Yapay zekalı radar teknolojisi Türkiye yollarında aktif olarak kullanılmaya başlandı. Özellikle Otoyol Jandarması’nın görev yaptığı bölgelerde devreye alınan yeni nesil mobil hız tespit sistemleri, insan gücüne duyulan ihtiyacı azaltarak trafik denetiminde yüksek verimlilik sağlıyor. Yapay zekalı radar kameralar nerede var, nasıl çalışıyor?
İçindekiler
Yapay zekalı radar neler yapabiliyor?
AA tarafından paylaşılan bilgilere göre, yeni yapay zekalı radar sistemleri, yapay zeka destekli altyapısı sayesinde aynı anda dört farklı şeritteki araçların trafik ihlallerini tespit edebiliyor. Bu sistem, sadece hız ihlallerini yakalamakla kalmıyor; aynı zamanda araçların markasını, modelini ve rengini otomatik olarak tanımlayarak, hız sınırını araç tipine göre değerlendiriyor.
Hız limitini aşan araçların bilgileri anlık olarak jandarma ekiplerine iletiliyor. Bu sayede sürücülere müdahale süresi minimuma iniyor. Ayrıca sistem, hakkında yakalama kararı bulunan araç sahiplerini belirlediğinde ekranda alarm vererek ekipleri uyarıyor. Böylece firari kişilere hızlı müdahale edilebiliyor.
Yapay zekalı radar sistemleri saatte 750 aracı sorgulayabiliyor. Trafiğin akış yönünü de kayıt altına alabilen bu sistem, ön plakası bulunmayan motosikletler veya plaka okunamayan araçların arka plakasını görüntüleyerek cezai işlemi arka plaka üzerinden gerçekleştirebiliyor.
İlginizi Çekebilir: MNG Kargo satıldı mı? MNG kargo yeni ismi ne oldu?
Teknolojinin sunduğu bu yenilik yalnızca radar kameralarıyla sınırlı değil. Jandarma ekipleri, artık yüz tanıma özellikli yapay zekalı yaka kameraları da kullanmaya başladı. Bu kameralar, GBT kontrolleri sırasında hakkında yakalama kararı bulunan kişilerin anında tespit edilmesini sağlıyor. Böylece aranan şahıslar hızla belirlenebiliyor ve gerekli işlemler yapılabiliyor.
Türkiye’de trafik güvenliğini artırmayı hedefleyen bu yapay zekalı çözümler, cezai işlemlerde hız ve doğruluğu bir araya getiriyor. Hem sürücüler hem de güvenlik birimleri için yeni bir dönem başlıyor.