6G teknolojisi için heyecan verici bir gelişme: Bilim insanları, yüksek frekanslarda çalışabilen ve ışık tabanlı yeni bir fotonik yarı iletken çip geliştirdi. Nature Communications dergisinde geçen ay yayımlanan bir makaleye göre, bu çip sadece 6G için değil, aynı zamanda gelecekteki 7G teknolojileri için de kullanılabilir.
İçindekiler
6G için çip hazır
Çipin prototipi, geleneksel bir devre kartındaki fotonik bileşenlerin kullanılmasıyla 0,2 x 0,2 inç (5 mm x 5 mm) boyutlarında oluşturuldu. Elektronik ve fotonik yongaların birleştirilmesi, çocukların Lego oyuncakları birleştirir gibi kolayca gerçekleştirildi. Fotonik bileşenlerin kullanımı, RF bant genişliği ve yüksek frekanstaki sinyal doğruluğunu artırarak iletişim çiplerinin performansını geliştirdi.
İlginizi Çekebilir: Realme C67 5G tanıtıldı, Türkiye’e gelirse çok satar
Sidney Üniversitesi rektör yardımcısı ve araştırmacı Ben Eggleton, mikrodalga fotonik filtrelerin iletişim ve radar uygulamalarında önemli bir rol oynadığını belirtti. Fotonik filtreler, farklı frekansları hassas bir şekilde filtreleme esnekliği sunarak elektromanyetik paraziti azaltıp sinyali güçlendiriyor. Bu özellikler, mobil cihazların 6G’nin gerektirdiği daha yüksek frekanslarda çalışabilmesi için önemli.
Global Systems for Mobile Communications Association (GSMA) tarafından belirtilene göre, yeni teknoloji 7GHz ila 15GHz aralığında daha yüksek frekanslarda çalışmalıdır. Fotonik çiplerin kullanımı, bu yüksek frekanslarda çalışan cihazların iletişim kapasitesini artırabilir ve paraziti azaltabilir.
Ancak, yeni teknolojinin piyasaya sürülmesi için en az yedi yıl daha var ve bu teknolojinin o zamana kadar olgunlaşıp hazır olup olmayacağı belirsiz. Yine de, mobil cihazlara yönelik fotonik ışık tabanlı iletişim çipleri, gelecekteki yüksek hızlı kablosuz iletişim için umut vadeden bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Dünya 6G’yi test ederken bakalım merakla beklenen 5G teknolojisi ülkemize ne zaman gelecek?