Hardware Plus - HWP
  • İnceleme
  • Haber
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
  • Pil Testi
  • Sizin Görüşünüz
No Result
View All Result
Redmi Note 11 Advertisement
Hardware Plus - HWP
No Result
View All Result

Ana SayfaHaberAsus Z87 Sabertooth

Asus Z87 Sabertooth

Yazı: Volkan Akduman
19 Kasım 2013
Kategori: Haber, İnceleme
Okuma süresi: 2 dakika

Ağır zırhlı Z87 anakart

Asus’un Z87 Sabertooth anakartı, Haswell işlemcilere yüksek performans sunabilmek için zırh gibi görünen kapalı soğutma sistemine sahip.

Haswell işlemcilerin piyasaya çıkmasıyla beraber anakart sezonu da yeniden açılmış oldu. 1150 pinli anakartlara ihtiyaç duyan yeni nesil Intel’lere, elbette ki pek çok firma anakart hazırlıyor. “Anakart” denince akla ilk gelen isimlerden olan Asus, Z87 Sabertooth modeliyle test merkezimizin konuğu oluyor.

Her yanı kapalı

Bir zamanlar ekran kartları üzerinde küçücük bir soğutucu olur, geri kalanı da açıkta dururdu. Gün geçtikçe bu ürünlerin performansları arttı ve soğutmayı dengelemek için devasa soğutuculara ihtiyaç duyulmaya başlandı. Henüz böyle bir geçişe ihtiyaç duyulmamış olsa da Asus, kapalı sistem soğutuculu anakartların öncülüğünü yapıyor. Z87 Sabertooth’un üzeri -işlemci slotu ve giriş – çıkışlar hariç- tamamen kapalı. Hava kanalları oluşturan soğutucuya kutudan çıkan iki adet fanı takabiliyoruz. Bu fanlar, hava kanalları içerisinde akışı sağlayarak anakart bileşenlerinin soğumasını sağlıyor. Bu da daha iyi bir hız aşırma potansiyeli sağlıyor. Açıkçası bu fanların neden takılı bir halde gelmediğini merak ediyorum. Zira arka panele bakan fanın takılması çok da kolay görünmüyor.

Soğutma sisteminin güzelliği bir  yana, Asus tüm “delikler” için bir kapak hazırlamış. PCIe slotlarından USB çıkışlarına, 3.5 mm ses bağlantılarından eSata’ya tüm toz tutma ihtimali bulunan bölgeler kapağıyla beraber geliyor.

Bol miktarda slot ve bağlantı noktası

Asus Z87 Sabertooth, 4 tane bellek slotuyla karşımıza çıkıyor. 3 tane PCIe X16 slotunun biri 2.0, diğer ikisi ise 3.0 sürümünde. Kart üzerinde 3 tane de PCIe X1 slotu yer almakta. Düz PCI slotuna ise Sabertooth’ta yer verilmemiş. 8 tane SATA3 bağlantısına sahip olan Z87 Sabertooth, RAID kurulumlarına destek verdiği gibi Crossfire ve SLI çoklu ekran kartı kurulumlarını da destekliyor.

UEFI arayüzü, yeni nesil anakartların çoğunda olduğu gibi klavye ve fare ile çok daha görsel ve rahat kuıllanılabilen bir BIOS tecrübesi yaşatıyor. Pek çok ayarı, profiller haline dönüştürerek UEFI’da saklayabiliyoruz. Asus’un arayüzünün en çok hoşuma giden yönü, UEFI’da çıkarken yaptığımız tüm değişiklikleri listelemesi ve bunun için onay istemesi oldu. Zira çıkışta son defa gözden geçirmek, bir hata sonrasında BIOS’u sıfırlamak gibi bir ihtimali ortadan kaldırabilir.

Sonuç olarak: Haswell’in gücünden sonuna kadar faydalanmak ve anakartın hiçbir şeye engel olmamasını isteyenler için başaılır, serin bir anakart olmuş.

Neden alınır?

• Arka tarafındaki sağlamlaştırıcı metal

•  Kapalı soğutma sistemi

•  Başarılı UEFI arayüzü

Bunlar da ilginizi çekebilir
PaylaşTweetleGönder
Volkan Akduman

Volkan Akduman

Sorry, your browser doesn't support embedded videos.

HWP Podcast

Teknoloji gündemini HWP’den dinleyin!
Podcast’imize abone olun.

Apple PodcastsSpotifyGoogle PodcastsKarnaval
Hardware Plus - HWP

Copyright © 2022, EMY Medya

  • Hakkımızda
  • İletişim

HWP.com.tr hosting hizmeti LimonHost logosu tarafından verilmektedir.

Bizi takip edin

No Result
View All Result
  • İnceleme
  • Haber
    • İnternet
    • Oyun
    • Otomotiv
  • Pil Testi
  • Sizin Görüşünüz

Copyright © 2022, EMY Medya