60 Hz üstü (90 Hz, 120 Hz) ekran tazeleme hızı sunan çoğu cihazda kafamıza takılan; “Eğer ekranı, yüksek tazeleme hızlarında kullanırsam şarjım ne kadar çabuk biter?” şeklinde bir problem var. Bu videoda, kafanızdaki bu soru işaretini yanıtlayacağız.
İlginizi çekebilir: Poco X3 NFC inceleme | Poco bu işi başarmış
İçindekiler
120 Hz ekranlar, standart ekranlara göre ne kadar fazla pil tüketir
Biliyorsunuz 90 Hz ve 120 Hz gibi tazeleme hızlarını artık eskiye göre çok daha fazla görüyoruz. Yüksek tazeleme hızlarının akıcılık anlamında telefon kullanım deneyimimize ciddi bir artısı var. Haliyle insanlar içerik tüketirken, oyun oynarken vesaire bu olanağı kullanmak istiyorlar. Tabi bunun bir de dezavantajı var; o da batarya tüketimi. Cihazlarımızı 90 Hz veya 120 Hz’de kullandığımızda batarya ömrümüzden ne kadar kaybediyoruz gelin bunu cevaplandıralım.
Bu testi yapmak için, 90 Hz tazeleme hızlarına sahip olan realme 7’yi ve realme 6 Pro’yu ve bunlara ek olarak; 120 Hz ekran tazeleme hızı sunabilen Samsung S20 FE’yi ve Poco X3 NFC’yi kullandık. 4 cihazla da aynı koşullarda birçok PCMark testi gerçekleştirdik.
İlk testlerde zorlu ve yoğun kullanım senaryosunu ele alabilmek adına PCMark batarya testini full ekran parlaklığında gerçekleştirdik. 2. Testleri de, aradaki pil süresi farkı teorik olarak hangi düzeye kadar çıkabiliyor bunu anlayabilmek adına; ekran tazeleme hızı hariç batarya tüketimine negatif etki eden bütün parametreleri minimize ederek gerçekleştirdik. Yani ekran parlaklığını en düşük seviyeye getirdik; cihazları uçuş moduna alarak bütün yan fonksiyonları ve uygulamaları kapattık. Bu sayede cihazların verebilecekleri en yüksek ekran süresini almaya çalıştık.
realme 7, yoğun kullanımda 60 Hz ve 90 Hz tazeleme hızlarında ne kadar pil tüketiyor
Gelin 1. testin, yani full ekran parlaklığı ve yoğun kullanım senaryosunda gerçekleştirdiğim testlerin sonuçlarına bir göz atalım. Burada realme 7, ekran tazeleme hızını 90’a çıkarmadan önce; yani 60 Hz’de 8 saat 15 dakika ekran süresi verebilmeyi başardı. Sonrasında cihazın şarjını tekrardan fulleyerek ve ekranı 90 Hz’e alarak testi tekrarladık. Haliyle 90 Hz’lik ekranla bataryaların daha çabuk tükenmesini bekliyoruz. Bu sefer aldığımız sonuç ise; 7 saat 59 dakika oldu. Yani realme 7’de, yoğun kullanımda 16 dakika daha kısa ekran süresi alabildik. Burada 16 dakikanın kısa olduğunu düşünmeyin çünkü bu noktada cihazların bütün fonksiyonları açık ve ekran parlaklıkları da en sonda. Yani bu aradaki farklarla cihazın ekranını kapalı tutacak olsanız saatler süren bir farka tekabül ettiğini söyleyebilirim.

realme 7 – 90 Hz – Full ekran parlaklığı
Peki realme 6 Pro için aynı koşullarda pil tüketimi ne durumda
90 Hz ekran tazeleme hızını destekleyebilen bir başka cihaz da; realme 6 Pro. Peki realme 6 Pro, aynı şartlarda nasıl bir performans gösterdi? Ekran tazeleme hızını 60 Hz olarak ayarlayarak ilk testi başlattık; ve aldığımız ekran süresi 6 saat 53 dakika oldu. Sonrasında cihazın şarjını tekrardan fulleyerek ve ekranı 90 Hz’e alarak testi tekrarladık. Bu sefer aldığımız süre ise; 9 dakika daha kısa, yani 6 saat 44 dakika oldu. realme 7 için yaptığımız uyarıyı burada da yapalım. 9 dakikanın kısa olduğunu düşünmeyin çünkü bu noktada cihazların bütün fonksiyonları açık, ekran parlaklıkları da en sonda. Yani bu aradaki farklarla cihazın ekranını kapalı tutacak olsanız; saatler süren bir bekleme süresi alabilirsiniz.


120 Hz tazeleme hızı, batarya katili mi
Şimdi gelelim muhtemelen daha da çok merak ettiğiniz 120 Hz ekranlara. Haliyle 120 Hz’de farkın daha da açılmasını bekliyoruz çünkü bildiğiniz gibi 120 Hz ekranlar 90 Hz ekranlardan da fazla pil tüketiyor. 120 Hz ekran için yaptığımız deneyde ise konuklarımız; Samsung Galaxy S20 FE ve Poco X3 NFC oldu.
Poco X3 NFC, farklı tazeleme hızlarında ne kadar pil tüketiyor
Önceki testlerle aynı aynı zorlu kullanım koşullarında, ekranlar 60 Hz’e ayarlıyken Poco X3 NFC, 9 saat 51 dakika ekran süresi gösterebildi. Tekrardan şarjı fulleyerek; tazeleme hızını 120 Hz’e ayarlayınca aynı koşullarda aldığımız değer 9 saat 23 dakika oldu. Aradaki fark ise; 28 dakika. Yoğun kullanımda oluşan 28 dakikalık fark ise; gerçekten etkili bir fark. Bataryanız tam şarja ulaşmadan evden çıktıysanız; ekran tazeleme hızınızı 60 Hz’e düşürmek sizin için ciddi bir fark yaratarak; günü kurtarmanızı sağlayabilir.


Samsung Galaxy S20 FE pil tüketimi, 120 Hz tazeleme hızında ciddi manada yükseliyor
Samsung’un bu yıl en çok konuşulan akıllı telefonlarından Galaxy S20 FE, yoğun kullanım senaryosunda 60 Hz ekran tazeleme hızına ayarlıyken 7 saat 51 dakika ekran süresi verebildi. Şarj tekrar doldurulduktan ve ekran hızı 120 Hz’e ayarlandıktan sonra; aynı koşullarda Galaxy S20 FE için de testi tekrarladık. S20 FE için ise yeni sonuç, 34 dakika daha kısa bir ekran süresi; yani 7 saat 17 dakika olarak karşımıza çıktı. Bu noktada mesela o gün evden nispeten daha az şarjla çıktıysanız ve gün içinde pil durumunuz sizin için önemli olacaksa; ekran tazeleme hızınız ve batarya performansınız arasındaki önceliğinizi iyi belirlemeniz gerekiyor.


Peki ekran tazeleme hızının pil tüketimine maksimum etkisi ne kadar olabilir?
Yoğun kullanım senaryosundan bahsettik; peki ekran açıkken aradaki bu fark teorik olarak ne gibi sürelere kadar çıkabiliyor gelin bir de bunu konuşalım. bu noktada, 90 Hz’lik realme 7 ve 120 Hz’lik Poco X3 NFC için cihazların pil performansını etkileyebilecek bütün fonksiyonları kapalıyken ve ekran parlaklığı en düşükteyken 60 Hz’de verdikleri ekran süresini söyleyelim. Sırasıyla realme 7 için 15 saat 46 dakika ve Poco X3 NFC için 30 saat 49 dakika.




Sonrasında, realme 7’yi 90 Hz’e, Poco’yu da 120 Hz’e ayarladık ve realme 7, 14 saat 47 dakika Poco da 30 saat 22 dakika ekran süresi verdi. Açıkçası burada Poco, istikrarlı performansıyla bizi şaşırttı. Yoğun kullanımda da, bu hafif kullanımda da fark yaklaşık yarım saat oldu. 90 Hertzlik realme’deyse 1 saatlik fark oluştu. Yani bu skorları şöyle özetleyelim. Seçmiş olduğunuz ekran tazeleme hızı, gün içinde alacağınız ekran süresini 1 saate kadar etkileyebiliyor. Tabi bu, kullandığınız diğer fonksiyonlar ve ekran parlaklığınıza bağlı olarak da değişebilecektir fakat yaklaşık bir değer vermek gerekirse durum bu şekilde. Artık, “pilim bugün bana yeter mi” korkusunu yaşadığınızda, ekran tazeleme hızınızı belirlerken (özellikle 120 ve 144 Hz destekli bir ekran söz konusu olduğunda) daha rahat seçim yapabileceğinizi düşünüyoruz.
Konuyla ilgili düşüncelerinizi lütfen yorumlarda paylaşın. Bu ve bunun gibi merak ettiğiniz başka konular da varsa lütfen bizlere yazın ve bizler de değerlendirip; sizlere bilgi sunmaya çalışalım. Ve son bir hatırlatma; sosyal mesafenizi korumayı, maskenizi düzgün bir biçimde takmayı, ve ellerinizi bol bol yıkamayı unutmayın!