İçindekiler
Bu rehberimizde fiyat / performans oranlarıyla öne çıkan AMD tabanlı ekran kartlarını listeliyoruz.
Sistem toplayan insanların büyük bir çoğunluğu bu sistemle güncel oyunları oynama amacını taşıyor. Tabii ki işin içine oyun girdiği zaman sistemi toplarken en çok dikkat etmeniz gereken bileşenlerin başında da ekran kartı geliyor. Ne kadar iyi bir işlemciye sahip olursanız olun, eğer oyun performansı istiyorsanız güçlü bir ekran kartınız olmak zorunda. Özellikle GTA V, Witcher 3 ve Batman: Arkham Knight gibi oyunların PC’ye çıktığı şu zamanda oyunu en üst grafik seviyesinde oynatabilmek için mutlaka güçlü bir ekran kartına ihtiyacınız olacak. Her ne kadar ilerleyen kısa zamanda Gbu oyunlara göre daha güçlü ekran kartları çıkacak olsa da listemizdeki ürünler fiyat performans açısından sizlerin cebini fazla zorlamayacaklar. Üstelik bu kartlar da yeni oyunu üst seviyelerde sunulan görsel muhteşemlikle oynatma imkânı yaşatacak. Biz de öne çıkan AMD tabanlı ekran kartlarını listeleyelim istedik.
Listeye ekran kartlarının genel özelliklerinin yanı sıra hangi oyunda ortalama kaç FPS alabileceğiniz gibi faydalı bilgiler de ekledik. Sistem toplarken işlemciyle birlikte sistemin en pahalı parçalarından biri olan ekran kartları, günümüz şartlarında doların da yükselmesiyle beraber iyice cep yakmaya başladı. Her zaman NVIDIA’ya göre daha uygun fiyatlarla karşımıza çıkan AMD tabanlı ekran kartları, güncel oyunları oynatabilme gücüne sahipken bunu daha uygun fiyatla sunuyor olması açısından da büyük önem taşıyor.
SAPPHIRE R7 260X
Listemizin fiyat olarak en uygun seçeneklerinden biri olan Sapphire R7 260X, bu denli uygun fiyatlı bir ekran kartıyla bile oyun oynayabileceğinizi kanıtlayan bir ürün. Üzerinde Sapphire’ın tek fanlı soğutma çözümünün yer aldığı R7 260X her ne kadar giriş seviyesi bir ekran kartı olsa da tasarımı ve fanıyla oyuncular için tasarlandığını belli ediyor. Referans R7 260X’e göre biraz daha açık yapılı bir tasarıma sahip cihazın yan taraflarından ısı borularını görebilmek mümkün. Bağlantı seçenekleri noktasında ise iki adet DVI, tam boyutlu bir HDMI ve DisplayPort’unu görüyoruz. Sentetik Benchmark testlerinde NVIDIA GTX 650Ti modelinin biraz üstünde skorlar alan Sapphire R7 260X’in oyun performansı ise kabul edilebilir bir düzeyde. Her ne kadar GTA 5 gibi çok yeni oyunlar için biraz yetersiz bir kart olsa da, Bioshock Infinite’de ortalama 37 FPS Crysis 2’de ise ortalama 38 FPS performansını gösteriyor olması oldukça önemli. Ayrıca bu değerleri 1080 Full HD çözünürlükte ve görüntü ayarları üst seviyedeyken aldığımızı da belirtelim.
Fiyat: 380 TL
MSI R9 270X GAMING
Orta segmentin yıldız ekran kartlarından biri olan R9 270X, MSI imzasıyla gelince referans tasarıma oranla iyileştirmelere sahip. 28nm sürecinde üretilen Pitcaim işlemcisine sahip referans R9 270X, MSI’ın modelinde hem şirketin ünlü TwinFrozr soğutma sistemine sahip hem de referans tasarıma göre GPU frekansında 70 MHz’lik bir artışla geliyor. Kartın üzerinde iki DVI portuyla beraber bir HDMI ve DisplayPort’u yer alıyor. Tüm bağlantı seçeneklerini aynı anda kullanabiliyorsunuz. Yani aynı anda 3 monitör kullanma desteğine sahipsiniz. MSI R9 270X’in oyun performansı güncel oyunlarda dahi ortalamanın üstünde seyrediyor. 1080p FullHD çözünürlükte Bioshock Infinite oyununda ortalama 75 FPS değerleri görülürken, Battlefield 4’te yüksek ayarlarda ortalama 43 FPS alabiliyorsunuz. Ayrıca 25 desibellik fan sesi ile referans tasarıma oranla MSI R9 270X Gaming’in 6 desibel daha sessiz olduğunu da belirtelim.
Fiyat: 600 TL
ASUS AMD RADEON R7 250X 2GB
AMD’nin R9 290 serisi haricindeki Radeon R7 ve R9 kartları aslında Radeon HD 7770’in yenilenmiş halleri olarak karşımıza çıkıyor. ASUS Radeon R7 250X de bunlardan bir tanesi. Dolayısı ile kartın 1000 Mhz frekansında 640 stream işlemcisi mevcut. 2 GB belleği destekleyen kart GDDR5 Ram özelliği sayesinde 4.5 Ghz hızında 128-bit arayüzü ile çalışıyor. R7 250X’in 2GB’lık versiyonunda arka kısmında iki adet DVI, bir adet HDMI ve bir adet DisplayPort girişleri yer alıyor. Kartın üstündeki soğutma sistemi ise GPU’yu soğutmanın yanında toza karşı daha iyi koruma sağlıyor. Üstün güç bileşenleri sayesinde % 30’luk bir ses azalması da sunuyor bizlere. Kartın benchmark programlarında aldığı değerler Unigine Valley’de 29.5 ve Heaven’da 25.9 değerlerine erişirken oyunlarda da gayet iyi performans sunuyor. Rome II’nin uç nokta değerlerinde 27 FPS’ye ulaşan kart TitanFall oyununda en üst seviyede 30 fps değerini görüyor. Battlefield 4 oyununda ise kart orta seviyede 34 fps değerine ulaşıyor. Bunun yanında ASUS Radeon R7 250X ortalama 72 watt güç tüketimine sahip. Lakin güçlü oyunlarda bu değer 155 watt’a kadar çıkabiliyor.
Fiyat: 350 TL
ASUS RADEON R9 270X DIRECT CU II TOP 2GB
AMD’nin güçlü kartlarından bir tanesi olan ASUS Radeon R9 270X, Direct CU II TOP versiyonunda özellikle soğutma üzerine etkili bir ekran kartı. ASUS’a göre kart referans versiyonuna göre % 20 daha serin ve 3 kat daha sessiz. Kutusundan 700 MHz’e güçlendirilmiş çekirdek saati ile çıkan R9 270X 2GB GDDR5 bellek destekle ve 256-bit arayüzünde çalışıyor. 28nm Pitcam işlemcisine sahip olan karta ek güç aşamaları da uygulanarak kullanıcının daha stabil overclock ve daha üstün verim alabilmesi sağlanmış. Kartın arka kısmında çift DVI, bir adet HDMI ve bir adet DisplayPort girişi yer alıyor. Oyun performansında ASUS Radeon R9 270X Direct CU II TOP 3D Mark 11 benchmark değeri olarak performans kısmında 8603 puan alarak ortalamanın oldukça üstünde bir yere oturdu. Unigine Heaven 4.0’da ise 2560 x 1440 çözünürlükte 25.6 fps ortalama değerini gördü. Oyun tecrübesinde Metro Last Light’ta 1680 x 1050 çözünürlükte 47.68 fps değerine ulaşan kart daha üst seviyede de 42 fps değerinde seyretti. Bioshock Infinite oyununda ise orta ayarlarda 84 fps’ye kadar çıkarken en üst ayarlarda 32 fps’nin altına düşmedi.
Fiyat: 664 TL
POWERCOLOR R9 285
Rehberimizin en pahalı kartı olan AMD Radeon R9 PowerColor TurboDuo 285 modeli, fiyatını sonuna kadar hak eden kartlardan biri. 2560 x 1440 piksel çözünürlüğünde yüksek performans sunan PowerColor R9 285, 1080p çözünürlükte oyunlarda 60 FPS performansını gösteriyor. 1440p kalitede ise 30 FPS civarında bir performans alıyorsunuz. PowerColor R9 280’e göre daha az güç daha yüksek performans sağlayan kartın Freesync desteği bulunuyor. DirectX 12 destekli kart, aynı zamanda Mantle desteği sağlıyor. 4K videoların keyfini çıkarabileceğiniz kart, oyun oynamak için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Son dönemin süper grafiklere sahip oyunlarını çalıştırabilecek olan kartın güç tüketimi 190 Watt. 5500 MHz bellek hızı olan kartın 2 GB RAM kapasitesi bulunuyor. DVI portu VGA üzerinden analog sinyali de destekleyen PowerColor R9 285’e üç monitör takılabiliyor. Battlefield 4’ü ortalama 50 FPS hızında çalıştırabilen ekran kartı oyuncuların tercih edebileceği fazlasıyla güçlü bir ekran kartı.
Fiyat: 675 TL
POWERCOLOR R7 265
PowerColor Turbo Duo R7 265 giriş seviyesinde sayılan ekran kartlarından biri. Efsanevi bir performans vermese de fiyat performans olarak oldukça iyi diyebileceğimiz bir kart. Radeon
R9 270 ve GeForce GTX 660 arasında bir performans sunan ürün 2 GB RAM kapasitesine ve 5600 MHz bellek hızına sahip. AMD’nin bu kartının oyunlarda sizi pek yormayacağını söyleyebiliriz. DDR3 belek tipine sahip olan kartta 256 Bitlik bir bellek arayüzü var. İki fanı olan cihaz soğutma konusunda sıkıntı yaşatmıyor. PCI Express 3.0 VGA girişinin olduğu kartta, bir DVI ve bir HDMI çıkışı bulunuyor. Powercolor TurboDuo R7 265, 930 Mhz çekirdek hızına sahip. Oyun oynamak için iyi diyebileceğimiz ekran kartı Direct X 11.2 versiyonunu destekliyor. CrossFire destekleyen ekran kartı ile ekran kartınızı çiftleyip bambaşka seviyelerde bir performans da alabilirsiniz.
Fiyat: 479 TL