Şubat ayı itibarıyla, Türkiye’deki milyonlarca hane için elektrik faturası ödemelerinde önemli bir değişiklik yapılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, yüksek elektrik tüketimi yapan abonelere yönelik yeni bir düzenleme devreye girecek. Bu düzenleme, özellikle aylık tüketim miktarı 417 kilowatt-saatin üzerinde olan kullanıcıları etkileyecek. Yeni elektrik faturası sistemi nasıl olacak?
İçindekiler
Elektrik faturası sistemi değişiyor! 1050 TL üzeri 2000TL ödeyecek
Yeni düzenlemenin elektrik faturası üzerindeki etkisi büyük olacak. Bakanın açıklamasın göre aylık 417 kilowatt-saatin üzerinde tüketim yapan aboneler, yani 1.050 TL’yi aşan fatura sahipleri gerçek piyasa fiyatı ile elektrik faturalarını ödeyecekler. Bu sınırı aşan tüketiciler için enerji bedelleri, sübvansiyonlardan faydalanmak yerine gerçek piyasa fiyatlarına dayalı olarak belirlenecek.
Böylece, bazı tüketicilerin elektrik faturalarındaki artış oranı %96-97’ye kadar çıkabilecek. Yani, 1.000 TL’lik bir elektrik faturası, 2.000 TL‘ye kadar yükselebilir. Özellikle yüksek tüketim yapan büyük evlerde, elektrikli araç kullanan veya fazla enerji tüketen kullanıcılar için bu değişiklik çok daha belirgin hale gelecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamalarına göre, yaklaşık 40 milyon mesken abonesinin bulunduğu Türkiye’de, düzenleme 1,2 milyon aboneyi doğrudan etkileyecek.
İlginizi çekebilir: MGK Bildirisi ile Yapay Zeka Tehdit Unsuru Kabul Edildi!
Bu 1,2 milyon kişinin büyük kısmı, yüksek elektrik tüketimi yapan, büyük evlerde yaşayan ve modern enerji kullanım alışkanlıkları olan bireylerden oluşuyor. Yeni düzenleme, bu grup için önemli bir ekonomik yük oluşturabilir.
Şubat ayıyla birlikte, elektrik faturalarını artık gerçek maliyetler üzerinden ödeyecek olan aboneler, elektrik tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmek zorunda kalacak.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmında fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!