ABD’deki yetkililer dün açıkladıkları raporda maymun çiçeği vakalarının 1.470‘e ulaştığını bildirdi. Raporda belirtilen vaka sayılarının artan test sayısı, devam eden bulaş riskleri ve mevcut aşı sıkıntısı nedeniyle yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Hükümet yetkilileri salgını ele alış biçimleriyle ilgili artan eleştirilerle karşı karşıya kalıyorlar. Uzmanlar ise virüsü kontrol altına almak için çok geç olabileceğini söylüyorlar.
İlginizi Çekebilir: Yeni Omicron Varyantı Açık Havada Daha Kolay mı Bulaşıyor?
Maymun çiçeği salgınının dünya genelindeki toplam vaka sayılarına bakıldığında yaklaşık 13.000 vakaya ulaşıldığı görülüyor. İspanya’da 2.835, Almanya’da 1.859 ve İngiltere’de 1.856 vaka olduğu belirtiliyor. ABD ise şu anda dördüncü sırada yer alıyor. Ancak potansiyeli nedeniyle, ABD’nin vaka sayısının hızlı bir şekilde artabileceği de belirtiliyor.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü Rochelle Walensky 15 Temmuz Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, “Önümüzdeki haftalarda vakalarda artış bekliyoruz” dedi. Walensky, artışın sebeplerini de açıkladı.
Sebeplerden ilkinin, Mayıs ayında ilk vakaları bildirmeye başlayan eyaletler için ajansın kısa süre önce raporlama sürecini kolaylaştırması. İkincinin, kuluçka süresi ve semptomlar arasında genellikle üç haftalık bir dönem olması. Sonuncunun da Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Labcorp ve Quest Diagnostics gibi yaygın olarak kullanılan bazı ticari laboratuvarları ekleyerek test kapasitesini yakın zamanda artırması olduğunu belirtti. Bu genişleme ile haftalık test kapasitesi 6.000’den 70.000‘e çıktı. Ek olarak, sağlık uzmanlarının test sipariş etmeleri kolaylaştırılarak, sonuçların geri dönüşleri de hızlandırıldı.
Testler daha önce Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne ait olan küçük bir laboratuvar ağıyla sınırlıydı. Bunun sonucu olarak da hastalar bir hafta kadar sonuçları beklemek zorunda kalıyorlardı.
İçindekiler
Salgın Yönetimindeki Engeller
Ülkenin vakaları tespit etme yeteneği gelişse de vakaları tedavi etmek ve yenilerini önlemek hâlâ büyük bir efor sarf etmeyi gerekiyor. Washington Post’ta 15 Temmuz Cuma günü yayınlanan bir habere göre, doktorların hastalık antivirallerine erişmek için saatlerce evrak işleri ile uğraştıklarını ve bu evrak işlerinin her hasta için yapılmasının zorunlu olduğu belirtiliyor. Doktorlar bunun oldukça ‘yıldırıcı bir görev’ olduğunu söylüyorlar.
ABD’nin temas öncesi ve sonrası önleyici tedavi olarak kullanılan Jynneos çiçek/maymun aşısı stoklarının yetersiz olduğu da belirtiliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, bilinen veya şüphelenilen maymun çiçeği hastalarının aşı olmaları gerektiğini belirtiyor. Ancak New York şehri başta olmak üzere pek çok yerde talebin fazla olduğu ve dozların hızla tükendiği belirtiliyor.
Yetkililer aşı talebinin mevcut arzdan daha yüksek olduğunu söylüyor. Bunu da oldukça sinir bozucu olarak tanımlıyorlar.
Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı bugün eyaletlerin sipariş vermesi için ek 131.000 doz daha hazırladığını duyurdu ve bu dozların önümüzdeki hafta başlarında bölgelerine ulaşmaya başlayacağı söylendi. Dağıtılacak olan yeni aşıların halihazırda dağıtılmış olan 156.000 dozun üzerinde olduğu da belirtildi.
Salgına verilen yanıtın gecikmesi ve yavaş ilerlemesiyle birçok uzman, virüsün ABD’de yayılabileceğinden endişe ediyor. ABD’li yetkililer vakaların büyük çoğunluğunun şimdilik belirli gruplar arasında olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar salgın büyüdükçe virüsün ciddi hastalıklara karşı en savunmasız gruplara, yani hamilelere ve çocuklara yayılma olasılığının artacağı konusunda da uyarıyor. ABD’de doğum yapan sekiz kadında da virüse rastlandığı bildirildi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin ülkedeki 1.470 vakanın yalnızca yaklaşık 700‘üne ilişkin demografik verilere sahip olduğu söyleniyor.
Ülkemizdeki ilk maymun çiçeği vakası 30 Haziran’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanmıştı. İlk vakanın açıklandığı tarihten bu yana ise yetkililer tarafından yeni bir vaka bildirilmedi.