Cep telefonu satın alırken yoldan geçen herhangi biri “kamerası güçlü olsun, ekranı büyük olsun, müziği iyi olsun” diyebilir. Fakat profesyoneller akıllı telefon alırken hangi özelliklere, ya da hangi sayılara bakar biliyor musunuz?
Artık cep telefonu diye bahsettiğimizde, aslında söylemek istediğimiz şeyin akıllı telefon olduğunu biliyorsunuz. Akıllı telefonlar hepimizin hayatının içerisinde. Hatta öyle ki yemek yediğimiz restorandaki garson arkadaşımız gelip de elinde üst düzey cep telefonunu göstererek “Yahu abi, ben bu cihazı nasıl eski arayüze döndürebilirim?” diye üst düzey sorular sorabiliyor.
Genelde insanlar akıllı telefon alacaklarında görünüşüne, ekranın büyüklüğüne ya da kamerasına bakarak seçimlerini yapıyorlar. Tabii diğer bir seçim kriteri de kulaktan dolma bilgiler. Eğer bir akıllı telefonun performansını gerçek anlamda öğrenmek istiyorsanız, tıpkı masaüstü bilgisayarlarda da olduğu gibi benchmark yani performans testi yazılımlarını kullanmanız gerekiyor. Bu yazılımlar sonuç olarak genelde puan veriyorlar. Bu puanı da internet üzerinden diğer rakiplerin puanlarıyla karşılaştırdığınızda telefonunuzun performans olarak nerede olduğunu görebiliyorsunuz.
İyi denen telefonlar ne kadar iyi?
Hem masaüstü sistemleri hem de mobil cihazlar için piyasada seçebileceğiniz aslında çok fazla benchmark alternatifi yok. Örneğin masaüstü sistemleri test ederken değişmez olarak Futuremark’ın test yazılımlarını kullanıyoruz. PCMark, 3DMark gibi yazılımların “muadilleri” ne yazık ki mobilde bulunmuyor. Her ne kadar Futuremark her yıl “Geldi, geliyor” dese de daha ortaya sorunsuz ve farklı platformlarda çalışan bir test yazılımı çıkartamadı. Bu yüzden bizler de kendi çözümlerimizi ürettik ve piyasada bulunan daha amatör test yazılımlarından bir buket oluşturduk.
Yazının devamında seçtiğimiz mobil benchmark yazılımlarında piyasadaki popüler telefonların aldıkları puanları da bulacak ve karşılaştırmalarınızı buna göre yapabileceksiniz.
AnTuTu Benchmark
Pek çok internet haber sitesinde, piyasaya çıkmamış bir akıllı telefonun sızıntı haberini görürseniz, bu genelde sızdırılmış bir AnTuTu sonucu ya da internete karşılaştırma amacıyla geliştiriciler tarafından yüklenmiş bir sonuçtur. Görünürde şu an AnTuTu en popüler mobil benchmark yazılımı, ayrıca en ayrıntılı ve açıklamalı sonuç veren test yazılımı.
Sonuçları arasında RAM hızı, işlemcinin matematik işlemlerindeki hızı, kayan noktalı sayılı matematik işlemlerdeki hızı, grafik çipinin 2D grafik performansı, 3D grafik performansı, sistem işlem hızı, depolama alanına yazma ve okuma hızı ayrı ayrı puanlanıyor. Daha sonra bu puanlar da oranlanarak ortaya AnTuTu puanı çıkıyor.
AnTuTu sonuç olarak piyasadaki akıllı telefonlarda bizim gördüklerimiz arasında 1500 ile 15000 puan arası bir sonuç veriyor. Bu puanları da yorumlamak gerekirse, 1500 – 4000 arası alt seviye akıllı telefonlar, 4000 – 7000 arası orta seviye akıllı telefonlar, 7000 – 10000 arası üst düzey telefonlar ve 10000 üzeri ise performans canavarı telefonlar olarak tanımlanabilir.
Linpack for Android
Linpack, aslında görünürde diğer benchmark yazılımlarından daha “düz” sonuçlar veriyor. Fakat bu sonuçlarının biraz yorumlanması gerekiyor. Görsel olarak sadece “Bekleyin, test ediyorum” dedikten sonra ilk bakışta anlamsız sayılar öbeği gözüküyor ekranda.
Linpack, AnTuTu’da kısmen bulunan kayan noktalı sayı testini daha ayrıntılı yaparak işlemcinin hızını ve gücünü ölçüyor. Pivot elemanlı Gauss eleminasyon yöntemi kullanarak lineer Ax=b sisteminde 2/3*N^3 + 2*N^2 işleminin sonucunu, saniyede oluşturulan milyon kayan noktalı sayı biçiminde veriyor. Özet geçiyorum: ne kadar hızlı matematik işlem yaptığını gösteriyor.
Sonuç olarak Linpack’te MFLOPS (saniyede yapılan milyon adet kayan noktalı sayılı işlem) biriminden sonuç alıyorsunuz. Testi aynı anda tek işlem biçiminde ya da multi-thread olarak çalıştırabiliyorsunuz. Çok çekirdekli işlemcili telefonlarda, özellikle multi-thread sonuçların yüksek olduğunu göreceksiniz. Sonuç rakamlarını yorumlamak gerekirse, single-thread’de 40 altı kötü, 40 üstü iyi diyebiliriz. Multi-thread’de ise 60 altı kötü, 60 üstü iyi, 100 üstü performans canavarı denebilir.
NenaMark
Yazının başında da dediğimiz gibi, hala PC’lerimizde kullandığımız Futuremark benchmark yazılımları ayarında uygulamalarımız yok. Fakat örnek olarak 3D Mark’ın yaptığına benzer bir işi Android’li cihazlar için Nenamark yapıyor. Open GL ES 2.0 ile akıllı telefonların grafik çiplerinin sınırlarını zorlayan Nenamark, şimdilik iki sürüme sahip.
Nenamark 1, daha çok orta ve düşük seviye akıllı telefonlar için tasalanmış. Daha basit grafiksel işlemler gerektirdiği için üst düzey telefonlar Nenamark 1’de 60 FPS’ye çıkıyor ve burada da telefonun sınırlamasına takılıyorlar. Nenamark 2 ise daha kompleks işlemler gerçekleştiriyor ve daha iyi görünüyor. Bu yüzden orta ve üst düzey telefonlar için de Nenamark 2 kullanmak daha mantıklı.
Uygulama, telefonlara gerçek zamanlı bir grafik zorlaması uyguluyor. Gerçek zamanlı olarak siz de bu işlemi izleyebildiğiniz için canlı canlı telefonunuzun grafik performansını görebiliyorsunuz. Kısaca mobil bir 3D Mark klonu olduğunu söyleyebiliriz.
Nenamark 1’de artık orta üst seviye bir Android’li cihaz 60 FPS’lik üst limite dayanabiliyor. Nenamark 2’de ise daha zorlanıyor cihazlar. Bu yüzden 30 FPS üzerine iyi diyebiliriz. Tabii grafik testlerinin ekran çözünürlüğüne bağlı olduğunu da unutmayın. 800 x 480 piksel çözünürlüklü bir cihaz, daha zayıf olmasına rağmen 1920 x 1080 piksellik bir cihazdan daha iyi sonuç verebilir.
Quadrant Standart Edition
Quadrant da AnTuTu gibi genel bir performans testi. Yazılım ile cihazınızın işlemci gücünü, yazma ve okuma hızlarını ve 3D grafik performansını ölçebilirsiniz. AnTuTu kadar ayrıntılı olmayan ve grafik testi de artık eskiyen bu uygulama aslında Quadrant’ın ücretsiz oygulaması. Ücret ödeyerek daha yüksek performanslı cihazları da test edebileceğiniz profesyonel sürümleri satın alabilirsiniz.
Quadrant Standart Edition’da 1800 üzeri bir puan alırsa cihazınız iyi denebilir. 5000 puan üzeri alan cihazlara ise performans canavarı diyebiliriz.
Android – iOS arası karşılaştırma: GL Benchmark 2.5
Performans testi yapıldığında insanların en çok merak ettiği sonuçlardan bir tanesi de aslında iPhone. Piyasaya yeni çıkan cihazların son iPhone karşısındaki performansını merak eden kullanıcılar internet üzerinde çok fazla kaynak bulamıyorlar. Bunun sebebi de aslında çok fazla cross-platform dediğimiz, hem Android hem de iOS üzerinde çalışan test yazılımının olmaması. Bu az sayıdaki uygulamadan bir tanesi ve grafik anlamda en iyisi de GL Benchmark.
AnTuTu, Quadrant ya da Nenamark 1’in grafikleri, geçen yılın akıllı telefonlarını test etmek niyetiyle hazırlanmış. Nenamark 2 biraz daha kurtarıyor aslında, fakat yine de üst düzey akıllı telefonları test etmeye yetmiyor. GL Benchmark 2.5 ise üst düzey telefonları bile şimdilik ağlatabilen bir performans testi. GL Benchmark’ın en güzel yanı ise hem iPhone hem de Android’de çalışması.
GL Benchmark 2.5’in ünlü bölümü Egypt’te Samsung Galaxy SIII gibi üst düzey modellerin bile ağladığı söyleniyor. O yüzden internet üzerinden her farklı bölümün, farklı detay seviyelerinde ve çözünürlüklerinde puanlarına bakılmasında fayda var.