Herkes ücretsiz yazılımlara bayılır. Bu ister faydalı bir tarayıcı olsun veya heyecan verici bir oyun olsun, ücret ödemeye gerek duymadan istediğiniz bir şeyi indirmek hoş bir deneyimdir. Ne yazık ki, özgürlük bazen ağır bedellerle gelir.
Bilgisayarınıza ve kişisel bilgilerinize zararlı verebilecek ücretsiz indirme sayısı oldukça endişe verici bir oranda artıyor. Bilgisayar korsanları, ücretsiz yazılımları indiren kişilerin son derece kolay bir hedef olduğunun farkında vardılar.
Web tarayıcıları kesinlikle bir istisna sayılmaz. Hangi tarayıcıyı, nereden indirdiğiniz konusunda çok ama çok dikkatli olmalısınız.
İçindekiler
Kötü Tarayıcı Nedir?
Kötü bir tarayıcı ifadesi pek çok şeyi kapsayabilir. Yine de kısaca özetleyelim: Kötü tarayıcı; zararlı, istenmeyen bileşenler veya eklentiler içeren bir web tarayıcı modelidir. Çoğu dağıtımcı, araç çubuğu veya başka bir yazılım parçası ile paketlenmiş kendi tarayıcı indirmelerini sunar. Özellikle Mozilla Firefox gibi açık kaynak seçeneklerinde bu durum söz konusudur. Amatör ve profesyonel geliştiricilerin de tarayıcının yeteneklerini geliştirmek için kendi eklentilerini oluşturmaları önerilir. Tarayıcınızın gücünü daha önce hiç düşünmediğiniz bir seviyeye çıkaran üçüncü taraf yaratıcılığı ile bu müthiş bir nimettir. Ancak müthiş bir nimet, müthiş bir lanet anlamına da gelebilir.
Reklam yazılımları gibi küçük rahatsızlıklardan, güvenliğinizi ciddi olarak tehlikeye atabilecek virüslere kadar, istenmeyen ögeler bir tarayıcı paketi içerisinde kolayca maske altına bürünür.
Firefox’un Campus Edition gibi bu paketler, yükleme işlemine kullanışlı bir eklenti ekleyerek üst düzey güvenlik ve kolaylık sağlar.
Mozilla ve Microsoft’a özen gösterin!
Mozilla gerçekten çok kaliteli şeyler başarıyor. Öte yandan, Firefox indirmelerini sunan ve “kibarca” söylemek gerekirse saygın olmayan birçok üçüncü taraf siteleri var. Bu indirmeler; reklam yazılımları, kötü niyetli uygulamalar, virüs ve diğer ögeleri içerebilir. Bir diğer örnek ise modası geçmiş Internet Explorer’ın eski sürümleridir.
Doğru siteye gidin
Çoğu zaman, bir paketin parçası olarak sunulan eklentiler ayrı dosyalar sıfatında hayat bulur. Bu durumlarda, eklentinin gerçekten güvenilir bir kaynak tarafından önerildiği konusunda aşırı dikkatli olmanızı öneririz. Tarayıcının kendisini resmi sitesinden indirin ve arzu ettiğiniz eklentileri ayrı ayrı yükleyin. Paranoyak olmanız, takip edilmediğiniz anlamına gelmez.
Firefox, IE, Safari’nin yarıştıkları başka durumlar da söz konusu. Bunlar genellikle var olan motorların üzerine kurulmuş, benzersiz özellikler dizisi içeren tam teşekküllü uygulamalardır. Dikkat etmeniz gereken şeyse onları doğru siteden indirmektir. Zira binlerce sahte download sitesi mevcut.
Bedava tekliflere dikkat edin
Bu tür “bedava” tekliflerde çok dikkatli olmalısınız. Bunların bazıları, alışkın olduğunuz uygulamalara benzemekte ve esas olarak orijinal bileşenleri ile övünür. Avant Tarayıcı gibi bazı tarayıcılar, yıllar içinde sağlam bir üne kavuşmuş ve keyifli ve üretken bir kullanıcı deneyimi sunar.. NetBrowserPro’a benzeyen diğerleri ise, keylogger ve paket kötü yazılımlara maruz kalmış yazılım konumundalar.
En korkunç bölüm ise, bu tarayıcıların birçoğunun çatlaklara sahip olduklarının farkında olmaması; böylece kullanıcı uyaramamaları… Gerekli araştırmaları yapın: Araştırma yapmanız, sizi uzun vadede “muazzam” bir baş ağrısından kurtarabilir.