bilmeceleri, tuzakları, oyunları ve güçlü boss’ları alt ederek oyunun keyfini çıkarırlar.
The Elder Scrolls Online
2014 yılında oyuncularla buluşan The Elder Scrolls Online Skyrim’den bin yıl kadar öncesini anlatan ve iki megaserver üzerinde oynanabilen bir oyundur. Oyuncular her server’da sekiz karakter yaratabilir ve karakter sayısını 18’e kadar çıkarabilirler. Birbirinden farklı modları olan oyun içerik yönünden çok zengindir. Ayrıca hikaye açısından da rekabet etmesi zor bir seviyede olduğu kabul edilir. Her güncelleme ile eklenen yeni hikayeler oyunun tarihindeki boş alanları daha etkili bir hale getirmektedir.